Spis treści:
- Dlaczego warto jeść pistacje, czyli kilka słów o składnikach odżywczych
- Jakie właściwości mają pistacje?
- Pistacje w kuchni - nietypowe przepisy
Pistacje to orzechy, które świetnie sprawdzają się nie tylko jako samodzielna przekąska, ale również dodatek do słodkich i wytrawnych dań. To nie koniec ich zalet - poza dużą uniwersalnością i wyjątkowym smakiem mają nam one do zaoferowania sporo substancji odżywczych, które wykazują wszechstronny wpływ na nasz organizm. Jakie właściwości mają pistacje? Co dokładnie się w nich kryje? I jak wykorzystać pistacje w kuchni? Nietypowe przepisy wraz z kilkoma ciekawostkami na temat tych orzechów znajdziesz poniżej.
Sprawdź także: Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u
Dlaczego warto jeść pistacje, czyli kilka słów o składnikach odżywczych
Dlaczego warto jeść pistacje? Przede wszystkim ze względu na skarbnicę substancji odżywczych kryjących się w ich wnętrzu. Stanowią one źródło witamin i minerałów, włączając w to kwas foliowy, witaminę B6, niacynę, ryboflawinę, tiaminę, witaminy E i C, a także cynk, magnez, żelazo, selen, potas i wapń. Nie sposób nie wspomnieć również o karotenoidach, tj. beta-karotenie, luteinie i zeaksantynie oraz polifenolach, takich jak katechina, kwas galusowy, apigenina i genisteina. Ich dodatkowym atutem jest obecność błonnika pokarmowego oraz solidna ilość białka i zdrowych tłuszczów.
Jakie właściwości mają pistacje?
Są one naprawdę liczne. Według doniesień naukowych orzechy te pozytywnie oddziałują na nasz układ sercowo-naczyniowy - wykazują one działanie hipotensyjne, czyli redukujące ciśnienie krwi, a do tego poprawiają profil lipidowy, przyczyniając się do obniżenia stężenia trójglicerydów i cholesterolu.
Jakie właściwości mają pistacje? Wdrożenie ich do jadłospisu może przynieść szereg korzyści cukrzykom - okazuje się, że ich spożywanie przyczynia się do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi na czczo. Ich ogromnym atutem jest także silny potencjał antyoksydacyjny - dzięki zawartości przeciwutleniaczy doskonale radzą sobie one ze zwalczaniem wolnych rodników, chroniąc nas tym samym przed stresem oksydacyjnym.
Co jeszcze warto wiedzieć o pistacjach? Na przykład to, że mogą one stanowić cenny element diety odchudzającej. Wynika to stąd, że obfitują one w błonnik oraz białko, które zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Oczywiście trzeba pamiętać o tym, że są one bardzo kaloryczne (560 kcal/100 g), dlatego należy sięgać po nie z umiarem.
Pistacje w kuchni - nietypowe przepisy
Pistacje świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, którą chętnie chrupiemy w trakcie oglądania filmu lub w celu zaspokojenia niewielkiego głodu. Stanowią one również idealny dodatek do różnego rodzaju przysmaków i to nie tylko pączków, ciast, drożdżówek czy lodów. Jak jeszcze można wykorzystać pistacje w kuchni? Nietypowe przepisy z tymi orzechami w roli głównej znajdziesz poniżej.
Lasagne z pistacjami
Lasagne z pistacjami | Fot. Canva Pro
Lasagne z pistacjami to doskonała propozycja na obiad lub podwieczorek. Przyrządzisz ją z takich składników jak ser brie, świeży szpinak, parmezan, oliwa z oliwek, sos beszamelowy, pistacje oraz makaron do lasagne. Realizację przepisu rozpocznij od ugotowania i doprawienia szpinaku. Następnie ugotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Zmiksuj pistacje ze startym parmezanem, solą i oliwą z oliwek, po czym zrób sos beszamelowy. Posmaruj naczynie do zapiekania oliwą i ułóż w nim pierwszą warstwę makaronu. Dodaj szpinak, porcję sosu pistacjowego i beszamelowego oraz kawałki sera brie i powtarzaj tę czynność do momentu, aż zużyjesz wszystkie produkty. Na koniec polej lasagne sosem beszamelowym, posyp posiekanymi pistacjami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Chleb pistacjowy
Chleb pistacjowy | Fot. Canva Pro
Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania lub kolacji bez pieczywa, koniecznie wypróbuj chleb pistacjowy. Poza orzechami do jego przygotowania potrzebujesz mąki tortowej, proszku do pieczenia, soli, pieprzu, masła, oliwy z oliwek, mleka oraz jajek. Ponadto możesz dodać do niego czarne oliwki. Wymieszaj w misce sypkie produkty, tj. mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj masło i zmiksuj. W oddzielnym naczyniu połącz ze sobą jajka, mleko oraz oliwę z oliwek i stopniowo dodaj je do ciasta. Z powstałej masy uformuj bochenek. Owiń go folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu posmaruj jego wierzch ubitym jajkiem. Piecz go w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
Twarożek z pistacjami
Twarożek z pistacjami | Fot. 123RF/Picsel
Jak wykorzystać pistacje w kuchni, jeśli nie jako dodatek do lasagne lub chleba? Na przykład wzbogacając nimi twarożek. Poza twarogiem i orzechami do realizacji tego przepisu przyda ci się jogurt naturalny, śmietana 18% oraz sól i pieprz. Na początek posiekaj pistacje. Rozgnieć twaróg widelcem i wymieszaj go z jogurtem oraz śmietaną. Gdy otrzymasz jednolitą konsystencję, dodaj sól i pieprz. Na koniec dorzuć posiekane pistacje i wszystko ponownie wymieszaj.
Łosoś z pistacjami
Łosoś w pistacjowej panierce | Fot. Canva Pro
Jesteś fanem odkrywania nowych, niebanalnych smaków? W takim razie koniecznie przyrządź łososia w pistacjowej panierce. Aby to zrobić, na liście niezbędnych składników uwzględnij filet z łososia, pistacje, sok i skórkę z limonki, białe wino, cukier, oliwę z oliwek, parmezan, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, ziemniaki, listki bazylii, masło oraz sól. Oprósz rybę solą i pieprzem, po czym umieść ją w naczyniu żaroodpornym, zanurzając ją w marynacie na bazie białego wina, soku z limonki oraz cukru. Ugotuj i odcedź ziemniaki, a następnie rozgnieć je razem z masłem i solą. Po wykonaniu tych czynności przygotuj pistacjową panierkę - w tym celu zmiksuj pistacje, migdały, czosnek, cebulę, skórkę z limonki, parmezan, listki bazylii, natkę pietruszki oraz sól. Oprósz posypką łososia i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 15 minut. Gotową rybę podawaj z purée ziemniaczanym i ulubioną sałatką lub surówką.
Winogrona w pistacjowej panierce
Winogrona w pistacjowej panierce | Fot. Canva Pro
Jeśli gustujesz w słodko-słonych połączeniach, koniecznie wypróbuj winogron w pistacjowej panierce. Ich przyrządzenie jest niezwykle proste - jedyne, co musisz zrobić, to obtoczyć je w rozdrobnionym serze pleśniowym, a następnie w posiekanych pistacjach. W razie potrzeby możesz owinąć je kawałkami szynki parmeńskiej. Wbij w każdą kulkę wykałaczkę i ułóż je na półmisku. Przysmak w tym wydaniu idealnie sprawdzi się na imprezie, na której dania serwowane są w formie bufetu - i to niezależnie od okazji.
Źródło: vitapedia.pl, healthline.com
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Łagodzi objawy menopauzy, wspiera jelita i mózg. Używaj też na diecie »
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »
Kiszone pomidory to hit, a zupa na nich - niebo w gębie. Przepis Ewy Wachowicz »