Każdy miłośnik szparagów z niecierpliwością wyczekuje maja, gdy na polskich targowiskach zaczynają pojawiać się najlepsze warzywa w najlepszych cenach. Obecnie za pęczek szparagów zapłacimy od kilku do kilkunastu złotych, w zależności od sklepu, który wybierzemy.
Sezon ten wykorzystują restauratorzy, którzy szczególnie upodobali sobie szparagi. Nie ma się co dziwić - to eleganckie warzywo bez większego wysiłku możemy zamienić w pyszną przekąskę, dodatek do dania głównego lub samodzielny posiłek.
Szparagi znajdziemy zarówno w menu niewielkich, rodzinnych biznesów, jak i największych i najbardziej luksusowych restauracji. Nie inaczej jest w przypadku słynnego "U Fukiera", czyli jednej z restauracji należących do Magdy Gessler. W wiosennej karcie lokalu pojawiły się aż dwie propozycje dla miłośników szparagów. Zanim jednak wybierzecie się spróbować tych smakołyków, pamiętajcie, że legendarny "Fukier" to restauracja z najwyższej półki, a to niestety pociąga za sobą równie wysokie ceny.
Ile kosztują szparagi u Magdy Gessler?
Pierwsza, wiosenna propozycja kucharzy Magdy Gessler nawiązuje to doskonale wszystkim znanej klasyki. Połączenie zielonych szparagów i aksamitnego sosu holenderskiego jest bez wątpienia doskonale znane wszystkim smakoszom. Dodatkowo, na talerzu znajdziecie również jajko w koszulce, jadalne kwiaty oraz świeży koper. Całość prezentuje się wyjątkowo apetycznie. A ile kosztuje? Tutaj wiele osób może się zdziwić, gdyż zamawiając to danie na rachunku zobaczymy 69 zł.
Jednak nie jest to najdroższa pozycja ze szparagami w karcie "U Fukiera". Aż 79 złotych za porcję będą musiały zapłacić osoby, które zdecydują się skosztować białych szparagów sygnowanych nazwiskiem Magdy Gessler. Zostaną one podane z cząstkami awokado oraz z zielonym aioli (czyli sosem czosnkowym).
Skusiłbyś się na propozycje Magdy Gessler? A może wolisz przygotować szparagi w zaciszu własnej kuchni? Oto kilka niezawodnych przepisów, które warto przetestować:
Zobacz także:
Smakołyki na Dzień Dziecka: pięć inspiracji na wspólne świętowanie »
Malinotruskawka - japoński owoc dla smakoszy. Poznaj zasady uprawy »
Kotlety z kalafiora. Oczarują całą rodzinę »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »