Uczta smaków - Karnawał

Posprzątaj kuchnię na błysk! Najlepsze sposoby na tłuste płytki, szafki i okap

Okres przedświąteczny to nie tylko gorący czas zakupowy, kiedy wybieramy prezenty i produkty spożywcze, które niebawem pojawią się na naszych stołach. To nie tylko gotowanie, które niektórym sprawia przyjemność, a innych przyprawia o ból głowy. To również czas porządków. Dowiedz się, czego używać do sprzątania kuchni.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wielu osobom zależy, żeby ich mieszkanie lub dom były przed świętami lśniące i zachęcające do odwiedzin. Dlatego też z uporem maniaka czyszczą płytki czy szafki w kuchni, ale też okna i podłogi. Jednak to sprzątanie w kuchni wydaje się najważniejsze. Przecież właśnie w tym pomieszczeniu będziemy gotować. Powinno być więc nieskazitelnie czyste. Jak to osiągnąć, korzystając z domowych metod? 

Sprawdź także: Zapomnij o stresie i pośpiechu. Te dania wigilijne przygotujesz znacznie wcześniej

Sprzątanie w kuchni - co będzie potrzebne? 

Powoli czas przedświąteczny już nastaje, a was czeka wielkie sprzątanie w kuchni. Co będzie potrzebne do tego niełatwego zadania? Lista produktów jest dość długa, bo przecież kuchnia wymaga gruntownych porządków. Zacznijcie od zastanowienia się, jakie środki czystości będą niezbędne. Niektórzy korzystają wyłącznie z naturalnych, domowych środków, takich jak ocet czy soda oczyszczona. Rzeczywiście są one w stanie zdziałać cuda, choć czasami nie wystarczą do tego, by pozbyć się największych zabrudzeń - zwłaszcza w kuchni, w której zakamarkach chętnie gromadzi się tłuszcz.

Czasem, aby się go pozbyć, konieczne jest sięgnięcie po bardziej drastyczne rozwiązania, takie jak odtłuszczacz albo chociaż dobry płyn do mycia naczyń. Warto zadbać też o materiał konkretnych powierzchni, zwłaszcza jeśli w kuchni macie sporo drewna. Płyny i inne preparaty to jednak nie wszystko. Konieczne będą też gąbki i ścierki (na przykład z mikrofibry) oraz ciepła woda w wiaderku. Dodatkowo warto zaopatrzyć się też w rękawiczki gumowe, które chronią skórę dłoni przed maceracją i pękaniem. 

Wiecie prawdopodobnie, że oprócz tych akcesoriów, potrzebujecie jeszcze jednej rzeczy. Czasu. Przeznaczcie na sprzątanie kilka dobrych godzin, by dokładnie wypucować wszystkie szafki, blaty, okap i kuchenkę.  

Czego używać do sprzątania w kuchni? 

Być może nadal zastanawiacie się, czego używać do sprzątania w kuchni. Wspomnieliśmy już o dwóch popularnych rozwiązaniach, czyli sodzie i occie. To składniki naturalne, które umożliwiają dość szybkie pozbycie się niewielkich, ale także nieprzyjemnych zabrudzeń.

Sodę możecie nałożyć na mokrą gąbkę i szorować nią kuchenkę gazową czy też szafki. Z kolei ocet warto rozrobić z wodą, a następnie spryskiwać mieszanką szafki czy szklane gablotki. Nie martwcie się zapachem – on szybko wywietrzeje. Im więcej octu w mieszance, tym lepsze efekty czyszczące, choć warto pamiętać, że jest to substancja, która może być szkodliwa dla mebli.

Nie używajcie również gąbek z szorstkimi elementami czy tym bardziej druciaków, które mogą zarysować szafki, zwłaszcza te lakierowane. Bardzo bezpiecznym środkiem czyszczącym jest płyn do mycia naczyń. Idealnie sprawdzą się również delikatne środki na bazie naturalnych składników, jakie można kupić w drogeriach. Warto zaopatrzyć się również w gotowe chusteczki nasączone, które świetnie radzą sobie z niewielkimi zabrudzeniami i mogą pomóc wam na końcowym etapie sprzątania.  

Zobacz: Jak uratować rozgotowane i przypalone dania?

Przedświąteczne porządki w kuchni - krok po kroku 

Najwyższy czas zabrać się za przedświąteczne porządki w kuchni. Krok po kroku przeprowadzimy was przez cały proces, który oczywiście nie jest zbyt skomplikowany. Warto jednak pamiętać o szczegółach, które uchronią was przed pozostawianiem drobnych zabrudzeń i trudnych do domycia elementów. Zacznijmy od kolejności sprzątania, a zatem tego, czego zawsze musicie się trzymać.

Sprzątajcie od góry do dołu, nigdy na odwrót. Jeśli zaczniecie od blatów i kuchenki, a później skupicie się na szafkach, cały brud z nich pospada na już czystą powierzchnię. Logiczne działanie jest tu zatem jak najbardziej wskazane. Niezależnie od tego, jakie macie szafki w domu, koniecznie wyjmijcie z nich wszystkie przedmioty - puszki z kawą, przyprawy, szklanki i talerze. Każdy z nich przetrzyjcie ręcznikiem papierowym bądź wilgotną ścierką, jeśli istnieje taka konieczność.

Następnie zajmijcie się czyszczeniem szafek w środku. Jeśli przygotowaliście sobie mieszankę z octu i wody, ta świetnie sprawdzi się w szafkach. Przetrzyjcie je jasnym ręcznikiem papierowym i zobaczcie, czy są mocno zabrudzone, czy tylko zakurzone. Jeśli jest tam dużo kurzu, możecie zmieść go na sucho, a dopiero później przejść do czyszczenia na mokro. Tą samą mieszanką pięknie umyjecie też szyby w gablotkach.

Nie zapomnijcie o niewielkich zakamarkach, w których może gromadzić się tłuszcz. Warto wyczyścić je rogiem ścierki z mikrofibry lub patyczkiem do uszu. To świetny sposób na naprawdę niewielkie przestrzenie. Jeśli wszystkie szafki są już wypucowane, możecie włożyć do nich przedmioty wcześniej z nich wyjęte. Oczywiście to świetny czas na zastanowienie się, czy rzeczywiście ich potrzebujecie.

Teraz czas zająć się płytkami. Najlepszy sposób na tłuste płytki to zwykła gąbka i płyn do mycia naczyń. Naprawdę żaden inny środek - może oprócz pasty z sody oczyszczonej - nie poradzi sobie z nimi tak dobrze i jednocześnie delikatnie. Jeśli widzicie bardzo duże plamy z tłuszczu, możecie oczywiście użyć odtłuszczacza.

Ten sam produkt przyda wam się również podczas czyszczenia kuchenki gazowej oraz piekarnika. Jednak należy pamiętać, że odtłuszczacz musi zostać dobrze spłukany, by pozbyć się chemikaliów. Z kolei płyn do mycia naczyń wystarczy tylko kilka razy wytrzeć wilgotną gąbką. Po umyciu płytek, kuchenki i piekarnika możecie zabrać się za blaty, a następnie za lodówkę. Tak, czas przedświąteczny to najlepszy moment na to, by odświeżyć tak rzadko mytą przez nas lodówkę.  

Czym sprzątać w kuchni? Domowe sposoby na mycie okapu 

Prawie zapomnieliśmy o jeszcze jednym istotnym elemencie kuchni, który bardzo często sprawia nam sporo problemów. Mowa oczywiście o okapie. Utrzymanie go w czystości jest niezwykle istotne. Odpowiada on przecież za pochłanianie zapachów i tłuszczu, by „ocalić” resztę kuchni przed poważniejszymi zabrudzeniami. Czyszczenie okapu nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

Wystarczy zdjąć pokrywkę i dokładnie umyć ją pod bieżącą wodą za pomocą gąbki z płynem do mycia naczyń lub odtłuszczacza. W środku natomiast nie korzystajcie z gąbek, a raczej z wilgotnych ściereczek. Oczywiście tu może przydać się też woda z octem czy pasta z sody oczyszczonej. Jeśli chcecie korzystać z domowych sposobów, możecie zastosować również oliwkę dla niemowląt. Oliwka świetnie czyści i pozwala szybko pozbyć się mocnych zabrudzeń. Dodatkowo pięknie nabłyszczy okap ze stali nierdzewnej. Resztki oliwki należy usunąć za pomocą ręcznika papierowego lub miękkiej ściereczki.

Wiesz już zatem, czym sprzątać w kuchni. Domowe sposoby na mycie płytek, okapu czy szafek to nic trudnego, a są tak skuteczne, jak te dostępne w sklepach. Czas świątecznych porządków zbliża się wielkimi krokami. Na szczęście doskonale wiecie już, jak poradzić sobie z tym trudnym zadaniem.  

Zobacz także: 

Jakie przyprawy do wołowiny? Dzięki nim mięso jest soczyste »

Przygotuj układ pokarmowy do świąt. Zioła na detoks wątroby »

Te osoby nie powinny jeść buraków. Skutki mogą być fatalne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
6
Dania główne Ryż z warzywami i kurczakiem

Polecam pyszne , szybkie danie. Połączenie ryżu z warzywami do tego podsmażon...

Odsłon: 192

60 min
0
Desery Babka z bakaliami i lukrem

Polecam szybką nieskomplikowaną babkę, smaczna, wilgotna i puszysta. Dodatek...

Odsłon: 123

60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Biszkopt wyszedł zbyt suchy? Z tym składnikiem zawsze się uda

Domowy biszkopt to lekkie, uniwersalne ciasto idealne na każdą okazję. Pasuje do każdego rodzaju owoców i bitej śmietany. Przez niewielką ilość skł...

0
Informacje Dodasz do rosołu raz, już zawsze będziesz tak robić. Zupa zyskuje nową jakość

Rosół to jedna z polskich potraw narodowych. Niektórzy od lat przygotowują niezmienioną, klasyczną wersję, a inni lubią trochę poeksperymentować z...

0
Informacje Olej po smażeniu: Gdzie wylewać i co zrobić ze zużytym olejem z frytkownicy?

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu? Jak przechowywać olej i gdzie go wyrzucić? Jak wykorzystać zużyty olej ponownie? Te pytania często zadają...

13
Informacje Chrupica pani, czyli Croque Madame. Po takim śniadaniu energii wam nie zabraknie

Lubisz eksperymentować w kuchni oraz serwować swoim bliskim nieoczywiste dania? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj przepis na wyborne śniadanie. Prz...

7