Starożytni Grecy wierzyli, że owoc ten został im przekazany przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek, symbolizowała miłość i płodność. Czy macie już pomysł, co można z niej ugotować?

Fot. 123RF/Picsel

Zazwyczaj z pigwy robi się pyszne nalewki, soki, kompoty, konfitury, dżemy i sosy. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, nadaje się do żelowania przetworów. W Turcji pigwę się zapieka w całości, podobnie jak jabłka czy gruszki. Stanowi wtedy pyszny deser. Sposobów na jej wykorzystanie jest mnóstwo, a najlepsze z nich znają nasi użytkownicy.

Zdrowsza niż cytryna

Pigwę doskonale znano już w starożytności. Szczególnie popularna stała się w Imperium Rzymskim, gdzie bardzo chętnie ją uprawiano oraz spożywano. Nasi przodkowie doceniali nie tylko jej wyjątkowy smak, ale także właściwości lecznicze, których przypisywano jej co niemiara. To właśnie dzięki nim popularność tego owocu nie osłabła mimo upływu czasu.

Pozytywny wpływ tego owocu na nasz organizm został już niejednokrotnie potwierdzony. Najcenniejszą substancją, jaką znajdziemy w pigwie, jest bez wątpienia witamina C - w 100 g pigwy znajduje się jej aż 15 mg. Jest to szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, kiedy wielu z nas zmaga się z przeziębieniami.

Skarbnica witamin i substancji odżywczych

Witamina C oraz inne substancje zawarte w pigwie (m.in. żelazo, potas, wapń, fosfor oraz witamina B) wspierają funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Dlatego też syrop przygotowany z owoców pigwy oraz miodu warto popijać zarówno w celach profilaktycznych, jak i już po pojawieniu się pierwszych objawów grypy i przeziębienia. Jak się okazuje, pigwa pomoże nam nie tylko w przypadku jesienno-zimowych kłopotów ze zdrowiem. Będzie również wyjątkowo pomocna w leczeniu problemów trawiennych.

Napar z nasion pigwy łagodzi niestrawność oraz pomaga zwalczyć różnego rodzaju stany zapalne, zgagę oraz refluks. Co więcej, nasiona pigwy wzmacniają wątrobę oraz przyśpieszają przemianę materii. Nalewkę z tych owoców już od wieków stosuje się również jako środek poprawiający apetyt.

Co zrobić z pigwy?

Pigwa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, chociaż jej owoce raczej nie nadają się do spożywania na surowo ze względu na bardzo kwaśny smak. Jednak po poddaniu obórce, zyskuje znacząco na smaku, nie tracąc przy tym swoich prozdrowotnych właściwości. Z owoców pigwy możemy przygotować fantastyczne dżemy, pasty, syropy, wina oraz nalewki. Ze względu na swój unikalny smak, przetwory z dodatkiem pigwy sprawdzą się w daniach słodkich oraz wytrawnych. O tym, jak je przygotować, doskonale wiedzą nasi użytkownicy. Oto najciekawsze spośród ich propozycji.

1. Pigwówka

Fot. Maczanka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Pigwowiec

Fot. Kotek78 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Sałatka z cukinią i pigwą

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Duszone pigwy z parmezanem

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Konfitura z pigwowca

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Rogale z marmoladą pigwową

Fot. Dziablicawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Jogurtowiec z pigwą

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

8. Żurawina z pigwą

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

9. Pigwa w syropie

Fot. Helapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

Odsłon: 40268

60 min
48
Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

Odsłon: 10118

30 min
13
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 9155

>60 min
12
Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 28328

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2706

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6525

30 min
4