Poznaj właściwości i zastosowanie octu jabłkowego

Ocet jabłkowy ma swoje zastosowanie nie tylko w kuchni jako dodatek do potraw, ale jest też chętnie stosowany w łagodzeniu różnych dolegliwości, a także w kosmetyce. Jakie właściwości ma ocet jabłkowy i do czego go wykorzystać?

Fot. 123RF/Picsel

Właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy jest źródłem aminokwasów, kwasów octowych, witaminy A, C, B i E, a także wielu składników mineralnych, m.in. potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Ma właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne. Używa się go jako pomoc w walce w spalaniu zbędnej tkanki tłuszczowej, wydłuża uczucie sytości po posiłku. Ocet jabłkowy wspomaga regulację ciśnienia krwi, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

Jaki ocet jabłkowy wybrać i gdzie go kupić?

Ocet jabłkowy powinien być produktem naturalnej fermentacji, niepasteryzowany i niefiltrowany. Warto zwrócić uwagę na to, by był naturalnie mętny i zrobiony z całych jabłek, a nie np. soku i dodatku konserwantów. Ocet jabłkowy można kupić w sklepach spożywczych, sklepach internetowych oraz sklepach ze zdrową żywnością.

Ocet jabłkowy można również przygotować samodzielnie według jednego z przepisów zamieszczonych poniżej. Do przygotowania potrzebne będą przede wszystkim jabłka, woda, cukier. Przydadzą się również szklane butelki lub słoiki, w których będzie przygotowywany ocet (można je kupić w niskich cenach na Ceneo).

Domowy ocet jabłkowy

Fot. helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Ocet jabłkowy z papierówek (lub innych jabłek)

Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

 


Reklama

 

Zastosowanie octu jabłkowego

Ocet jabłkowy można wykorzystać jako dodatek do sałatek czy dressingów, a także do marynat.
Można również przygotować:

Kompot z suszonych gruszek i octu jabłkowego

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Chutney jabłkowy

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Racuszki drożdżowe.

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 149

>60 min
3
30 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

5
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2