Najlepsze przepisy na ogórki

Po czym poznać, że zakwas na żurek jest zepsuty?

Przed świętami wielkanocnymi w twojej kuchni nie może zabraknąć zakwasu na żurek. Wiele gospodyń przygotowuje go z wyprzedzeniem, jednak równie dobrze możesz kupić go w sklepie. Warto jednak mieć na uwadze, by nie przechowywać go zbyt długo, ponieważ może się zepsuć. Sprawdź, po czym poznać, że zakwas na żurek jest zepsuty.

Czy zakwas na żurek może się zepsuć? | Fot.123RF/Picsel

Tradycyjnie żurek przygotowywany jest na zakwasie chlebowym, który powstaje z mieszaniny mąk żytniej i wody. To właśnie dzięki niemu, ta jedna z najpopularniejszych polskich zup uzyskuje swój charakterystyczny kwaśny smak. Popularny jest nie tylko w kuchni polskiej, ale i na Białorusi, Słowacji czy Czechach. Wielkanocny żurek najlepiej smakuje z dodatkiem kiełbasy, boczku oraz jajka, który doskonale podkręci jego smak. W niektórych domach podawany jest w chlebie, w innych obowiązkowym składnikiem są ziemniaki. Nie można zapominać również o czosnku, chrzanie, liściach laurowych oraz sporej dawce czarnego pieprzu. Warto jednak pamiętać, że niewykorzystany zakwas na żurek, nie powinien stać w lodówce w nieskończoność! W poniższym artykule podpowiemy ci, po czym poznać, że zakwas na żurek jest zepsuty.

Właściwości żurku 

Żurek nie tylko jest niezwykle smaczny, ale i bardzo zdrowy. Zawiera sporo prozdrowotnych substancji, np. witaminę E, PP, te z grupy B, a także minerały: potas, wapn, miedź, cynk czy mangan. Przede wszystkim zawarty w nim zakwas, nadaje mu właściwości probiotyczne, dzięki czemu świetnie wspiera mikroflorę jelitową. Korzystnie działa na odporność organizmu, pomaga w walce z infekcjami, chroniąc organizm przed przeziębieniem i grypą. Spożywanie żurku ma także wpływ na prawidłowe trawienie. Nie wszyscy wiedzą, że jedzenie żurku jest wskazane, kiedy przeprowadzamy leczenie antybiotykami.

Zawartość cynku sprawia, że żurek pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, a także pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu we krwi. 

Czy zakwas na żurek może się zepsuć?

Zakwas na żurek, tak jak kiszona kapusta czy ogórki, powstaje w procesie fermentacji, które można określić jako "naturalne psucie". Należy jednak pamiętać, że trzeba zwrócić uwagę na to, jak długo przechowujemy zakwas na żurek w lodówce, aby mieć pewność, że się nie zepsuje. Przeważnie mówi się o dwóch tygodniach. Warto pamiętać, że niewielka ilość piany na powierzchni zakwasu jest czymś zupełnie normalnym, jest to efekt działania bakterii. Po czym poznać, że zakwas na żurek jest zepsuty? Na zepsutym zakwasie może pojawić się pleśń, wyczujemy także nieprzyjemny zapach. Najczęstszą przyczyną psucia się zakwasu jest nieodpowiednio umyta butelka lub słoik na zakwas (najlepiej używać nowych lub wyparzonych naczyń).

Zobacz także:

Dodaj kilka kropel do kawy. Podkręcisz metabolizm, schudniesz i wzmocnisz odporność »

Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? 5 nietypowych przepisów »

Jak zrobić chleb portugalski? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 31

15 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 138

15 min
4
Dania główne Ogórki kanapkowe

Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...

Odsłon: 10970

60 min
21
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 272

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26