Uczta Smaków – Kuchnie świata

Poznaj właściwości i zastosowanie octu jabłkowego

Ocet jabłkowy ma swoje zastosowanie nie tylko w kuchni jako dodatek do potraw, ale jest też chętnie stosowany w łagodzeniu różnych dolegliwości, a także w kosmetyce. Jakie właściwości ma ocet jabłkowy i do czego go wykorzystać?

Fot. 123RF/Picsel

Właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy jest źródłem aminokwasów, kwasów octowych, witaminy A, C, B i E, a także wielu składników mineralnych, m.in. potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Ma właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne. Używa się go jako pomoc w walce w spalaniu zbędnej tkanki tłuszczowej, wydłuża uczucie sytości po posiłku. Ocet jabłkowy wspomaga regulację ciśnienia krwi, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

Jaki ocet jabłkowy wybrać i gdzie go kupić?

Ocet jabłkowy powinien być produktem naturalnej fermentacji, niepasteryzowany i niefiltrowany. Warto zwrócić uwagę na to, by był naturalnie mętny i zrobiony z całych jabłek, a nie np. soku i dodatku konserwantów. Ocet jabłkowy można kupić w sklepach spożywczych, sklepach internetowych oraz sklepach ze zdrową żywnością.

Ocet jabłkowy można również przygotować samodzielnie według jednego z przepisów zamieszczonych poniżej. Do przygotowania potrzebne będą przede wszystkim jabłka, woda, cukier. Przydadzą się również szklane butelki lub słoiki, w których będzie przygotowywany ocet (można je kupić w niskich cenach na Ceneo).

Domowy ocet jabłkowy

Fot. helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Ocet jabłkowy z papierówek (lub innych jabłek)

Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

 


Reklama

 

Zastosowanie octu jabłkowego

Ocet jabłkowy można wykorzystać jako dodatek do sałatek czy dressingów, a także do marynat.
Można również przygotować:

Kompot z suszonych gruszek i octu jabłkowego

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Chutney jabłkowy

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Sok z czerwonej kapusty i jabłek

Zdrowy sok z czerwonej kapusty i jabłek to prawdziwa bomba witaminowa. Napój...

Odsłon: 655

15 min
3
Napoje Sok pomarańczowo- marchewkowy z imbirem

Czas grypy i przeziębień trwa i wiele wskazuje na to, że minie jeszcze sporo...

Odsłon: 204

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Codziennie pij napój z trzech składników. Spala tłuszcz, oczyszcza jelita i świetnie nawadnia

Proces utraty zbędnych kilogramów to nie tylko przestrzeganie diety oraz ćwiczenia. Aby zadbać o zdrowie i figurę, konieczne jest również picie odp...

375
Informacje Obniża ciśnienie krwi, poziom cukru, uspokaja. Zrób i pij codziennie przed śniadaniem

Właściwości koktajli owocowo-warzywnych są nieocenione. Jeśli będziesz pić je regularnie po przebudzeniu, możesz spodziewać się lepszego samopoczuc...

247
Informacje Najpopularniejsze przepisy stycznia

Pierwszy miesiąc nowego roku już minął, więc najwyższy czas na podsumowanie najpopularniejszych przepisów stycznia. 10 receptur cieszyło się szczeg...

8
Informacje Shot z 3 składników na wzmocnienie, odchudzanie i odporność

Picie prozdrowotnych napojów to trend, który warto wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu. Nie tylko będzie świetną alternatywną dla słodzony...

5