Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż jest to bardzo smaczny i efektowny wypiek.

Przepis na ciasto Fale Dunaju znała każda gospodyni w PRL-u | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli lubisz retro desery, które na samą myśl przywołują smakowite wspomnienia z młodości, z pewnością doskonale kojarzysz ciasto Fale Dunaju. Niegdyś ten efektowny wypiek był popisowym deserem wielu gospodyń oraz gwiazdą wielu przyjęć. Nie ma się co dziwić. Wyglądem przypomina dzieła najlepszych cukierników i sugeruje, że pani domu spędziła w kuchni naprawdę długie godziny.

Czy przygotowanie Fal Dunaju w istocie jest tak trudne? Nic z tych rzeczy. W tym właśnie tkwi sekret jego popularności. Z upieczeniem tego smacznego ciasta poradzi sobie nawet początkujący i bardzo zabiegany kucharz, który w domu ma wyłącznie podstawowe składniki.

Sprawdź także: Ciasta bez pieczenia. Dzięki tym przepisom zaoszczędzisz na prądzie i gazie

Fale Dunaju - wersja klasyczna

Spód Fal Dunaju przygotowuje się z dwóch rodzajów ciasta ucieranego - waniliowego oraz czekoladowego. W nieco szybszej wersji można ograniczyć się przygotowania tylko jednego z nich.

Na tak przygotowanym spodzie należy ułożyć owoce - najczęściej wiśnie - dzięki którym w cieście powstają charakterystyczne fale. Całość wieńczy delikatna masa budyniowa oraz lekka polewa czekoladowa. Warto pamiętać, aby ciasto dobrze schłodzić, dzięki czemu będzie się je łatwiej kroiło.

Ciasto Fale Dunaju - nie tylko z wiśniami

Najpopularniejszą wersją Fal Dunaju jest bez wątpienia ta z wiśniami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby do jego zrobienia wykorzystać inne owoce, które akurat mamy pod ręką. Świetnie sprawdzą się te z kompotu. Na cieście ucieranym można również ułożyć kleksy dżemu owocowego.

Aby zrobić nieco lżejszą wersję, zamiast masą budyniową, ciasto możesz zalać galaretką owocową, dzięki czemu będzie prezentować się jeszcze ciekawiej.

Oczywiście sekretem każdego ciasta jest dobry, sprawdzony przepis. Jeśli masz ochotę je zrobić, przetestuj pomysły naszych użytkowników. Oto niektóre z nich:

1. Fale Dunaju

 Fale Dunaju Zobacz przepis

Fale Dunaju - stary przepis z kajetu babci / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ciasto Fale Dunaju z truskawkami

 Ciasto Fale Dunaju z truskawkami Zobacz przepis

Ciasto Fale Dunaju z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ciasto Fale Dunaju

 Ciasto Fale Dunaju Zobacz przepis

Ciasto Fale Dunaju / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto Fale Dunaju z jabłkami

 Ciasto Fale Dunaju z jabłkami Zobacz przepis

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ciasto Fale Dunaju

 Ciasto Fale Dunaju Zobacz przepis

Ciasto Fale Dunaju / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ciasto Fale Dunaju z brzoskwiniami

 Ciasto Fale Dunaju z brzoskwiniami Zobacz przepis

Fale Dunaju z brzoskwiniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Klasyczne ciasto Fale Dunaju

 Klasyczne ciasto Fale Dunaju Zobacz przepis

Klasyczne ciasto Fale Dunaju / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Fale Dunaju bez pieczenia

 Fale Dunaju bez pieczenia Zobacz przepis

Fale Dunaju bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Fale Dunaju z gruszkami i galaretką

 Fale Dunaju z gruszkami i galaretką Zobacz przepis

Fale Dunaju z gruszkami i galaretką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ciasto Fale Dunaju z mandarynkami i galaretką

 Ciasto Fale Dunaju z mandarynkami i galaretką Zobacz przepis

Ciasto Fale Dunaju z mandarynkami i galaretką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Łagodzi objawy menopauzy, wspiera jelita i mózg. Używaj też na diecie »

Kiszone pomidory to hit, a zupa na nich - niebo w gębie. Przepis Ewy Wachowicz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 78

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25