Tego deseru chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chrupiące wafle przełożone gęstym, czekoladowym kremem to smak przez wielu kojarzony z beztroskimi latami dzieciństwa. Skąd pochodzi i jak wygląda oryginalny przepis na ten cymes?

Fot. 123RF/Picsel

Historia andruta przekładanego słodkim kremem sięga lat 80. XIX wieku. Smakołyk ten przywędrował do nas z Wiednia z fabryki, w której pracownik będący synem właściciela - Oscar Pischinger opracowywał receptury na najwspanialsze desery i ciasta.

Wypieki przygotowywane przez utalentowanego cukiernika nieraz miały zaszczyt gościć na dworze cesarza.

Największą popularność przyniósł mu torcik wykonany z kruchych wafli przekładanych czekoladowo-orzechowym kremem, który na cześć twórcy został nazwany jego nazwiskiem.

Obecnie na stałe wpisał się na listę deserów kuchni małopolskiej jako popularny galicyjski przysmak i można go spotkać w niemalże każdej krakowskiej cukierni, piekarni czy kawiarni.

Jak przygotować go według oryginalnej receptury?

Pierwsze pischingery były wykonywane z okrągłych andrutów, przekładanych gęstą masą zrobioną na bazie kakao bądź gorzkiej czekolady, cukru, masła, śmietanki oraz siekanych włoskich orzechów. Górę zwieńczano gęstym, czekoladowym lukrem, który w smaku przypominał masę ciasta.
Obecnie przepis na ten deser jest często modyfikowany. Zamiast czekoladowo-orzechowej masy możemy spotkać krem kajmakowy, śmietankowy oraz owocowy z dodatkiem domowej konfitury lub kolorowej galaretki. Często przygotowywany bez polewy, z wykorzystaniem kwadratowych wafli. Lata świetności tego smakołyku przypadają na czasy PRL-u, kiedy w czasach deficytu stanowił on jeden z najłatwiejszych do zrobienia deserów.

Reklama

Domowe pischingery

Pischingery najlepiej smakują z rąk naszych babć i mam. Warto spróbować przygotowywać je samodzielnie. Przy wyborze idealnego przepisu mogą wam pomóc propozycje naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

 

1. Wiedeński tort na waflach

Fot. Slodkisentyment na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Wafle z kremem czekoladowym

Fot. Smaki-katriny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Wafle z masą kajmakową

Fot. Malgoskawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Wafle z masą kakaową

Fot. Xagness na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Wafle z galaretką

Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Miodowe wafle

Fot. Paninadeser na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Wafle kokosowe

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Wafle ze śmietanką do kawy

Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Wafle przekładane konfiturą żurawinową i wiśniową masą galaretkową

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


10. Salceson, czyli rolada z wafli

Fot. Luna76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto czekoladowe z colą

Ciasto czekoladowe z colą to ciekawy pomysł na deser. Sprawdzi się nie tylko...

Odsłon: 15989

30 min
25
Desery sernik na zimno z borówkową żelką

..idealny deser na letnie dni kiedy nie chce się włączać nawet piekarnika. S...

Odsłon: 5399

60 min
8
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 9500

>60 min
16
Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

Odsłon: 10337

>60 min
20