Spis treści:
- Czym jest ksylitol?
- Czy można zrobić z dżem z ksylitolem?
- Czy ksylitol konserwuje przetwory?
- Jak zrobić dżem z ksylitolem?
Odkryj, jak wykorzystać ksylitol do stworzenia dżemów bez zbędnych kalorii. Dowiedz się, czy ksylitol konserwuje przetwory i nadaje się do przygotowania pysznych zapasów.
Czym jest ksylitol?
Ksylitol, znany również jako cukier brzozowy, to substancja słodząca, która może być pozyskiwana zarówno z kory brzozy (ksylitol fiński), jak i z kukurydzy (chińska odmiana). Oprócz tego - w małych ilościach - można go znaleźć w wielu owocach i warzywach. Choć pochodzi z naturalnych źródeł, aby uzyskać biały proszek przypominający zwykły cukier, musi przejść proces uwodornienia cukru.
Warto pamiętać, że ksylitol, w terminologii naukowej, to pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy o słodkim smaku, zwany również alkoholem cukrowym. Nie należy jednak mylić go z typowymi alkoholami, które mogą prowadzić do nietrzeźwości czy uzależnienia. Struktura alkoholu cukrowego po prostu aktywuje receptory smaku na języku, wywołując wrażenie słodkości.
Czy można zrobić z dżem z ksylitolem?
Oczywiście, można z powodzeniem przygotować dżem z użyciem ksylitolu jako substytutu cukru. Substancja ta świetnie nadaje się do konserwowania owoców, tworząc smaczną i zdrowszą konfiturę niż ta tradycyjna. Proces przygotowania dżemu z ksylitolem jest podobny do tradycyjnego przepisu, z tą różnicą, że zamiast cukru dodaje się odpowiednią ilość ksylitolu. Warto pamiętać, że ten drugi jest mniej słodki, więc warto dostosować porcję użytego słodzika do własnych preferencji smakowych. W dalszej części artykułu dowiesz się, czy ksylitol konserwuje przetwory oraz jak zrobić dżem z ksylitolem, by smakował jak jego tradycyjny odpowiednik.
Czy ksylitol konserwuje przetwory?
Ksylitol sam w sobie nie jest substancją konserwującą - w takim sensie jak cukier czy inne dodatki używane do konserwowania żywności. Jednak może odgrywać pewną rolę w konserwowaniu przetworów. Ksylitol ma właściwości osmotyczne, co oznacza, że może pomóc w utrzymaniu świeżości owoców poprzez kontrolowanie poziomu wilgoci w przetworach.
Poza tym zastosowanie ksylitolu jako substytutu cukru w dżemach może zapobiegać nadmiernemu rozwojowi bakterii, co również może pomóc w przedłużeniu trwałości. Niemniej jednak, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności i przedłużyć trwałość, konieczne jest odpowiednie przetwarzanie termiczne oraz przechowywanie słoików zgodnie z zaleceniami dotyczącymi higieny i bezpieczeństwa żywności.
Jak zrobić dżem z ksylitolem?
Zacznij od wybrania świeżych, dojrzałych owoców. Następnie ugotuj je z odpowiednią ilością ksylitolu i (wedle uznania) z dodatkiem zagęszczających substancji, takich jak pektyna owocowa (dla uzyskania pożądanej konsystencji dżemu). Cała mieszanka powinna być gotowana na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną, a masa zgęstnieje.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przelej dżem do wyparzonych słoików i pozostaw do ostygnięcia. Chcesz wiedzieć w najmniejszych szczegółach, jak zrobić dżem z ksylitolem? Sprawdź poniższe przepisy.
Dżem truskawkowy z ksylitolem
Składniki
- 2 kg świeżych truskawek,
- 700 g ksylitolu,
- Sok z cytryny,
- 10 g pektyny.
Sposób wykonania:
- Umyj dokładnie truskawki pod bieżącą wodą, usuwając wszelkie zanieczyszczenia.
- Następnie odetnij szypułki ze świeżych truskawek.
- Pokrój truskawki na ćwiartki, aby ułatwić proces gotowania.
- Umieść pokrojone truskawki w garnku i dodaj ksylitol oraz sok z wyciśniętej cytryny.
- Delikatnie wymieszaj składniki i pozostaw na chwilę, aby owoce puściły sok.
- Teraz podgrzej mieszankę na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia.
- Gdy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, czasami mieszając.
- Następnie dodaj pektynę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 minuty, mieszając, aż dżem zgęstnieje.
- Gorący dżem truskawkowy z ksylitolem przelej do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręć i odwróć do góry dnem, aby stworzyć szczelne zamknięcie.
Dżem wiśniowy z ksylitolem
Składniki
- około 2 kg wiśni,
- 2 szklanki (250 ml) ksylitolu (około 450 gramów),
- sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Sposób wykonania:
- Przełóż dokładnie oczyszczone wiśnie do garnka.
- Dodaj do owoców ksylitol i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Odstaw wiśnie na około 2 godziny, aby puściły sok.
- Dodaj sok z wyciśniętej cytryny do wiśni w garnku.
- Następnie umieść garnek na kuchence i gotuj dżem przez około 90 minut.
- Pamiętaj, że czas gotowania może się różnić w zależności od tego, jak gęsty dżem chcesz uzyskać. Im dłużej gotujesz, tym gęstszy będzie dżem.
- Gotowy, gorący dżem przelej do wcześniej wyparzonych słoiczków.
- Wytrzyj dokładnie brzegi słoików i dokładnie zakręć wieczka.
- Ustaw słoiki do góry dnem na ściereczce i nakryj je ręcznikiem lub kocykiem, pozostawiając do wystudzenia.
- Jeśli nie jesteś pewna, czy słoiki zostały właściwie zamknięte, możesz je pasteryzować w wodzie przez około 10-15 minut lub w piekarniku przez około 30 minut.
- Gdy otworzysz dżem wiśniowy z ksylitolem, przechowuj go w lodówce.
Dżem borówkowy z ksylitolem
Składniki
- 1,5 kg borówki amerykańskiej,
- 300 g ksylitolu,
- 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii,
- 25 g pektyny,
- 250 ml świeżego soku jabłkowego,
- sok z limonki.
Sposób wykonania:
- Umieść borówki w garnku i zalej je świeżym sokiem jabłkowym. Doprowadź do wrzenia.
- W miseczce wymieszaj dokładnie pektynę z 100 g ksylitolu oraz stewią.
- Dodaj mieszankę pektyny do gotujących się borówek i dokładnie wymieszaj.
- Gotuj mieszankę przez około 5-10 minut, aż dżem zacznie gęstnieć i uzyska odpowiednią konsystencję.
- Następnie dodaj pozostałą ilość erytrytolu (lub ksylitolu) i kontynuuj gotowanie przez kolejną chwilę.
- Na koniec wlej sok z limonki, dokładnie wymieszaj i wyłącz palnik.
- Przelej gorący dżem do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręć wieczka.
- Jeśli nie jesteś pewna, czy słoiki zostały właściwie zamknięte, możesz je pasteryzować we wrzącej wodzie przez 20 minut.
- Gotowy dżem borówkowy z ksylitolem jest teraz gotowy do przechowywania i spożycia.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »
Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »