Spis treści:
Jeśli lubisz retro desery, które na samą myśl przywołują smakowite wspomnienia z młodości, z pewnością doskonale kojarzysz ciasto Fale Dunaju. Niegdyś ten efektowny wypiek był popisowym deserem wielu gospodyń oraz gwiazdą wielu przyjęć. Nie ma się co dziwić. Wyglądem przypomina dzieła najlepszych cukierników i sugeruje, że pani domu spędziła w kuchni naprawdę długie godziny.
Czy przygotowanie Fal Dunaju w istocie jest tak trudne? Nic z tych rzeczy. W tym właśnie tkwi sekret jego popularności. Z upieczeniem tego smacznego ciasta poradzi sobie nawet początkujący i bardzo zabiegany kucharz, który w domu ma wyłącznie podstawowe składniki.
Sprawdź także: Ciasta bez pieczenia. Dzięki tym przepisom zaoszczędzisz na prądzie i gazie
Fale Dunaju - wersja klasyczna
Spód Fal Dunaju przygotowuje się z dwóch rodzajów ciasta ucieranego - waniliowego oraz czekoladowego. W nieco szybszej wersji można ograniczyć się przygotowania tylko jednego z nich.
Na tak przygotowanym spodzie należy ułożyć owoce - najczęściej wiśnie - dzięki którym w cieście powstają charakterystyczne fale. Całość wieńczy delikatna masa budyniowa oraz lekka polewa czekoladowa. Warto pamiętać, aby ciasto dobrze schłodzić, dzięki czemu będzie się je łatwiej kroiło.
Ciasto Fale Dunaju - nie tylko z wiśniami
Najpopularniejszą wersją Fal Dunaju jest bez wątpienia ta z wiśniami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby do jego zrobienia wykorzystać inne owoce, które akurat mamy pod ręką. Świetnie sprawdzą się te z kompotu. Na cieście ucieranym można również ułożyć kleksy dżemu owocowego.
Aby zrobić nieco lżejszą wersję, zamiast masą budyniową, ciasto możesz zalać galaretką owocową, dzięki czemu będzie prezentować się jeszcze ciekawiej.
Oczywiście sekretem każdego ciasta jest dobry, sprawdzony przepis. Jeśli masz ochotę je zrobić, przetestuj pomysły naszych użytkowników. Oto niektóre z nich:
1. Fale Dunaju
Zobacz przepisFale Dunaju - stary przepis z kajetu babci / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Ciasto Fale Dunaju z truskawkami
Zobacz przepisCiasto Fale Dunaju z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Ciasto Fale Dunaju z jabłkami
Zobacz przepisCiasto Fale Dunaju z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Ciasto Fale Dunaju z brzoskwiniami
Zobacz przepisFale Dunaju z brzoskwiniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Klasyczne ciasto Fale Dunaju
Zobacz przepisKlasyczne ciasto Fale Dunaju / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Fale Dunaju bez pieczenia
Zobacz przepisFale Dunaju bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Fale Dunaju z gruszkami i galaretką
Zobacz przepisFale Dunaju z gruszkami i galaretką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Ciasto Fale Dunaju z mandarynkami i galaretką
Zobacz przepisCiasto Fale Dunaju z mandarynkami i galaretką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »
Łagodzi objawy menopauzy, wspiera jelita i mózg. Używaj też na diecie »
Kiszone pomidory to hit, a zupa na nich - niebo w gębie. Przepis Ewy Wachowicz »