Dania jednogarnkowe

Zdrowa dieta powinna bazować na warzywach i owocach. Warto pamiętać, że aby dostarczyć wszystkich składników odżywczych, wcale nie trzeba wydawać dużej sumy pieniędzy. Wystarczy zadbać o to, by w codziennym jadłospisie znalazły się sezonowe produkty. Sprawdź, co jeść w lipcu, by oszczędzać i cieszyć się urozmaiconymi posiłkami.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Coraz więcej mówi się o tym, by wybierać sezonowe warzywa i owoce. Podczas gdy jedzenie zgodnie z rytmem, który nadaje natura, powinno być czymś zupełnie oczywistym. Dlatego, kiedy wybierzesz się na zakupy do sklepu lub na lokalny targ czy ryneczek, sięgnij po te warzywa i owoce, na które obecnie trwa sezon. Dzięki zastosowaniu tej zasady już zawsze na twoim stole znajdą się najsmaczniejsze i najkorzystniejsze cenowo produkty.

Sprawdź także: Co jeść, a czego nie jeść przed wycieczką rowerową?

Owoce sezonowe lipca

Lato to czas, kiedy owoce są najpyszniejsze. Możesz wykorzystywać je nie tylko do codziennych przepisów na słodkie śniadania takie jak owsianki czy koktajle, ale i pysznych obiadów, do pierogów, naleśników, czy owocowych chłodników. Nie możesz zapomnieć również o ciastach i deserach z owocami. Beza z malinami, jagodzianki z kruszonką i lukrem, brzoskwiniowy sernik na zimno – pycha!

Doskonałym pomysłem będzie również wykorzystanie sezonowych owoców lipca do przygotowania przetworów na zimę. Dżemy, konfitury, soki, syropy, nalewki… Zimą, kiedy dostęp do świeżych owoców jest ograniczony, będą jak znalazł. Warto pamiętać, że świetnym sposobem na przedłużenie lata w swojej kuchni będzie również mrożenie owoców. Taki sposób przechowywania żywności sprawi, że nie straci ona cennych wartości odżywczych. Czy wiesz jednak, jakie owoce królują w lipcu?

Jagody

A dokładnie borówki czarne, bo właśnie tak brzmi biologiczna nazwa owoców zwanych jagodami. Jagody powinny na stałe zagościć w twojej diecie. Znajdują się w nich cenne witaminy C, K, B1, jak i minerały, np. mangan. Jagody korzystnie wpływają na zdrowie oczu, pomagają obniżyć poziom cholesteroli, wspierają układ krwionośny oraz pracę jelit.

Świetnie sprawdzą się jako przekąska, można wykorzystać je również do ciast, smoothie, czy jako farsz do pierogów. Będą pysznie smakować wraz z kluskami na parze oraz w formie przetworów, np. dżemów i kompotów.

Maliny

To jedne z najbardziej lubianych owoców lata. W malinach znajdziesz między innymi witaminę C, E oraz zestaw witamin grupy B. Nie brakuje w nich również kwasu foliowego, potasu, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu. Maliny wykorzystywane są w zwalczaniu przeziębienia, różnego rodzaju infekcji oraz gorączki. Mają również właściwości przeciwnowotworowe. Dodatkowo są niskokaloryczne (100 g to zaledwie 53 kcal) oraz posiadają niski indeks glikemiczny. 

Kwaskowate maliny doskonale sprawdzą się jako przełamanie słodkich deserów i ciast. Możesz przygotować z nich pyszne dżemy, soki oraz nalewki.

Wiśnie

Owoce wiśni powinny być spożywane, nie tylko ze względu na ich pyszny, intensywny smak, ale i szereg właściwości prozdrowotnych. Wiśnie zawierają antocyjany i garbniki, dlatego wspierają prawidłową pracę układu krążenia. Znajdziesz w nich witaminę C, E, K, PP oraz minerały takie jak: potas, wapń, magnez i fosfor. Jedzenie wiśni wspiera odporność organizmu, prawidłowy stan skóry oraz układ nerwowy.

Wiśnie ze względu na swój kwaśny smak będą idealnymi owocami do wykorzystania w deserach i przetworach. Nic nie smakuje tak dobrze, jak wiśniowy dżem lub kompot, kiedy nadejdą zimowe chłody.

Morwa biała 

Owoce morwy nie należą do produktów, które są powszechnie znane i używane w kuchni. A szkoda, zawierają one bowiem cenne właściwości odżywcze. Morwa biała wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe. Polecana jest osobom, które są na diecie, ponieważ wspomaga proces odchudzania. Dodatkowo korzystnie wpływa na pracę jelit. Pomaga również obniżyć poziom cukru we krwi.

Można ją jeść na surowo lub wykorzystać do zrobienia deserów. Świetnie sprawdzi się również do syropów, soków oraz kompotów.

W lipcu trwa również sezon na owoce takie jak:

  • brzoskwinie,
  • poziomki,
  • morele,
  • agrest,
  • jeżyny.

Warzywa sezonowe lipca

Kiedy na dworze panują wysokie temperatury, świetnym pomysłem na obiad będą lekkie dania z użyciem sezonowych warzyw. Chłodniki, świeże sałatki, lekkie zupy, danie takie jak leczo, warzywne placki czy risotto to propozycje nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Jakie warzywa warto kupować w lipcu?

Cukinia

Królowa letnich dań, czyli oczywiście cukinia. Można z niej wyczarować wiele dań, jest niskokaloryczna oraz zawiera wiele właściwości odżywczych. W cukinii znajdziesz witaminę A, C, K oraz witaminy z grupy B, zawiera także minerały takie jak: żelazo, magnez oraz potas. Jest polecana osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Idealnie sprawdzi się również na diecie, w 100 g cukinii jest jedynie 17 kcal.

Pomysłów na dania z cukinii jest wiele. Możesz zrobić z niej placki, zapiekanki, leczo, przyrządzić cukinię faszerowaną mięsem, oraz wykorzystać do zup i sałatek.

Ogórek

Zielony, małosolny, kiszony, konserwowy… Polacy kochają ogórki. Nic dziwnego, są pyszne w sałatkach, doskonale sprawdzają się w formie przetworów na zimę, oraz tradycyjnej mizerii. Surowe ogórki są niskokaloryczne, dlatego można je jeść niemal do woli. Warto jednak pamiętać, że te kiszone zawierają sporo soli, dlatego nie można z nimi przesadzać. Ogórki mają właściwości przeciwnowotworowe, wpływają korzystnie na regulację ciśnienie krwi oraz pracę układu pokarmowego.

Pomidor

Doskonały do kanapek, sałatek, sosów, oraz dań kuchni włoskiej. Letnie pomidory są najpyszniejsze. To bogactwo witaminy C, E, beta-karotenu, potasu oraz likopenu. Ten ostatni ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne oraz przeciwnowotworowe. Co więcej, składnik ten wspiera układ odpornościowy. Dlatego pomidory powinny codziennie gościć na twoim talerzu. 

Papryka

Warto kupować paprykę w sezonie, kiedy jest nie tylko smaczna, ale i tania. Papryka to warzywo, które zawiera ogromną ilość witaminy C, znajdziemy w niej także witaminy z grupy B, E oraz A. Nie brakuje w niej również minerałów: żelaza, potasu, wapnia, oraz składników takich jak likopen i beta-karoten. Papryka ma właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowo, wspiera prawidłowe trawienie oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Jest warzywem niskokalorycznym, doskonałym dla osób na diecie.

Z papryki możemy wyczarować szereg pysznych dań. Świetnie sprawdzi się do leczo, zup oraz faszerowania. Surowa papryka będzie świetnym dodatkiem do kanapek oraz sałatek.

W lipcu trwa również sezon na warzywa takie jak:

  • młoda kapusta,
  • fasolka szparagowa,
  • botwinka,
  • szpinak,
  • szczaw,
  • marchew,
  • kalarepa,
  • bób.

Sprawdź, jak wykorzystać sezonowe warzywa i owoce lipca. Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.

1. Pierogi z jagodami

 Pierogi z jagodami Zobacz przepis

Pierogi z jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pyszny biszkopt z kokosem i wiśniami

 Pyszny biszkopt z kokosem i wiśniami Zobacz przepis

Pyszny biszkopt z kokosem i wiśniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Syrop z malin

 Syrop z malin Zobacz przepis

Syrop z malin / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Deser z malinami

 Deser z malinami Zobacz przepis

Deser z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zupa krem z pomidorów

 Zupa krem z pomidorów Zobacz przepis

Zupa krem z pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Placki z cukinii

 Placki z cukinii Zobacz przepis

Placki z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Bruschetta z pomidorami

 Bruschetta z pomidorami Zobacz przepis

Bruschetta z pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Faszerowana papryka

 Faszerowana papryka Zobacz przepis

Faszerowana papryka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ratatouille

 Ratatouille Zobacz przepis

Ratatouille / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Orzechówka: Jakie ma właściwości? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 78

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8