Fot. 123RF/Picsel
Właściwości octu jabłkowego
Ocet jabłkowy jest źródłem aminokwasów, kwasów octowych, witaminy A, C, B i E, a także wielu składników mineralnych, m.in. potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Ma właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne. Używa się go jako pomoc w walce w spalaniu zbędnej tkanki tłuszczowej, wydłuża uczucie sytości po posiłku. Ocet jabłkowy wspomaga regulację ciśnienia krwi, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Jaki ocet jabłkowy wybrać i gdzie go kupić?
Ocet jabłkowy powinien być produktem naturalnej fermentacji, niepasteryzowany i niefiltrowany. Warto zwrócić uwagę na to, by był naturalnie mętny i zrobiony z całych jabłek, a nie np. soku i dodatku konserwantów. Ocet jabłkowy można kupić w sklepach spożywczych, sklepach internetowych oraz sklepach ze zdrową żywnością.

Ocet jabłkowy można również przygotować samodzielnie według jednego z przepisów zamieszczonych poniżej. Do przygotowania potrzebne będą przede wszystkim jabłka, woda, cukier. Przydadzą się również szklane butelki lub słoiki, w których będzie przygotowywany ocet (można je kupić w niskich cenach na Ceneo).
Fot. helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Ocet jabłkowy z papierówek (lub innych jabłek)
Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Zastosowanie octu jabłkowego
Ocet jabłkowy można wykorzystać jako dodatek do sałatek czy dressingów, a także do marynat.
Można również przygotować:
Kompot z suszonych gruszek i octu jabłkowego
Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.