Spis treści:
- Jakie owoce jeść w lipcu?
- Które warzywa są najtańsze w lipcu?
- Przepisy z sezonowymi warzywami i owocami lipca
Coraz więcej mówi się o tym, by wybierać sezonowe warzywa i owoce. Podczas gdy jedzenie zgodnie z rytmem, który nadaje natura, powinno być czymś zupełnie oczywistym. Dlatego, kiedy wybierzesz się na zakupy do sklepu lub na lokalny targ czy ryneczek, sięgnij po te warzywa i owoce, na które obecnie trwa sezon. Dzięki zastosowaniu tej zasady już zawsze na twoim stole znajdą się najsmaczniejsze i najkorzystniejsze cenowo produkty.
Sprawdź także: Co jeść, a czego nie jeść przed wycieczką rowerową?
Owoce sezonowe lipca
Lato to czas, kiedy owoce są najpyszniejsze. Możesz wykorzystywać je nie tylko do codziennych przepisów na słodkie śniadania takie jak owsianki czy koktajle, ale i pysznych obiadów, do pierogów, naleśników, czy owocowych chłodników. Nie możesz zapomnieć również o ciastach i deserach z owocami. Beza z malinami, jagodzianki z kruszonką i lukrem, brzoskwiniowy sernik na zimno – pycha!
Doskonałym pomysłem będzie również wykorzystanie sezonowych owoców lipca do przygotowania przetworów na zimę. Dżemy, konfitury, soki, syropy, nalewki… Zimą, kiedy dostęp do świeżych owoców jest ograniczony, będą jak znalazł. Warto pamiętać, że świetnym sposobem na przedłużenie lata w swojej kuchni będzie również mrożenie owoców. Taki sposób przechowywania żywności sprawi, że nie straci ona cennych wartości odżywczych. Czy wiesz jednak, jakie owoce królują w lipcu?
Jagody
A dokładnie borówki czarne, bo właśnie tak brzmi biologiczna nazwa owoców zwanych jagodami. Jagody powinny na stałe zagościć w twojej diecie. Znajdują się w nich cenne witaminy C, K, B1, jak i minerały, np. mangan. Jagody korzystnie wpływają na zdrowie oczu, pomagają obniżyć poziom cholesteroli, wspierają układ krwionośny oraz pracę jelit.
Świetnie sprawdzą się jako przekąska, można wykorzystać je również do ciast, smoothie, czy jako farsz do pierogów. Będą pysznie smakować wraz z kluskami na parze oraz w formie przetworów, np. dżemów i kompotów.
Maliny
To jedne z najbardziej lubianych owoców lata. W malinach znajdziesz między innymi witaminę C, E oraz zestaw witamin grupy B. Nie brakuje w nich również kwasu foliowego, potasu, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu. Maliny wykorzystywane są w zwalczaniu przeziębienia, różnego rodzaju infekcji oraz gorączki. Mają również właściwości przeciwnowotworowe. Dodatkowo są niskokaloryczne (100 g to zaledwie 53 kcal) oraz posiadają niski indeks glikemiczny.
Kwaskowate maliny doskonale sprawdzą się jako przełamanie słodkich deserów i ciast. Możesz przygotować z nich pyszne dżemy, soki oraz nalewki.
Wiśnie
Owoce wiśni powinny być spożywane, nie tylko ze względu na ich pyszny, intensywny smak, ale i szereg właściwości prozdrowotnych. Wiśnie zawierają antocyjany i garbniki, dlatego wspierają prawidłową pracę układu krążenia. Znajdziesz w nich witaminę C, E, K, PP oraz minerały takie jak: potas, wapń, magnez i fosfor. Jedzenie wiśni wspiera odporność organizmu, prawidłowy stan skóry oraz układ nerwowy.
Wiśnie ze względu na swój kwaśny smak będą idealnymi owocami do wykorzystania w deserach i przetworach. Nic nie smakuje tak dobrze, jak wiśniowy dżem lub kompot, kiedy nadejdą zimowe chłody.
Morwa biała
Owoce morwy nie należą do produktów, które są powszechnie znane i używane w kuchni. A szkoda, zawierają one bowiem cenne właściwości odżywcze. Morwa biała wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe. Polecana jest osobom, które są na diecie, ponieważ wspomaga proces odchudzania. Dodatkowo korzystnie wpływa na pracę jelit. Pomaga również obniżyć poziom cukru we krwi.
Można ją jeść na surowo lub wykorzystać do zrobienia deserów. Świetnie sprawdzi się również do syropów, soków oraz kompotów.
W lipcu trwa również sezon na owoce takie jak:
Warzywa sezonowe lipca
Kiedy na dworze panują wysokie temperatury, świetnym pomysłem na obiad będą lekkie dania z użyciem sezonowych warzyw. Chłodniki, świeże sałatki, lekkie zupy, danie takie jak leczo, warzywne placki czy risotto to propozycje nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Jakie warzywa warto kupować w lipcu?
Cukinia
Królowa letnich dań, czyli oczywiście cukinia. Można z niej wyczarować wiele dań, jest niskokaloryczna oraz zawiera wiele właściwości odżywczych. W cukinii znajdziesz witaminę A, C, K oraz witaminy z grupy B, zawiera także minerały takie jak: żelazo, magnez oraz potas. Jest polecana osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Idealnie sprawdzi się również na diecie, w 100 g cukinii jest jedynie 17 kcal.
Pomysłów na dania z cukinii jest wiele. Możesz zrobić z niej placki, zapiekanki, leczo, przyrządzić cukinię faszerowaną mięsem, oraz wykorzystać do zup i sałatek.
Ogórek
Zielony, małosolny, kiszony, konserwowy… Polacy kochają ogórki. Nic dziwnego, są pyszne w sałatkach, doskonale sprawdzają się w formie przetworów na zimę, oraz tradycyjnej mizerii. Surowe ogórki są niskokaloryczne, dlatego można je jeść niemal do woli. Warto jednak pamiętać, że te kiszone zawierają sporo soli, dlatego nie można z nimi przesadzać. Ogórki mają właściwości przeciwnowotworowe, wpływają korzystnie na regulację ciśnienie krwi oraz pracę układu pokarmowego.
Pomidor
Doskonały do kanapek, sałatek, sosów, oraz dań kuchni włoskiej. Letnie pomidory są najpyszniejsze. To bogactwo witaminy C, E, beta-karotenu, potasu oraz likopenu. Ten ostatni ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne oraz przeciwnowotworowe. Co więcej, składnik ten wspiera układ odpornościowy. Dlatego pomidory powinny codziennie gościć na twoim talerzu.
Papryka
Warto kupować paprykę w sezonie, kiedy jest nie tylko smaczna, ale i tania. Papryka to warzywo, które zawiera ogromną ilość witaminy C, znajdziemy w niej także witaminy z grupy B, E oraz A. Nie brakuje w niej również minerałów: żelaza, potasu, wapnia, oraz składników takich jak likopen i beta-karoten. Papryka ma właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowo, wspiera prawidłowe trawienie oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Jest warzywem niskokalorycznym, doskonałym dla osób na diecie.
Z papryki możemy wyczarować szereg pysznych dań. Świetnie sprawdzi się do leczo, zup oraz faszerowania. Surowa papryka będzie świetnym dodatkiem do kanapek oraz sałatek.
W lipcu trwa również sezon na warzywa takie jak:
Sprawdź, jak wykorzystać sezonowe warzywa i owoce lipca. Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
2. Pyszny biszkopt z kokosem i wiśniami
Zobacz przepisPyszny biszkopt z kokosem i wiśniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Zupa krem z pomidorów
Zobacz przepisZupa krem z pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Bruschetta z pomidorami
Zobacz przepisBruschetta z pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Orzechówka: Jakie ma właściwości? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »