Dania jednogarnkowe

Sezon na szparagi trwa w najlepsze nie tylko na targowiskach, ale również w restauracjach. Ile zapłacimy za nie w lokalu Magdy Gessler? Ceny widoczne w menu "U Fukiera" mogą zaskoczyć wiele osób.

Fot. Artur Zawadzki/REPORTER/123RF/Picsel

Każdy miłośnik szparagów z niecierpliwością wyczekuje maja, gdy na polskich targowiskach zaczynają pojawiać się najlepsze warzywa w najlepszych cenach. Obecnie za pęczek szparagów zapłacimy od kilku do kilkunastu złotych, w zależności od sklepu, który wybierzemy. 

Sezon ten wykorzystują restauratorzy, którzy szczególnie upodobali sobie szparagi. Nie ma się co dziwić - to eleganckie warzywo bez większego wysiłku możemy zamienić w pyszną przekąskę, dodatek do dania głównego lub samodzielny posiłek

Szparagi znajdziemy zarówno w menu niewielkich, rodzinnych biznesów, jak i największych i najbardziej luksusowych restauracji. Nie inaczej jest w przypadku słynnego "U Fukiera", czyli jednej z restauracji należących do Magdy Gessler. W wiosennej karcie lokalu pojawiły się aż dwie propozycje dla miłośników szparagów. Zanim jednak wybierzecie się spróbować tych smakołyków, pamiętajcie, że legendarny "Fukier" to restauracja z najwyższej półki, a to niestety pociąga za sobą równie wysokie ceny.

Ile kosztują szparagi u Magdy Gessler?

Pierwsza, wiosenna propozycja kucharzy Magdy Gessler nawiązuje to doskonale wszystkim znanej klasyki. Połączenie zielonych szparagów i aksamitnego sosu holenderskiego jest bez wątpienia doskonale znane wszystkim smakoszom. Dodatkowo, na talerzu znajdziecie również jajko w koszulce, jadalne kwiaty oraz świeży koper. Całość prezentuje się wyjątkowo apetycznie. A ile kosztuje? Tutaj wiele osób może się zdziwić, gdyż zamawiając to danie na rachunku zobaczymy 69 zł

Jednak nie jest to najdroższa pozycja ze szparagami w karcie "U Fukiera". Aż 79 złotych za porcję będą musiały zapłacić osoby, które zdecydują się skosztować białych szparagów sygnowanych nazwiskiem Magdy Gessler. Zostaną one podane z cząstkami awokado oraz z zielonym aioli (czyli sosem czosnkowym).

Skusiłbyś się na propozycje Magdy Gessler? A może wolisz przygotować szparagi w zaciszu własnej kuchni? Oto kilka niezawodnych przepisów, które warto przetestować:

1. Białe szparagi z jajkiem w koszulce

 Białe szparagi z jajkiem w koszulce Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Szparagi w cieście francuskim

 Szparagi w cieście francuskim Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Szparagi z jajkiem sadzonym

 Szparagi z jajkiem sadzonym Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Szparagi zapiekane w boczku

 Szparagi zapiekane w boczku Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Aksamitny sos serowy do szparagów

 Aksamitny sos serowy do szparagów Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Risotto ze szparagami

 Risotto ze szparagami Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Smakołyki na Dzień Dziecka: pięć inspiracji na wspólne świętowanie »

Malinotruskawka - japoński owoc dla smakoszy. Poznaj zasady uprawy »

Kotlety z kalafiora. Oczarują całą rodzinę »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1098

30 min
8
15 min
23
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 166

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8