Prawie bez kalorii, samo zdrowie. Domowe dżemy z zamiennikiem cukru

Alternatywy dla tradycyjnych, przesyconych przetworów stają się coraz bardziej popularne. Jedną z nich jest ksylitol - naturalny słodzik o niskiej kaloryczności. Dzięki niemu możemy przygotować dżemy, które zachwycają smakiem, a jednocześnie stanowią zdrowszą opcję.

Czy można zrobić z dżem z ksylitolem? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Odkryj, jak wykorzystać ksylitol do stworzenia dżemów bez zbędnych kalorii. Dowiedz się, czy ksylitol konserwuje przetwory i nadaje się do przygotowania pysznych zapasów.

Sprawdź także: Jak mrozić sezonowe owoce, żeby się nie sklejały? Truskawki, borówki, czereśnie i wiśnie

Czym jest ksylitol? 

Ksylitol, znany również jako cukier brzozowy, to substancja słodząca, która może być pozyskiwana zarówno z kory brzozy (ksylitol fiński), jak i z kukurydzy (chińska odmiana). Oprócz tego - w małych ilościach - można go znaleźć w wielu owocach i warzywach. Choć pochodzi z naturalnych źródeł, aby uzyskać biały proszek przypominający zwykły cukier, musi przejść proces uwodornienia cukru.

Warto pamiętać, że ksylitol, w terminologii naukowej, to pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy o słodkim smaku, zwany również alkoholem cukrowym. Nie należy jednak mylić go z typowymi alkoholami, które mogą prowadzić do nietrzeźwości czy uzależnienia. Struktura alkoholu cukrowego po prostu aktywuje receptory smaku na języku, wywołując wrażenie słodkości. 

Czy można zrobić z dżem z ksylitolem?

Oczywiście, można z powodzeniem przygotować dżem z użyciem ksylitolu jako substytutu cukru. Substancja ta świetnie nadaje się do konserwowania owoców, tworząc smaczną i zdrowszą konfiturę niż ta tradycyjna. Proces przygotowania dżemu z ksylitolem jest podobny do tradycyjnego przepisu, z tą różnicą, że zamiast cukru dodaje się odpowiednią ilość ksylitolu. Warto pamiętać, że ten drugi jest mniej słodki, więc warto dostosować porcję użytego słodzika do własnych preferencji smakowych. W dalszej części artykułu dowiesz się, czy ksylitol konserwuje przetwory oraz jak zrobić dżem z ksylitolem, by smakował jak jego tradycyjny odpowiednik.  

Czy ksylitol konserwuje przetwory?

Ksylitol sam w sobie nie jest substancją konserwującą - w takim sensie jak cukier czy inne dodatki używane do konserwowania żywności. Jednak może odgrywać pewną rolę w konserwowaniu przetworów. Ksylitol ma właściwości osmotyczne, co oznacza, że może pomóc w utrzymaniu świeżości owoców poprzez kontrolowanie poziomu wilgoci w przetworach.

Poza tym zastosowanie ksylitolu jako substytutu cukru w dżemach może zapobiegać nadmiernemu rozwojowi bakterii, co również może pomóc w przedłużeniu trwałości. Niemniej jednak, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności i przedłużyć trwałość, konieczne jest odpowiednie przetwarzanie termiczne oraz przechowywanie słoików zgodnie z zaleceniami dotyczącymi higieny i bezpieczeństwa żywności. 

Jak zrobić dżem z ksylitolem?

Zacznij od wybrania świeżych, dojrzałych owoców. Następnie ugotuj je z odpowiednią ilością ksylitolu i (wedle uznania) z dodatkiem zagęszczających substancji, takich jak pektyna owocowa (dla uzyskania pożądanej konsystencji dżemu). Cała mieszanka powinna być gotowana na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną, a masa zgęstnieje.

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przelej dżem do wyparzonych słoików i pozostaw do ostygnięcia. Chcesz wiedzieć w najmniejszych szczegółach, jak zrobić dżem z ksylitolem? Sprawdź poniższe przepisy.

Dżem truskawkowy z ksylitolem 

Składniki

  • 2 kg świeżych truskawek, 
  • 700 g ksylitolu, 
  • Sok z cytryny, 
  • 10 g pektyny.

    Sposób wykonania: 

    1. Umyj dokładnie truskawki pod bieżącą wodą, usuwając wszelkie zanieczyszczenia. 
    2. Następnie odetnij szypułki ze świeżych truskawek. 
    3. Pokrój truskawki na ćwiartki, aby ułatwić proces gotowania. 
    4. Umieść pokrojone truskawki w garnku i dodaj ksylitol oraz sok z wyciśniętej cytryny. 
    5. Delikatnie wymieszaj składniki i pozostaw na chwilę, aby owoce puściły sok. 
    6. Teraz podgrzej mieszankę na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia. 
    7. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, czasami mieszając. 
    8. Następnie dodaj pektynę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 minuty, mieszając, aż dżem zgęstnieje. 
    9. Gorący dżem truskawkowy z ksylitolem przelej do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręć i odwróć do góry dnem, aby stworzyć szczelne zamknięcie. 

    Dżem wiśniowy z ksylitolem 

      Składniki

      • około 2 kg wiśni,
      • 2 szklanki (250 ml) ksylitolu (około 450 gramów),
      • sok wyciśnięty z jednej cytryny. 

         

        Sposób wykonania: 

        1. Przełóż dokładnie oczyszczone wiśnie do garnka. 
        2. Dodaj do owoców ksylitol i dokładnie wszystko wymieszaj. 
        3. Odstaw wiśnie na około 2 godziny, aby puściły sok. 
        4. Dodaj sok z wyciśniętej cytryny do wiśni w garnku. 
        5. Następnie umieść garnek na kuchence i gotuj dżem przez około 90 minut. 
        6. Pamiętaj, że czas gotowania może się różnić w zależności od tego, jak gęsty dżem chcesz uzyskać. Im dłużej gotujesz, tym gęstszy będzie dżem. 
        7. Gotowy, gorący dżem przelej do wcześniej wyparzonych słoiczków. 
        8. Wytrzyj dokładnie brzegi słoików i dokładnie zakręć wieczka. 
        9. Ustaw słoiki do góry dnem na ściereczce i nakryj je ręcznikiem lub kocykiem, pozostawiając do wystudzenia. 
        10. Jeśli nie jesteś pewna, czy słoiki zostały właściwie zamknięte, możesz je pasteryzować w wodzie przez około 10-15 minut lub w piekarniku przez około 30 minut. 
        11. Gdy otworzysz dżem wiśniowy z ksylitolem, przechowuj go w lodówce.  

        Dżem borówkowy z ksylitolem 

          Składniki

          • 1,5 kg borówki amerykańskiej, 
          • 300 g ksylitolu,
          • 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii, 
          • 25 g pektyny, 
          • 250 ml świeżego soku jabłkowego, 
          • sok z limonki. 

          Sposób wykonania:  

          1. Umieść borówki w garnku i zalej je świeżym sokiem jabłkowym. Doprowadź do wrzenia. 
          2. W miseczce wymieszaj dokładnie pektynę z 100 g ksylitolu oraz stewią. 
          3. Dodaj mieszankę pektyny do gotujących się borówek i dokładnie wymieszaj. 
          4. Gotuj mieszankę przez około 5-10 minut, aż dżem zacznie gęstnieć i uzyska odpowiednią konsystencję. 
          5. Następnie dodaj pozostałą ilość erytrytolu (lub ksylitolu) i kontynuuj gotowanie przez kolejną chwilę. 
          6. Na koniec wlej sok z limonki, dokładnie wymieszaj i wyłącz palnik. 
          7. Przelej gorący dżem do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręć wieczka. 
          8. Jeśli nie jesteś pewna, czy słoiki zostały właściwie zamknięte, możesz je pasteryzować we wrzącej wodzie przez 20 minut. 
          9. Gotowy dżem borówkowy z ksylitolem jest teraz gotowy do przechowywania i spożycia. 



          Źródło: smaker.pl

          Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

          Zobacz także:

          Tą zupą zajadał się król Władysław Jagiełło. Zrobiłam ją według przepisu z 1898 roku, jest wspaniała »

          Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »

          Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »

          Komentarze

          Ostatnio komentowane przepisy

          Sałatki Sałatka z pomidorów

          W chwili obecnej owoce i warzywa powinny być często używane w naszej kuchni,...

          Odsłon: 70

          15 min
          2
          Ciasta Ciasto karmelowe

          Ciasto karmelowe jest dość pracochłonne. Warto jednak poświęcić mu trochę cza...

          Odsłon: 1095

          >60 min
          2
          Śniadania Bananowe racuchy na kefirze

          Bananowe racuchy na kefirze to super pomysł na niezwykłe śniadanie, lancz czy...

          Odsłon: 103

          15 min
          12

          Polecane artykuły

          Informacje Napar z ich liści leczy, a gołąbki smakują lepiej niż z kapustą

          Niektóre produkty spożywcze traktowane są przez nas po macoszemu. Jesteśmy bowiem przyzwyczajeni do tego, by uznawać je wyłącznie za dodatek, coś,...

          0
          Informacje Kurki na 5 sposobów. Wyśmienite dania nie tylko na obiad

          Trwa sezon na kurki, więc trzeba to wykorzystać. Te wyjątkowe grzyby świetnie sprawdzają się jako baza do wielu potraw. Polędwiczki w sosie kurkowy...

          5
          Informacje Pyszna kolacja na piątkowy wieczór. Dania nie tylko dla dwojga

          Piątkowy wieczór to idealna okazja do wyczarowania kolacji dla dwojga. Wystarczy nieco się zainspirować, aby zaskoczyć swoją drugą połówkę daniem n...

          7
          Informacje TOP 10 naturalnych antybiotyków z kuchni. Wzmacniają odporność i nadają potrawom charakteru

          Chcesz cieszyć się doskonałym zdrowiem przez okrągły rok? Jest na to sposób – i to taki, który nie wymaga zażywania suplementów diety. Wystarczy, ż...

          36