Najlepsze przepisy na ogórki

Po czym poznać, że awokado jest dojrzałe?

Popularność awokado stale rośnie. Tylko w roku 2021 do Polski zaimportowano, aż 28,7 tys. ton tego owocu o łącznej wartość 359,4 mln zł! Na czym polega fenomen awokado i czym kierować się przy jego wyborze?

Fot.123RF/Picsel

Awokado, mimo że należy, do jednych z bardziej kalorycznych owoców (100 g to 160 kcal) jest polecane przez dietetyków nawet w diecie redukcyjnej. Wszystko za sprawą dużej ilości zdrowych nienasyconych tłuszczów (w tym omega 3 i 6 w odpowiednich proporcjach), które pozytywnie wpływają na nasz układ odpornościowy i cerę.

Ten mały owoc jest również bogactwem wielu witamin i minerałów. Poprawia trawienie, zapobiega osteoporozie i łagodzi stany zapalane. 

Jak wybrać dojrzałe awokado?

W sklepach zazwyczaj mamy do wyboru dwie odmiany awokado: Fuerte i Hass. Ta pierwsza charakteryzuje się cienką i gładką skórką o zielonej barwie. Ta druga zaś ma chropowatą i czarno-fioletową otulinę.

W obu przypadkach, dojrzałe awokado nie powinno mieć żadnych widocznych przebarwień, jeśli zauważysz ciemne plamki na skórce, to informacja, że owoc zaczyna przejrzewać. 

Idealne awokado to takie, które nie jest za twarde, ani za miękkie. Z początku wybór znakomitego okazu może wydawać się trudny, ale z czasem nauczysz się robić to prawidłowo. Wystarczy, że za pomocą kciuka naciśniesz na górę owocu tuż przy samym ogonku. Jeżeli to miejsce się odkształci, ale szybko powróci do pierwotnego stanu to znak, że owoc jest gotowy do spożycia

Jak obrać awokado?

Istnieje kilka sposobów na szybkie obieranie awokado, jednak najpopularniejsze i najprostsze jest przecięcie go wzdłuż pestki za pomocą ostrego noża. Należy tutaj zachować szczególną ostrożność, aby nie zranić ręki.

Gdy przetniesz owoc, chwyć jego górną i dolną część i okręć dookoła. Podziel na dwie połówki i pozbądź się pestki. Miąższ możesz wyciągnąć ze skórki w całości za pomocą łyżki. Możesz również ponacinać go nożem, aby powstały małe kostki i dopiero wówczas wydobyć go łyżką.

Co przygotować z awokado?

Awokado możesz serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Znakomicie pasuje do sałatek, jako dodatek do deserów czy zamiennik dla masła. Zobacz, jakie pomysły mają na ten owoc nasi kucharze. 

1. Jajko w awokado

 Jajko w awokado Zobacz przepis

Jajko zapiekane w awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Nutella z awokado

 Nutella z awokado Zobacz przepis

Krem czekoladowy z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Masło z awokado

 Masło z awokado Zobacz przepis

Masło z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka z jajkiem i awokado

 Sałatka z jajkiem i awokado Zobacz przepis

Sałatka z jajkiem i awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Ile kosztują szparagi w restauracji Magdy Gessler? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 229

30 min
4
30 min
4
Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 59

15 min
5
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

5
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9