Spis treści:
- Cukrzyca typu 2 a picie kawy
- Ile kawy dziennie pić i jaki rodzaj wybrać?
- Kawa zmniejsza stan zapalny
Cukrzyca to jedna z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych na świecie. Podobno już co 10. Polak się z nią mierzy. To choroba metaboliczna, wywołana na skutek upośledzenia lub braku wydzielania insuliny. Na jej pojawienie się mogą mieć wpływ geny, styl życia oraz dieta. Czy picie kawy może uchronić przed rozwojem cukrzycy typu 2? Przekonaj się, ile kawy dziennie pić i jaki rodzaj wybrać, żeby wykazywała jak najlepsze działanie na organizm.
Cukrzyca typu 2 a picie kawy
Picie kawy było dotychczas kojarzone ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2, jednak brakowało dokładnych badań, omawiających tę tezę. Naukowcy akademiccy z University Medical Center w Rotterdamie we współpracy ze specjalistami z University of Glasgow w Wielkiej Brytanii przeprowadzili analizę, aby udowodnić, że picie kawy jest pomocne w profilaktyce cukrzycy typu 2. Eksperci sprawdzili także, który rodzaj kawy wykazuje najmocniejsze działanie na tym polu.
W raporcie naukowym, zamieszczonym w oficjalnym czasopiśmie Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu, przedstawili wyniki swojej kilkunastoletniej analizy. Specjaliści skupili się na zbadaniu, jak regularne picie kawy wpływa na wystąpienie cukrzycy typu 2 oraz na powiązaniu między kawą a biomarkerami stanów zapalnych, w tym białkiem C-reaktywnym (CRP).
Kawa zmniejsza stan zapalny
Każda bakteria czy wirus, dostające się do ludzkiego organizmu, wywołują reakcję układu odpornościowego, nazywaną stanem zapalnym. Naukowcy szukają skutecznych sposobów na zmniejszenie stresu oksydacyjnego, który powoduje stany zapalne. Okazuje się, że kawa to przede wszystkim bogate źródło łatwoprzyswajalnych przeciwutleniaczy (polifenoli). To związki, które wykazują silne działanie przeciwzapalne. Polifenole zapobiegają też szkodliwemu działaniu wolnych rodników i starzeniu się komórek.
W badaniu, opublikowanym w marcu 2023 roku, naukowcy wskazali, że kwas chlorogenowy (najważniejszy ze składników polifenoli), zmniejsza wchłanianie glukozy przez układ pokarmowy. Kawa, dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, obniża także poziom cytokin, czyli białek pobudzających komórki układu odpornościowego. Im jest ich więcej, tym bardziej zwiększa się możliwość rozwoju cukrzycy.
Co więcej, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, czarna kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i chorobę Parkinsona, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz przyspiesza spalanie tłuszczu.
Ile kawy dziennie pić i jaki rodzaj wybrać?
Według obserwacji holendersko-brytyjskiego zespołu badawczego, wzrost spożycia kawy o jedną filiżankę dziennie był związany z o cztery procent niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Eksperci zalecili picie do trzech filiżanek dziennie, aby minimalizować ryzyko wystąpienia tej choroby cywilizacyjnej.
Jaką kawę wybrać, aby minimalizowała ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2? Najkorzystniej na badanych wpływało picie kawy mielonej (filtrowanej lub espresso). Warto też podkreślić, że najsilniejsze działanie miała na wszystkich, którzy dodatkowo, oprócz picia kawy mielonej, nie palili papierosów. W przypadku palaczy, jej skuteczność malała.
Zobacz także:
Obłędnie kremowa zupa chrzanowa Magdy Gessler. Przygotuj zamiast żurku »
Na zmarszczki, przebarwienia i uporczywe wypryski. Ten olej działa jak drogi kosmetyk »
Sekretne składniki siostry Anastazji. Oto co dodaje do surówki z kapusty »