Spis treści:
- Jakie właściwości ma ocet?
- Jak wykorzystać ocet do sprzątania?
- Do jakich dań dodać ocet?
- Co warto wiedzieć o occie balsamicznym?
Ocet najczęściej kojarzy nam się z produktem, który jako jedyny nie znikał ze sklepowych półek w PRL-u. Dziś jednak, w niemal każdym sklepie można znaleźć jego różne odmiany, które doskonale podkreślą smak wielu dań, z różnych stron świata. Czym jest ocet balsamiczny? Do jakich potraw dodać ocet? Jak wykorzystać ocet spirytusowy? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Sprawdź także: Co jeść w lipcu? Te produkty są teraz najtańsze i najsmaczniejsze
Właściwości octu
Ocet powstaje w procesie octowej fermentacji alkoholu. Najczęściej możesz spotkać się z octem produkowanym z wina gronowego, przefermentowanych win lub soków owocowych oraz rozcieńczonego alkoholu etylowego. Czy ocet jest zdrowy? Dawniej używany był na szeroką skalę w kosmetyce oraz do zwalczania takich dolegliwości jak: infekcje, ból żołądka oraz przeziębienia. Ocet posiada także właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne.
Płukanka na bazie wody z octem będzie pomocna przy zapaleniu gardła. Okład z octu świetnie sprawdzi się na łagodzenie oparzeń. Natomiast wymieszany z wodą może być skutecznym środkiem na niestrawność. Do picia najlepiej wybierać ocet jabłkowy, ponieważ jest delikatniejszy dla żołądka oraz zawiera pektynę, które skutecznie wspierają trawienie.
Picie octu jabłkowego niesie ze sobą wiele korzyści, między innymi: polecany jest osobom odchudzającym się, ponieważ wspomaga spalanie tłuszczu, hamuje uczucie głodu, obniża również poziom cholesterolu we krwi. Działa korzystnie na florę bakteryjną w jelitach, jako naturalny probiotyk. Należy pamiętać, że stosowanie octu w nadmiarze może być szkodliwe. Niekorzystne działanie objawia się najczęściej podrażnioną śluzówką żołądka oraz przyczyniać się do odwapnienia kości.
Zalecana dawka octu jabłkowego w ciągu dnia to jedna łyżeczka dziennie dla dzieci i dwie łyżeczki dla osób dorosłych. Najlepiej zmieszaj go z łyżeczką miodu i szklanką wody.
Ocet do sprzątania
Jeśli jesteś zwolennikiem używania naturalnych środków czyszczących, postaw na mikstury na bazie octu. Pomimo ostrego zapachu, warto zastosować go do sprzątania. Jeśli bardzo przeszkadza ci zapach octu, użyj kilku kropli olejku eterycznego, np. z lawendy, eukaliptusa, wanilii, czy cynamonu.
Ocet możesz wykorzystać do mycia zatłuszczonych powierzchni, np. piekarnika. W połączeniu z wodą świetnie sprawdzi się również do czyszczenia szyb. Wystarczy, że przygotowaną miksturę przelejesz do opakowania ze spryskiwaczem. Warto użyć go również do mycia blatów oraz zlewu, dzięki właściwościom bakteriobójczym pozbędziesz się wszelkich bakterii.
Dobrze sprawdzi się także do odkamieniania czajnika, wystarczy zagotować wodę wraz z kilkoma łyżkami octu. Możesz dodać również sok z cytryny. W ten sposób z łatwością pozbędziesz się kamienia.
Octowy preparat to również pogromca wszelkich osadów, dlatego doskonale sprawdzi się w łazience. Nalej odrobinę octu na wacik i przetrzyj nim baterie łazienkowe, będą lśnić jak nigdy dotąd. Doskonale domywa także osady z twardej wody.
Niewiele osób wie, że ocet można wykorzystać również podczas prania. Świetnie radzi sobie z plamami. Natomiast dolanie octu do pojemnika na płyn do płukania w pralce, pozwoli ci doskonale zmiękczyć tkaniny. Ten trik świetnie sprawdzi się przy praniu ręczników. Jeśli obawiasz się przykrego zapachu, dodaj kilka kropli ulubionego olejku eterycznego.
Zobacz: Trik z Tik-Toka na miękkie, pachnące i czyste pranie
Ocet to także doskonały środek odstraszający owady. Wystarczy, że na kuchennym blacie ustawisz naczynie z wodą, octem i kilkoma kropelkami olejku. Muszki owocówki, muchy i mrówki, już więcej nie będą cię niepokoić.
Do jakich dań wykorzystać ocet?
Ocet można wykorzystać do wielu potraw. Nadaje daniom charakterystyczny kwaśny smak. Można użyć go do dań mięsnych, rybnych, sałatek, warzyw, a nawet owoców.
Przetwory z octem
Jeśli chcesz, by smak ulubionych warzyw i owoców został z tobą również podczas jesienno-zimowych miesięcy możesz przygotować je w zalewie octowej. Świetnie sprawdzą się do tego: ogórki, cebulki, dynie, grzyby, papryka, śliwki, gruszki, czy kalafior. Zalewę octową przygotowuje się na bazie wody, octu, cukru, soli oraz przypraw takich jak np. gorczyca, chrzan, czosnek, czy cebula.
Ryba w occie
Możesz przygotować także ryby w zalewie octowej. Świetnie sprawdzi się tutaj karp, dorsz, sandacz lub szczupak. Oprócz świeżej ryby będziesz potrzebować: mąki, soli i pieprzu, octu spirytusowego 10 proc., sześciu łyżek cukru, dwóch łyżek soli, dwóch cebul, kilku liści laurowych oraz ziela angielskiego.
Kawałki ryby oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące, a następnie usmażyć na oleju na złoty kolor. Cebulę pokrój w piórka. Do garnka wlej około półtora litra wody, dodaj ocet, cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj całość przez 10 minut. Do dużego słoja włóż rybę, zalej zalewą wraz z przyprawami. Tak przygotowane danie odstaw na minimum dwa dni.
Ryż do sushi
W kuchni azjatyckiej bardzo popularnym dodatkiem do potraw jest ocet ryżowy. Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie domowego sushi niezbędnym składnikiem do ryżu, będzie właśnie wspomniany ocet. Odpowiednio przygotowany ryż powinien się kleić, tak by można było formować z niego perfekcyjne rolki.
Zacznij od odmierzenia 500 g ryżu, przesyp go do garnka, zalej wodą i dokładnie wypłucz. Czynność powtórz minimum cztery razy. Na koniec odlej mętną wodę i ponownie przełóż go do garnka. Dolej 500 ml zimnej wody i odstaw całość na kwadrans. Następnie gotuj ryż przez około 10 do 12 minut. Przykryj garnek pokrywką i odstaw na kolejne 15 minut.
W tym czasie przygotuj octową zalewę. Zmieszaj cztery łyżki octu ryżowego, cztery łyżki cukru oraz dwie łyżeczki soli. Składniki można podgrzać, aby lepiej się połączyły. Na koniec wlej miksturę do przestudzonego ryżu i dokładnie wymieszaj. Ryż przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy na kwadrans. Czynność powtarzamy, aż do wystudzenia ryżu.
Ocet balsamiczny
Ten rodzaj octu produkowany jest z zagęszczonego moszczu winogronowego. Ma charakterystyczny ciemny kolor, tradycyjnie produkowany jest w Modenie w północnych Włoszech. Ocet balsamiczny jest korzystny dla zdrowia, znajdziesz w nim wiele składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, magnez, sód, czy fosfor. Tak jak inne rodzaje octu działa także bakteriobójczo oraz przeciwgrzybicznie. Zawiera także przeciwutleniacze, które powodują opóźnienie się procesów starzenia.
Olej balsamiczny idealnie pasuje do dań kuchni włoskiej. Możesz użyć go do mięs, makaronów, sałatek, świetnie sprawdzi się jako kontrast do owoców, np. gruszek czy truskawek, a nawet deserów.
Chcesz przygotować pyszną sałatkę z octem balsamicznym w stylu włoskim? Wystarczy, że do ulubionej sałaty, świetnie sprawdzi się roszponka, sałata rzymska lub rucola, dodasz pomidorki koktajlowe, świeże truskawki, ulubione prażone orzechy np. migdały, oraz ser mozzarella. Teraz wystarczy skropić całość octem balsamicznym. Pycha!
Sprawdź, jak nasi użytkownicy wykorzystują ocet w swoich przepisach.
1. Ocet truskawkowy z miętą
Zobacz przepisOcet truskawkowy z miętą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Klopsiki rybne w occie
Zobacz przepisKlopsiki rybne w occie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Domowy ocet jabłkowy
Zobacz przepisDomowy ocet jabłkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Ocet o smaku czerwonej porzeczki
Zobacz przepisOcet o smaku czerwonej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jakie właściwości ma sok z kiszonych ogórków? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »