Popularność awokado stale rośnie. Tylko w roku 2021 do Polski zaimportowano, aż 28,7 tys. ton tego owocu o łącznej wartość 359,4 mln zł! Na czym polega fenomen awokado i czym kierować się przy jego wyborze?

Fot.123RF/Picsel

Awokado, mimo że należy, do jednych z bardziej kalorycznych owoców (100 g to 160 kcal) jest polecane przez dietetyków nawet w diecie redukcyjnej. Wszystko za sprawą dużej ilości zdrowych nienasyconych tłuszczów (w tym omega 3 i 6 w odpowiednich proporcjach), które pozytywnie wpływają na nasz układ odpornościowy i cerę.

Ten mały owoc jest również bogactwem wielu witamin i minerałów. Poprawia trawienie, zapobiega osteoporozie i łagodzi stany zapalane. 

Jak wybrać dojrzałe awokado?

W sklepach zazwyczaj mamy do wyboru dwie odmiany awokado: Fuerte i Hass. Ta pierwsza charakteryzuje się cienką i gładką skórką o zielonej barwie. Ta druga zaś ma chropowatą i czarno-fioletową otulinę.

W obu przypadkach, dojrzałe awokado nie powinno mieć żadnych widocznych przebarwień, jeśli zauważysz ciemne plamki na skórce, to informacja, że owoc zaczyna przejrzewać. 

Idealne awokado to takie, które nie jest za twarde, ani za miękkie. Z początku wybór znakomitego okazu może wydawać się trudny, ale z czasem nauczysz się robić to prawidłowo. Wystarczy, że za pomocą kciuka naciśniesz na górę owocu tuż przy samym ogonku. Jeżeli to miejsce się odkształci, ale szybko powróci do pierwotnego stanu to znak, że owoc jest gotowy do spożycia

Jak obrać awokado?

Istnieje kilka sposobów na szybkie obieranie awokado, jednak najpopularniejsze i najprostsze jest przecięcie go wzdłuż pestki za pomocą ostrego noża. Należy tutaj zachować szczególną ostrożność, aby nie zranić ręki.

Gdy przetniesz owoc, chwyć jego górną i dolną część i okręć dookoła. Podziel na dwie połówki i pozbądź się pestki. Miąższ możesz wyciągnąć ze skórki w całości za pomocą łyżki. Możesz również ponacinać go nożem, aby powstały małe kostki i dopiero wówczas wydobyć go łyżką.

Co przygotować z awokado?

Awokado możesz serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Znakomicie pasuje do sałatek, jako dodatek do deserów czy zamiennik dla masła. Zobacz, jakie pomysły mają na ten owoc nasi kucharze. 

1. Jajko w awokado

 Jajko w awokado Zobacz przepis

Jajko zapiekane w awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Nutella z awokado

 Nutella z awokado Zobacz przepis

Krem czekoladowy z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Masło z awokado

 Masło z awokado Zobacz przepis

Masło z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka z jajkiem i awokado

 Sałatka z jajkiem i awokado Zobacz przepis

Sałatka z jajkiem i awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Ile kosztują szparagi w restauracji Magdy Gessler? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka nadziewane pieczarkami

W naszym domu od wielu lat jajka z farszem pieczarkowym są obowiązkowym danie...

Odsłon: 325

30 min
7
60 min
12
15 min
2
Przekąski Przekąska z chleba tostowego

Jeżeli zostanie Wam chleb tostowy polecam przygotować prostą , smaczną i szyb...

Odsłon: 293

15 min
4