Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie na cukinię często robię takie oto placuszki. Są pyszne!
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 44
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 102
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 174
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 47
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 44
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 102
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 174
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 47
Składniki
Zrywam młodziutką cukinię, żeby nie wykrawać gniazd nasiennych. Ścieram wtedy całą ze środkiem i skórką. Placki są wtedy kolorowe. Cukinię i cebulę starłam na tarce o dużych oczkach. Posoliłam, wymieszałam i odstawiłam na godzinkę by cukinia puściła sok Po tym czasie odcisnęłam z nadmiaru soku cukinię - pomocny przy tym mi był cedzak do makaronu.
Wbiłam jajko, dodałam mąkę ziemniaczaną, sodę i przyprawiłam do smaku. Wszystko wymieszałam i smażyłam na rozgrzanym oleju na brązowo - złoty kolor. Usmażone podawałam z sosem czosnkowym.