Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż jest to bardzo smaczny i efektowny wypiek.

Przepis na ciasto Fale Dunaju znała każda gospodyni w PRL-u | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli lubisz retro desery, które na samą myśl przywołują smakowite wspomnienia z młodości, z pewnością doskonale kojarzysz ciasto Fale Dunaju. Niegdyś ten efektowny wypiek był popisowym deserem wielu gospodyń oraz gwiazdą wielu przyjęć. Nie ma się co dziwić. Wyglądem przypomina dzieła najlepszych cukierników i sugeruje, że pani domu spędziła w kuchni naprawdę długie godziny.

Czy przygotowanie Fal Dunaju w istocie jest tak trudne? Nic z tych rzeczy. W tym właśnie tkwi sekret jego popularności. Z upieczeniem tego smacznego ciasta poradzi sobie nawet początkujący i bardzo zabiegany kucharz, który w domu ma wyłącznie podstawowe składniki.

Sprawdź także: Ciasta bez pieczenia. Dzięki tym przepisom zaoszczędzisz na prądzie i gazie

Fale Dunaju - wersja klasyczna

Spód Fal Dunaju przygotowuje się z dwóch rodzajów ciasta ucieranego - waniliowego oraz czekoladowego. W nieco szybszej wersji można ograniczyć się przygotowania tylko jednego z nich.

Na tak przygotowanym spodzie należy ułożyć owoce - najczęściej wiśnie - dzięki którym w cieście powstają charakterystyczne fale. Całość wieńczy delikatna masa budyniowa oraz lekka polewa czekoladowa. Warto pamiętać, aby ciasto dobrze schłodzić, dzięki czemu będzie się je łatwiej kroiło.

Ciasto Fale Dunaju - nie tylko z wiśniami

Najpopularniejszą wersją Fal Dunaju jest bez wątpienia ta z wiśniami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby do jego zrobienia wykorzystać inne owoce, które akurat mamy pod ręką. Świetnie sprawdzą się te z kompotu. Na cieście ucieranym można również ułożyć kleksy dżemu owocowego.

Aby zrobić nieco lżejszą wersję, zamiast masą budyniową, ciasto możesz zalać galaretką owocową, dzięki czemu będzie prezentować się jeszcze ciekawiej.

Oczywiście sekretem każdego ciasta jest dobry, sprawdzony przepis. Jeśli masz ochotę je zrobić, przetestuj pomysły naszych użytkowników. Oto niektóre z nich:

1. Fale Dunaju

 Fale Dunaju Zobacz przepis

Fale Dunaju - stary przepis z kajetu babci / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ciasto Fale Dunaju z truskawkami

 Ciasto Fale Dunaju z truskawkami Zobacz przepis

Ciasto Fale Dunaju z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ciasto Fale Dunaju

 Ciasto Fale Dunaju Zobacz przepis

Ciasto Fale Dunaju / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto Fale Dunaju z jabłkami

 Ciasto Fale Dunaju z jabłkami Zobacz przepis

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ciasto Fale Dunaju

 Ciasto Fale Dunaju Zobacz przepis

Ciasto Fale Dunaju / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ciasto Fale Dunaju z brzoskwiniami

 Ciasto Fale Dunaju z brzoskwiniami Zobacz przepis

Fale Dunaju z brzoskwiniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Klasyczne ciasto Fale Dunaju

 Klasyczne ciasto Fale Dunaju Zobacz przepis

Klasyczne ciasto Fale Dunaju / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Fale Dunaju bez pieczenia

 Fale Dunaju bez pieczenia Zobacz przepis

Fale Dunaju bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Fale Dunaju z gruszkami i galaretką

 Fale Dunaju z gruszkami i galaretką Zobacz przepis

Fale Dunaju z gruszkami i galaretką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ciasto Fale Dunaju z mandarynkami i galaretką

 Ciasto Fale Dunaju z mandarynkami i galaretką Zobacz przepis

Ciasto Fale Dunaju z mandarynkami i galaretką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Łagodzi objawy menopauzy, wspiera jelita i mózg. Używaj też na diecie »

Kiszone pomidory to hit, a zupa na nich - niebo w gębie. Przepis Ewy Wachowicz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Bigos świąteczny

Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...

Odsłon: 58

30 min
3
>60 min
3
>60 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

0
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

8
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5