Fot. 123RF/Picsel
Historia andruta przekładanego słodkim kremem sięga lat 80. XIX wieku. Smakołyk ten przywędrował do nas z Wiednia z fabryki, w której pracownik będący synem właściciela - Oscar Pischinger opracowywał receptury na najwspanialsze desery i ciasta.
Wypieki przygotowywane przez utalentowanego cukiernika nieraz miały zaszczyt gościć na dworze cesarza.
Największą popularność przyniósł mu torcik wykonany z kruchych wafli przekładanych czekoladowo-orzechowym kremem, który na cześć twórcy został nazwany jego nazwiskiem.
Obecnie na stałe wpisał się na listę deserów kuchni małopolskiej jako popularny galicyjski przysmak i można go spotkać w niemalże każdej krakowskiej cukierni, piekarni czy kawiarni.
Jak przygotować go według oryginalnej receptury?
Pierwsze pischingery były wykonywane z okrągłych andrutów, przekładanych gęstą masą zrobioną na bazie kakao bądź gorzkiej czekolady, cukru, masła, śmietanki oraz siekanych włoskich orzechów. Górę zwieńczano gęstym, czekoladowym lukrem, który w smaku przypominał masę ciasta.
Obecnie przepis na ten deser jest często modyfikowany. Zamiast czekoladowo-orzechowej masy możemy spotkać krem kajmakowy, śmietankowy oraz owocowy z dodatkiem domowej konfitury lub kolorowej galaretki. Często przygotowywany bez polewy, z wykorzystaniem kwadratowych wafli. Lata świetności tego smakołyku przypadają na czasy PRL-u, kiedy w czasach deficytu stanowił on jeden z najłatwiejszych do zrobienia deserów.
Domowe pischingery
Pischingery najlepiej smakują z rąk naszych babć i mam. Warto spróbować przygotowywać je samodzielnie. Przy wyborze idealnego przepisu mogą wam pomóc propozycje naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.
Fot. Slodkisentyment na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Wafle z kremem czekoladowym
Fot. Smaki-katriny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Malgoskawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Xagness na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Paninadeser na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Wafle przekładane konfiturą żurawinową i wiśniową masą galaretkową
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Salceson, czyli rolada z wafli
Fot. Luna76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie