Ewa_Gotuje

Podrobione mięso, podejrzane składniki. Aż 81 proc. lokali z kebabami z karą

Wyniki przeprowadzonej kontroli są zatrważające. W ponad 81 proc. przebadanych lokalach oferujących w swoim menu kebaba odnotowano nieprawidłowości. To zła wiadomość dla wszystkich Polaków, którzy przepadają za tą przekąską. Dlaczego restauratorzy dostali kary?

Ponad 81 proc. przebadanych lokali serwujących kebaby otrzymało karę | Fot.123RF/Picsel // Fot. Agnieszka Kukiela/REPORTER

Spis treści:

Kebab to danie typu fast food, które serwują zarówno większe restauracje, jak i lokale typu food truck. Szczególnie podczas wakacji potrawa zyskuje na popularności, bo jest łatwo dostępna i szybka do spożycia. Jednocześnie to połączenie pieczywa lub tortilli, mięsa, sosu i warzyw - sycący i smaczny posiłek. Problem w tym, że podczas kontroli jakości „egzaminu” nie zdało ponad 81 proc. miejsc serwujących kebaby. Dlaczego restauratorzy dostali kary?

Sprawdź także: Śniadanie na płaski brzuch. Co jeść, żeby na brzuchu nie odkładała się oponka?

Nieprawidłowości w lokalach z kebabem

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła po raz pierwszy kontrolę lokali oferujących kebaby w swoim menu. Ocenie poddano 109 polskich lokali, a do badań laboratoryjnych pobrano 98 partii dań.

Nieprawidłowości odkryto aż w 89 punktach (w tym w 53 próbkach dań), co stanowi 81,7 proc. skontrolowanych restauracji. Najczęstszym problemem, ujawnianym w wyniku kontroli, było podrobione mięso. W partiach posiłków znajdowało się inne mięso niż to deklarowane w menu. Często zamiast baraniny, restauracje używały mieszanki drobiu i wołowiny.

Nieprawidłowe oznakowanie towaru to również częsta nieprawidłowość. Nieraz brakowało wykazu składników lub opisu alergenów, nazwa wprowadzała w błąd lub nic nie wyjaśniała (np. kebab box). Używano również produktów, których nie powinno być w danym kebabie.

Kary dla restauratorów

W ponad 81 proc. lokali serwujących kebaby odkryto nieprawidłowości. To zakończyło się karami finansowymi, które przyznano restauratorom. IJHARS wydał 48 decyzji administracyjnych o karach, na łączną kwotę 63,2 tys. zł. To nie koniec kontroli jakości - Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych deklaruje badania w kolejnych restauracjach.

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

„Ognisty cydr”. Badania potwierdziły skuteczność antycznej receptury w zwalczaniu infekcji »

Są niewielkie, ale pełno w nich potasu i witamin. Wspierają metabolizm, usprawniają pracę nerek »

Kasza ze śliwkami? Taki deser to ratunek dla jelit »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 672

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 211

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0