Fot. 123RF/Picsel
Każdy, kto lubi pikantne przyprawy, ma powody do radości, wszystko to za sprawą ciekawych właściwości różnego rodzaju ostrych papryczek.
Nie od dziś wiadomo, że zawarta w nich kapsaicyna zwiększa zdolność organizmu do spalania nadprogramowych kilogramów, poprawia metabolizm oraz stymuluje krążenie krwi.
Jeśli chcemy na własnej skórze wypróbować odchudzające właściwości chili, powinniśmy zjadać kilka razy w tygodniu około pół łyżeczki tej przyprawy.
Pikantne potrawy powinny zagościć w naszym menu zwłaszcza po treningu. Z ich spożywaniem powinny jednak uważać osoby mające problemy z ciśnieniem. Chili może być dla nich niewskazane.
Fot. OstraNaSlodko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Być może tak przygotowane skrzydełka wyglądają niewinnie, jednak musimy was ostrzec - są piekielnie ostre. Iście diabelski przysmak, w sam raz dla wielbicieli pikantnych dań.
2. Chili z rybnymi medalionami
Fot. Hanix1984 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Chili to fantastyczny dodatek do ryb, gdyż nadaje im wyrazistości. Jeśli chcecie odmienić dobrze znane wam dania, sięgnijcie właśnie po tę przyprawę.
3. Żeberka w sosie słodko-ostrym
Fot. Fram na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Tak przygotowane żeberka sprawdzą się idealnie w roli przekąski na imprezie. Gwarantujemy, że wasi goście oszaleją na ich punkcie.
4. Jajka w pomidorach na ostro
Fot. Czarna_ewcia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Jak dobrze zacząć dzień? Oczywiście od shakshuki. Jeśli do tej pory nie mieliście okazji spróbować tego dania, koniecznie nadróbcie zaległości. Gwarantujemy, że na stałe zagości w waszym kuchennym repertuarze.
Fot. KreatynaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Ta niezwykle uniwersalna pasta idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs lub kanapek. Możecie również wykorzystywać ją jako przyprawę do doprawiania różnego rodzaju dań.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Myśleliście, że klasyczne gołąbki już niczym was nie zaskoczą? Przygotujcie je w wersji dla miłośników ostrych dań. Z pewnością nie pożałujecie.
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Ostra zupa z kurczakiem sprawdzi się idealnie w chłodne, jesienne dni. Już kilka łyżeczek sprawi, że poczujecie się niczym na wakacjach w odległej Azji.
Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Krewetki najczęściej podaje się na ostro lub w delikatnym, maślano-czosnkowym sosie. Naszym zdaniem, pierwsza wersja jest zdecydowanie smaczniejsza.
Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Zaserwujcie je na niedzielnym obiedzie - gwarantujemy, że błyskawicznie znikną z talerzy, a wasi bliscy poproszą o dokładkę.
Fot. Wanessa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
To danie może wydawać się bardzo pracochłonne, jednak zapewniamy, że jego przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut.
Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Oczywiście, nasze zestawienie nie mogłoby się obyć bez curry. Tym razem wybraliśmy wersję bezmięsną, jednak śmiało możecie poeksperymentować ze składnikami.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Jeśli chcecie zrobić sycący obiad w kilkanaście minut, sięgnijcie po makaron. Dodajcie do niego pikantny sos, zrobiony ze składników, które akurat znajdują się w waszej lodówce. Raz, dwa i gotowe!