Najlepsze przepisy na ogórki

Podrobione mięso, podejrzane składniki. Aż 81 proc. lokali z kebabami z karą

Wyniki przeprowadzonej kontroli są zatrważające. W ponad 81 proc. przebadanych lokalach oferujących w swoim menu kebaba odnotowano nieprawidłowości. To zła wiadomość dla wszystkich Polaków, którzy przepadają za tą przekąską. Dlaczego restauratorzy dostali kary?

Ponad 81 proc. przebadanych lokali serwujących kebaby otrzymało karę | Fot.123RF/Picsel // Fot. Agnieszka Kukiela/REPORTER

Spis treści:

Kebab to danie typu fast food, które serwują zarówno większe restauracje, jak i lokale typu food truck. Szczególnie podczas wakacji potrawa zyskuje na popularności, bo jest łatwo dostępna i szybka do spożycia. Jednocześnie to połączenie pieczywa lub tortilli, mięsa, sosu i warzyw - sycący i smaczny posiłek. Problem w tym, że podczas kontroli jakości „egzaminu” nie zdało ponad 81 proc. miejsc serwujących kebaby. Dlaczego restauratorzy dostali kary?

Sprawdź także: Śniadanie na płaski brzuch. Co jeść, żeby na brzuchu nie odkładała się oponka?

Nieprawidłowości w lokalach z kebabem

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła po raz pierwszy kontrolę lokali oferujących kebaby w swoim menu. Ocenie poddano 109 polskich lokali, a do badań laboratoryjnych pobrano 98 partii dań.

Nieprawidłowości odkryto aż w 89 punktach (w tym w 53 próbkach dań), co stanowi 81,7 proc. skontrolowanych restauracji. Najczęstszym problemem, ujawnianym w wyniku kontroli, było podrobione mięso. W partiach posiłków znajdowało się inne mięso niż to deklarowane w menu. Często zamiast baraniny, restauracje używały mieszanki drobiu i wołowiny.

Nieprawidłowe oznakowanie towaru to również częsta nieprawidłowość. Nieraz brakowało wykazu składników lub opisu alergenów, nazwa wprowadzała w błąd lub nic nie wyjaśniała (np. kebab box). Używano również produktów, których nie powinno być w danym kebabie.

Kary dla restauratorów

W ponad 81 proc. lokali serwujących kebaby odkryto nieprawidłowości. To zakończyło się karami finansowymi, które przyznano restauratorom. IJHARS wydał 48 decyzji administracyjnych o karach, na łączną kwotę 63,2 tys. zł. To nie koniec kontroli jakości - Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych deklaruje badania w kolejnych restauracjach.

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

„Ognisty cydr”. Badania potwierdziły skuteczność antycznej receptury w zwalczaniu infekcji »

Są niewielkie, ale pełno w nich potasu i witamin. Wspierają metabolizm, usprawniają pracę nerek »

Kasza ze śliwkami? Taki deser to ratunek dla jelit »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
60 min
1
Desery Tarta borówkowa

Tarta borówkowa na kruchym cieście z przepysznym i delikatnym kremem patissie...

Odsłon: 196

>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

2
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

8
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26