Najlepsze przepisy na ogórki

Picie kawy obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, może obniżyć insulinooporność. Jaki rodzaj kawy pić i ile dziennie?

Lubisz pić kawę? Możliwe, że nieświadomie chronisz swój organizm przed wieloma chorobami. Wyniki badań naukowców z Holandii i Wielkiej Brytanii pokazują, że kawa może chronić przed cukrzycą typu 2. Dowiedz się, ile kawy dziennie pić i jaki rodzaj wybrać, aby wykazała pozytywny wpływ na organizm.

Kawa może chronić przed cukrzycą typu 2. Wszystko za sprawą jej przeciwutleniających właściwości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Cukrzyca to jedna z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych na świecie. Podobno już co 10. Polak się z nią mierzy. To choroba metaboliczna, wywołana na skutek upośledzenia lub braku wydzielania insuliny. Na jej pojawienie się mogą mieć wpływ geny, styl życia oraz dieta. Czy picie kawy może uchronić przed rozwojem cukrzycy typu 2? Przekonaj się, ile kawy dziennie pić i jaki rodzaj wybrać, żeby wykazywała jak najlepsze działanie na organizm.

Sprawdź także: Filet z kurczaka na obiad inaczej. Przepisy na soczyste, rozpływające się w ustach mięso

Cukrzyca typu 2 a picie kawy

Picie kawy było dotychczas kojarzone ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2, jednak brakowało dokładnych badań, omawiających tę tezę. Naukowcy akademiccy z University Medical Center w Rotterdamie we współpracy ze specjalistami z University of Glasgow w Wielkiej Brytanii przeprowadzili analizę, aby udowodnić, że picie kawy jest pomocne w profilaktyce cukrzycy typu 2. Eksperci sprawdzili także, który rodzaj kawy wykazuje najmocniejsze działanie na tym polu.

W raporcie naukowym, zamieszczonym w oficjalnym czasopiśmie Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu, przedstawili wyniki swojej kilkunastoletniej analizy. Specjaliści skupili się na zbadaniu, jak regularne picie kawy wpływa na wystąpienie cukrzycy typu 2 oraz na powiązaniu między kawą a biomarkerami stanów zapalnych, w tym białkiem C-reaktywnym (CRP).

Kawa zmniejsza stan zapalny

Każda bakteria czy wirus, dostające się do ludzkiego organizmu, wywołują reakcję układu odpornościowego, nazywaną stanem zapalnym. Naukowcy szukają skutecznych sposobów na zmniejszenie stresu oksydacyjnego, który powoduje stany zapalne. Okazuje się, że kawa to przede wszystkim bogate źródło łatwoprzyswajalnych przeciwutleniaczy (polifenoli). To związki, które wykazują silne działanie przeciwzapalne. Polifenole zapobiegają też szkodliwemu działaniu wolnych rodników i starzeniu się komórek.

W badaniu, opublikowanym w marcu 2023 roku, naukowcy wskazali, że kwas chlorogenowy (najważniejszy ze składników polifenoli), zmniejsza wchłanianie glukozy przez układ pokarmowy. Kawa, dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, obniża także poziom cytokin, czyli białek pobudzających komórki układu odpornościowego. Im jest ich więcej, tym bardziej zwiększa się możliwość rozwoju cukrzycy.

Co więcej, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, czarna kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i chorobę Parkinsona, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz przyspiesza spalanie tłuszczu

Ile kawy dziennie pić i jaki rodzaj wybrać?

Według obserwacji holendersko-brytyjskiego zespołu badawczego, wzrost spożycia kawy o jedną filiżankę dziennie był związany z o cztery procent niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Eksperci zalecili picie do trzech filiżanek dziennie, aby minimalizować ryzyko wystąpienia tej choroby cywilizacyjnej.

Jaką kawę wybrać, aby minimalizowała ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2? Najkorzystniej na badanych wpływało picie kawy mielonej (filtrowanej lub espresso). Warto też podkreślić, że najsilniejsze działanie miała na wszystkich, którzy dodatkowo, oprócz picia kawy mielonej, nie palili papierosów. W przypadku palaczy, jej skuteczność malała.

Zobacz także:

Obłędnie kremowa zupa chrzanowa Magdy Gessler. Przygotuj zamiast żurku »

Na zmarszczki, przebarwienia i uporczywe wypryski. Ten olej działa jak drogi kosmetyk »

Sekretne składniki siostry Anastazji. Oto co dodaje do surówki z kapusty »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 33

15 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 139

15 min
4
Dania główne Ogórki kanapkowe

Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...

Odsłon: 10970

60 min
21
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 273

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26