Boże Narodzenie na słodko

Ocet jabłkowy ma swoje zastosowanie nie tylko w kuchni jako dodatek do potraw, ale jest też chętnie stosowany w łagodzeniu różnych dolegliwości, a także w kosmetyce. Jakie właściwości ma ocet jabłkowy i do czego go wykorzystać?

Fot. 123RF/Picsel

Właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy jest źródłem aminokwasów, kwasów octowych, witaminy A, C, B i E, a także wielu składników mineralnych, m.in. potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Ma właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne. Używa się go jako pomoc w walce w spalaniu zbędnej tkanki tłuszczowej, wydłuża uczucie sytości po posiłku. Ocet jabłkowy wspomaga regulację ciśnienia krwi, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

Jaki ocet jabłkowy wybrać i gdzie go kupić?

Ocet jabłkowy powinien być produktem naturalnej fermentacji, niepasteryzowany i niefiltrowany. Warto zwrócić uwagę na to, by był naturalnie mętny i zrobiony z całych jabłek, a nie np. soku i dodatku konserwantów. Ocet jabłkowy można kupić w sklepach spożywczych, sklepach internetowych oraz sklepach ze zdrową żywnością.

Ocet jabłkowy można również przygotować samodzielnie według jednego z przepisów zamieszczonych poniżej. Do przygotowania potrzebne będą przede wszystkim jabłka, woda, cukier. Przydadzą się również szklane butelki lub słoiki, w których będzie przygotowywany ocet (można je kupić w niskich cenach na Ceneo).

Domowy ocet jabłkowy

Fot. helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Ocet jabłkowy z papierówek (lub innych jabłek)

Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

 


Reklama

 

Zastosowanie octu jabłkowego

Ocet jabłkowy można wykorzystać jako dodatek do sałatek czy dressingów, a także do marynat.
Można również przygotować:

Kompot z suszonych gruszek i octu jabłkowego

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Chutney jabłkowy

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...

Odsłon: 2867

60 min
24
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 3944

>60 min
4
>60 min
7
Dania główne Czeskie sznycle

Czeskie sznycle to klasyczne kotlety z drobiowego mięsa, ale w bardzo nietypo...

Odsłon: 16645

30 min
15
Wędliny Boczek faszerowany

Boczek faszerowany mięsem mielonym sprawdzi się zarówno na ciepło jako danie...

Odsłon: 1220

60 min
3