Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym

Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 9331

Dodano:

Odsłon: 5439

Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym

Składniki

  • 1 pęczek szczawiu
  • 1 l maślanki (można także użyć kefiru lub jogurtu naturalnego)
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka koperku
  • szczypta cukru
  • kawałek sera wędzonego (ja użyłam fety)
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szczaw dokładnie myjemy i szatkujemy, zalewamy wrzątkiem, nie gotujemy. Jeżeli jednak szczaw jest wyjątkowo twardy, można go pogotować minutę. Szczaw z wodą lekko studzimy i dolewamy do tego maślankę. Całość uzupełniamy o pokrojone w półplasterki rzodkiewki, pokrojone w kostkę ogórki (ja ich nie obierałam), rozdrobniony czosnek i poszatkowany koperek. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i cukrem. Wkładamy do lodówki, podajemy ze startym serem wędzonym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń