Najlepsze przepisy na ogórki

Piec konwekcyjno parowy - profesjonalista dla gastronomii

Piece konwekcyjno parowe to profesjonalne wyposażenie gastronomii, będące podstawą restauracyjnej sztuki kulinarnej. Istotą pieców konwekcyjno parowych jest szybka obróbka cieplna nawet kilku dań podczas jednego cyklu czasowego. Zastosowanie piecy konwekcyjno parowych pozwala zaoszczędzić wiele czasu, co w przypadku restauracji, które obsługują wielu gości jednocześnie, jest niezwykle pomocne i funkcjonalne. Sterylna obróbka jaką gwarantuje piec konwekcyjno parowy pozwala na smażenie, pieczenie, gotowanie grillowanie oraz gotowanie na parze w niezwykle komfortowych warunkach. Poza jego funkcjonalnością nie można mu też odmówić łatwości w utrzymaniu czystości oraz intuicyjnej obsługi.

Piece konwekcyjno parowe — wygodne przygotowywanie dań w restauracjach

To co wyróżnia piece konwekcyjne na tle innych urządzeń gastronomicznych to bez wątpienia przyrządzanie potraw w krótszym czasie, niskie zużycie energii, tłuszczu oraz wody. Wyposażenie kuchni tego typu korzystnie wpływa także na zmniejszenie ubytku masy produktów. System pieca konwekcyjno parowego umożliwia przyrządzanie kilku potraw jednocześnie. Regeneracja potraw, pieczenie z sondą, grillowanie, smażenie i blanszowanie to czynności, który z wykorzystaniem pieca konwekcyjno parowego mogą odbywać się w jednym cyklu czasowym. Ta zaleta bezapelacyjnie wpływa na jego popularność, gdyż umożliwia przygotowywanie kilku posiłków w o wiele szybszy i prostszy sposób. Z uwagi na jego gabaryty warto przed zakupem rozważyć, czy miejsce w którym będzie funkcjonował, będzie wystarczające dla jego wymiarów i czy zapewni swobodne poruszanie się po kuchni.

Piec konwekcyjno parowy w kuchni

 

Piece konwekcyjno parowe — zasada działania

Równomierny rozkład temperatury wewnątrz pieca konwekcyjno parowego pozwala na osiągnięcie identycznego efektu pieczenia na każdym z dostępnych poziomów. Ponadto większość modeli posiada na swym wyposażeniu sondę, która pozwala dokonać precyzyjnego pomiaru wewnątrz przygotowywanej potrawy. Tylko zapewnienie daniom optymalnych warunków podczas ich przyrządzania przyczynia się do ich idealnego wypieczenia, zachowania wysokich walorów smakowych oraz ponadprzeciętnej soczystości. Intuicyjny panel sterowania w jaki wyposażone są piece konwekcyjno parowe nawet laikowi ułatwi korzystanie z urządzenia poprzez ustawianie właściwych parametrów.

Tak naprawdę budowa piecy konwekcyjno parowych nie odbiega zbytnio od konstrukcji tradycyjnego piekarnika. Piec konwekcyjny od innych pieców wyróżniają duże wentylatory wewnętrzne, za sprawą których powietrze jest równomiernie przetłaczane pomiędzy poziomami. Poziomy ruch powietrza umożliwia sterowanie zarówno temperaturą jak i siłą napowietrzania. Powietrze ogrzewane przez grzałkę elektryczną, dzięki wentylatorom zostaje wtłoczone do głównej komory a następnie do filtra. Zadaniem filtra jest jego oczyszczenie i ponowne ogrzanie, aby powróciło do komory z potrawami. Wykorzystanie funkcji naparowywania umożliwia sterowanie wodą i gorącym powietrzem, by zagwarantować odpowiednią wilgotność w głównej komorze. W rezultacie mięsa są soczyste i miękkie wewnątrz oraz chrupiące na zewnątrz. Sterowanie manualne lub sterowanie elektroniczne pozwala na termiczną obróbkę potraw w każdych warunkach. Jeśli szukasz dla swojego biznesu urządzenia wielofunkcyjnego sprawdź ofertę piecy konwekcyjno parowych na gastroprodukt.pl.

Obsługa pieca konwekcyjno parowego

Piec konwekcyjno parowy najwyższej jakości

Budowa pieca konwekcyjno parowego pozwala na łatwe utrzymanie go w czystości. Ponadto łatwość serwisowania, która charakteryzuje konstrukcje piecy konwekcyjno parowych pozwala na wygodny dostęp zarówno do grzałki i wentylatora. Korzystanie z tego typu urządzenia jest niezwykle komfortowe zwłaszcza podczas większego ruchu w lokalach gastronomicznych. Jego solidna konstrukcja oraz łatwość montażu umożliwia obróbkę termiczną potraw z zachowaniem ich smaku i soczystości. Warto dodać, że odpowiednie parametry pieczenia można także ustawiać ręcznie lub korzystając z gotowych programów.

Piece konwekcyjne jako podstawa w gastronomii

Przed zakupem profesjonalnego pieca konwekcyjno parowego, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Pierwszą z nich jest moc sprzętu, która im wyższa, tym lepsze rezultaty obróbki termicznej będzie zapewniać. Równie ważna jest wielkość tacy, która będzie determinować ilość potraw, jaką będzie można przygotować w tym samym czasie. Najlepszym rozwiązaniem jest wybór modelu, który będzie gwarantował szeroki zakres regulacji temperatury, taką opcję znajdziesz na gastroprodukt.pl/piece-konwekc-parowe.
Piece konwekcyjne są najlepszym wyborem dla każdej profesjonalnej cukierni, restauracji lub hotelowej kuchni. Tego typu urządzenia wykonane z najwyższej jakości materiałów są oszczędnym, funkcjonalnym i komfortowym wyposażeniem coraz częściej wykorzystywanym także na stacjach benzynowych. Działając w oparciu o dodatkowe funkcje gwarantuje wysoką wydajność, oszczędność energii pod postacią przygotowywania potraw w stosunkowo krótkim czasie. Równomierna cyrkulacja powietrza wraz z wysoką izolacją cieplną skraca czas przygotowywania potrawy z zastosowaniem niższych temperatur.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Sos bearnaise

Sos bearnaise to jedna z odmian znanego sosu holenderskiego. Doskonale pasuje...

Odsłon: 1657

15 min
1
Sałatki Sałatka ziemniaczana do grilla

Sałatka z młodych ziemniaków, cebuli, rzodkiewki i ogórków małosolnych, polan...

Odsłon: 147

15 min
3
Zupy Ogórkowa z ziemniakami i ryżem

Polecam. Zupa jest gęsta, pożywna, pyszna. Może to być jednodaniowy obiad.

Odsłon: 97

30 min
11

Polecane artykuły

Informacje Jak mrozić sezonowe owoce, żeby się nie sklejały? Truskawki, borówki, czereśnie i wiśnie

Sezonowe owoce to prawdziwy skarb lata. Chcesz cieszyć się nimi przez cały rok? Zamroź je, ale zrób to w odpowiedni sposób. Niestety, niewłaściwe m...

4
Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8