Dania jednogarnkowe

Herbata to napój, który towarzyszy nam od wieków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej poranka, inni na wzór brytyjski delektują się nią popołudniami. Ceniona jest nie tylko za smak, ale i właściwości prozdrowotne. Dziś przyjrzymy się bliżej jej białej odmianie. Sprawdź, dlaczego i jak pić białą herbatę.

Właściwości białej herbaty | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli lubisz napoje o delikatnym i subtelnym smaku, biała herbata będzie idealnym wyborem dla ciebie. Co ciekawe, regularne picie tego naparu doskonale wpłynie na twój organizm. Warto jednak wiedzieć, jak parzyć i pić białą herbatę, aby w pełni skorzystać z jej zdrowotnego działania. Podpowiemy ci również, kto powinien pić białą herbatę oraz jakie są przeciwskazania do jej stosowania.

Sprawdź także: Kiedy najlepiej pić zieloną herbatę - rano czy wieczorem? Uważaj, bo możesz sobie zaszkodzić!

Co zawiera biała herbata?

Biała herbata przygotowywana jest z delikatnych, młodych listków oraz pąków pochodzących z krzewów herbacianych rośliny zwanej, Camellia sinensis – z rodziny do herbatowatych. Przede wszystkim biała herbata produkowana jest w Chinach. Po zebraniu świeżych listków pozostawia się je do zwiędnięcia, tak by pozbyć się z nich nadmiaru wody. Wówczas przychodzi moment na suszenie, tradycyjnie robiono to rozkładając je na słońcu. Obecnie do tego procesu używa się specjalnych suszarek.

Po zaparzeniu biała herbata ma delikatną, żółto-zieloną barwę, w odróżnieniu od swoich zielonych i czarnych sióstr, wyróżnia ją również mniej intensywny smak i zapach. Co ciekawe, aby przygotować 250-gramowe opakowanie białej herbaty wysokiej jakości, potrzebne jest około 80 000 pąków!

Biała herbata – właściwości

Jakie korzyści płyną z picia białej herbaty? Przede wszystkim stanowi ona bogactwo antyoksydantów, dzięki czemu wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami – chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Co więcej, picie białej herbaty pomaga chronić skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.

Biała herbata zawiera znacznie więcej polifenoli niż herbata zielona czy czarna. Zawiera katechiny, które wpływają korzystnie na pracę układu krwionośnego oraz chroni organizm przed chorobami serca. Natomiast obecność flawonoidów pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi. Biała herbata oddziałuje również korzystnie na zdrowie kości, można pić ją profilaktycznie w celu zapobiegania osteoporozie. Oddziałuje także na układ nerwowy, chroniąc go przed chorobami takimi jak Alzheimer czy Parkinson.

Kto powinien pić białą herbatę?

Jeżeli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, picie białej herbaty ci w tym pomoże. Nie tylko dlatego, że taki napój nie zawiera kalorii. Ma ona również wpływ na przyspieszenie metabolizmu oraz wspiera spalanie tkanki tłuszczowej.

Po białą herbatę powinny sięgnąć osoby, które chcą zadbać o odporność! Ma ona działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe, dzięki czemu pomoże chronić organizm przed infekcjami. Dodatkowo korzystnie wpływa na zdrowie jamy ustnej, między innymi pomaga walczyć z próchnicą. Biała herbata ma działanie przeciwzapalne. Można stosować ją również zewnętrznie, jako okład na opuchnięte oczy.

Biała herbata – przeciwwskazania

Picie białej herbaty jest bezpieczne dla większości osób. W dużych ilościach może jednak zaburzać wchłanianie kwasu foliowego, co niekorzystnie może wpłynąć na zdrowie kobiet w ciąży oraz rozwijającego się płodu. Może także powodować zaburzenia wchłaniania żelaza, co jest szczególnie niebezpieczne dla osób, które mają anemię. Co więcej, warto pamiętać, że mimo delikatnego smaku, biała herbata również ma działanie pobudzające, zawiera teinę, dlatego również nie należy z nią przesadzać.

Jak parzyć i pić białą herbatę?

Jeżeli chcesz przygotować idealną białą herbatę, pamiętaj, by nie zalewać jej wrzątkiem prosto z czajnika. Zalecana temperatura wody powinna wynosić od 80 do 90 stopni. Natomiast czas parzenia to około pięciu minut. Najlepsza biała herbata to taka w postaci suszu, który samodzielnie wsypiemy do zaparzacza lub dzbanka (wówczas należy przecedzić napój przez sitko), aby w pełni docenić jej smak, lepiej unikać mocno zmielonego suszu w torebkach.

Zobacz także:

72 zł za cztery pączki od Magdy Gessler. Zrobiliśmy test i wiemy, czy warto!

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Co na kolację zamiast kanapek? 4 propozycje na posiłek bez chleba »

Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Pocałunek Murzynka z Izaurą

Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...

Odsłon: 6901

30 min
36
Ciasta Ciasto Merkucjo

Dzisiaj ciasto które przygotowałam według przepisu Smaker. Oto link do przepi...

Odsłon: 183

60 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

0
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

4