Tradycyjnie żurek przygotowywany jest na zakwasie chlebowym, który powstaje z mieszaniny mąk żytniej i wody. To właśnie dzięki niemu, ta jedna z najpopularniejszych polskich zup uzyskuje swój charakterystyczny kwaśny smak. Popularny jest nie tylko w kuchni polskiej, ale i na Białorusi, Słowacji czy Czechach. Wielkanocny żurek najlepiej smakuje z dodatkiem kiełbasy, boczku oraz jajka, który doskonale podkręci jego smak. W niektórych domach podawany jest w chlebie, w innych obowiązkowym składnikiem są ziemniaki. Nie można zapominać również o czosnku, chrzanie, liściach laurowych oraz sporej dawce czarnego pieprzu. Warto jednak pamiętać, że niewykorzystany zakwas na żurek, nie powinien stać w lodówce w nieskończoność! W poniższym artykule podpowiemy ci, po czym poznać, że zakwas na żurek jest zepsuty.

Właściwości żurku
Żurek nie tylko jest niezwykle smaczny, ale i bardzo zdrowy. Zawiera sporo prozdrowotnych substancji, np. witaminę E, PP, te z grupy B, a także minerały: potas, wapn, miedź, cynk czy mangan. Przede wszystkim zawarty w nim zakwas, nadaje mu właściwości probiotyczne, dzięki czemu świetnie wspiera mikroflorę jelitową. Korzystnie działa na odporność organizmu, pomaga w walce z infekcjami, chroniąc organizm przed przeziębieniem i grypą. Spożywanie żurku ma także wpływ na prawidłowe trawienie. Nie wszyscy wiedzą, że jedzenie żurku jest wskazane, kiedy przeprowadzamy leczenie antybiotykami.
Zawartość cynku sprawia, że żurek pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, a także pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu we krwi.
Czy zakwas na żurek może się zepsuć?
Zakwas na żurek, tak jak kiszona kapusta czy ogórki, powstaje w procesie fermentacji, które można określić jako "naturalne psucie". Należy jednak pamiętać, że trzeba zwrócić uwagę na to, jak długo przechowujemy zakwas na żurek w lodówce, aby mieć pewność, że się nie zepsuje. Przeważnie mówi się o dwóch tygodniach. Warto pamiętać, że niewielka ilość piany na powierzchni zakwasu jest czymś zupełnie normalnym, jest to efekt działania bakterii. Po czym poznać, że zakwas na żurek jest zepsuty? Na zepsutym zakwasie może pojawić się pleśń, wyczujemy także nieprzyjemny zapach. Najczęstszą przyczyną psucia się zakwasu jest nieodpowiednio umyta butelka lub słoik na zakwas (najlepiej używać nowych lub wyparzonych naczyń).
Zobacz także:
Dodaj kilka kropel do kawy. Podkręcisz metabolizm, schudniesz i wzmocnisz odporność »
Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? 5 nietypowych przepisów »