W sezonie na cukinię często robię takie oto placuszki. Są pyszne!
Placki z cukinii
Składniki
- 2-3 nieduże cukinie
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki sody
- przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy
- olej do smażenia
Składniki
- 2-3 nieduże cukinie
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki sody
- przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy
- olej do smażenia

Etapy przygotowania
Zrywam młodziutką cukinię, żeby nie wykrawać gniazd nasiennych. Ścieram wtedy całą ze środkiem i skórką. Placki są wtedy kolorowe. Cukinię i cebulę starłam na tarce o dużych oczkach. Posoliłam, wymieszałam i odstawiłam na godzinkę by cukinia puściła sok Po tym czasie odcisnęłam z nadmiaru soku cukinię - pomocny przy tym mi był cedzak do makaronu.
Wbiłam jajko, dodałam mąkę ziemniaczaną, sodę i przyprawiłam do smaku. Wszystko wymieszałam i smażyłam na rozgrzanym oleju na brązowo - złoty kolor. Usmażone podawałam z sosem czosnkowym.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)



Składniki
- 2-3 nieduże cukinie
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki sody
- przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy
- olej do smażenia
Zrywam młodziutką cukinię, żeby nie wykrawać gniazd nasiennych. Ścieram wtedy całą ze środkiem i skórką. Placki są wtedy kolorowe. Cukinię i cebulę starłam na tarce o dużych oczkach. Posoliłam, wymieszałam i odstawiłam na godzinkę by cukinia puściła sok Po tym czasie odcisnęłam z nadmiaru soku cukinię - pomocny przy tym mi był cedzak do makaronu.
Wbiłam jajko, dodałam mąkę ziemniaczaną, sodę i przyprawiłam do smaku. Wszystko wymieszałam i smażyłam na rozgrzanym oleju na brązowo - złoty kolor. Usmażone podawałam z sosem czosnkowym.
Jakie lekkie i okrąglutkie!
Lubimy :-)