Na upały: chłodnik!

Są przygotowywane ze świeżych warzyw i innych, równie zdrowych składników. Chłodniki, zwłaszcza w upalne dni, są często podawane na naszych stołach. Nasi użytkownicy podpowiedzą ci, jak przygotować wspaniałą zupę na słodko i na słono.

Fot. 123RF/Picsel

Od tego, jaki smak chłodnika chcesz osiągnąć, zależy, jaki rodzaj bazy wybierzesz. Najbardziej orzeźwiają chłodniki zrobione na bazie mlecznej. Do jej przygotowania wykorzystaj jogurt, maślankę, kefir albo zsiadłe mleko. Chłodniki mleczne szczególnie dobrze wpłyną na stan zdrowia osób, skarżących się na wzdęcia czy niestrawność oraz chorujących na osteoporozę. Warto je również podawać dzieciom w okresie intensywnego wzrostu.

Jeśli brakuje ci energii, jesteś osłabiony oraz lubisz kwaśne smaki, to chłodnik na kwaśnej bazie jest dla ciebie. Możesz ją zrobić z wody z ogórków kiszonych albo z zakwasu buraczanego. Ważnym składnikiem takiej bazy jest również czosnek, który wspomoże trawienie oraz obniży poziom cholesterolu we krwi.

Najlepszą propozycją dla osób, które cenią wytrawny smak potraw, jest chłodnik na bazie bulionu. Można go zrobić na bazie wywaru warzywnego albo mięsnego. Jeśli chcesz, aby smak wywaru był bardziej intensywny, ugotuj go w mniejszej ilości wody. Dzięki takiej bazie, dostarczysz organizmowi naturalne lekarstwo, które oczyści go z toksyn i przyspieszy przemianę materii. Liście laurowe, pieprz i włoszczyzna to doskonałe dodatki do tej zupy.

Nie bój się eksperymentów

Wiśnie, jagody, borówki, truskawki , nadają się nie tylko do zrobienia smacznego ciasta, kompotu czy musu, ale równie dobrze mogą stać się podstawą pysznego chłodnika. Zaskakujące? A co powiecie na chłodnik z arbuzem albo melonem? Robi się coraz bardziej egzotycznie i nieprzewidywalnie, dlatego, warto tu zaznaczyć, że te owocowe zupy dobrze smakują zarówno z groszkiem ptysiowym, jak i z drobnym makaronem. Równie ciekawym rozwiązaniem jest przygotowanie chłodnika z warzywami. Na upalne dni znakomicie sprawdzi się chłodnik z marchewki i kardamonu. Pysznym okaże się również rzodkiewkowy chłodnik. Warto zasmakować także w smakach proponowanych przez kuchnie innych krajów. Może tym razem, chłodnik litewski zastąpić chłodnikiem tureckim i zamiast botwinki użyć orzechów włoskich i mięty. Nasi wschodni sąsiedzi również mają coś do powiedzenia w tej kwestii. Tradycyjna rosyjska okraszka to nic innego jak chłodnik z ogórkami, ziemniakami , kiełbasą i jajkami. Jeżeli jednak ta zupa wydaje ci się zbyt treściwa na upały, polecamy spojrzeć na bułgarski tarator z zielonym ogórkiem, orzechami, kefirem i lubczykiem. Francuska kuchnia proponuje nam prostą vichysoisse, czyli chłodnik z porami, selerem naciowym i ... krewetkami zamiast chleba.

Jak zrobić dobry chłodnik?

Upalne dni sprzyjają jedzeniu chłodnika, więc przygotowując go, poeksperymentujmy z jego smakiem. Chłodnik nie musi być nudny. Przekonaj się sam. Poznaj wyjątkowe przepisy naszych użytkowników i ciesz się orzeźwiającym chłodnikiem w te gorące dni.

 

1. Chłodnik litewski

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Chłodnik ze szczawiem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Gazpacho

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Chłodnik truskawkowy z awokado

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Chłodnik z melona

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Zielony chłodnik

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Chłodnik z ogórkiem, orzechami i rodzynkami

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Orzeźwiający chłodnik z limonką

Fot. Chilinezka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 63

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2