Spis treści:
Dzisiejszy pęd życia sprawia, że mamy coraz mniej czasu na przyrządzanie zbilansowanych i urozmaiconych posiłków. Ponadto zdrowe i odżywcze produkty są coraz droższe, przez co jeszcze chętniej idziemy na łatwiznę. Na co dzień sięgasz po fast foody i dania typu instant, które wystarczy odgrzać na patelni lub w mikrofalówce? Niezależnie od tego, czy robisz to z pośpiechu, czy z oszczędności, możesz zerwać z tym nawykiem. Dobra wiadomość jest taka, że szybki i tani obiad nie musi być nudny i niezdrowy. Przekonaj się o tym, realizując przynajmniej jeden z poniższych przepisów.
Łatwe i tanie pomysły na obiad
Ziemniaki, makaron, ryż, kasze, warzywa, mięso i przyprawy to artykuły spożywcze, który niemal każdy ma w swojej kuchni. Są one łatwo dostępne i - w zależności od rodzaju - niedrogie. Możesz wyczarować z nich pyszne i ekspresowe dania, które przypadną do gustu nawet największym niejadkom. Zastanawiasz się, jak przygotować posiłki w zaledwie kilkanaście lub kilkadziesiąt minut i to niewielkim kosztem? Poniżej znajdziesz łatwe i tanie pomysły na obiad, które ułatwią ci to zadanie.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem | Fot. 123RF/Picsel
Ziemniaki, boczek, śmietana 30 proc., jajka i cebula - jeśli dysponujesz tymi produktami, możesz zrobić smaczną zapiekankę ziemniaczaną. Dodatkowo przyda ci się do tego posiekany tymianek lub rozmaryn, gałka muszkatołowa oraz sól i pieprz. Realizację przepisu rozpocznij od obrania i ugotowania ziemniaków - dwie surowe sztuki zostaw sobie na później. Obierz i pokrój cebulę w kostkę, po czym podsmaż ją na patelni razem z boczkiem i połącz z tartymi surowymi ziemniakami. Dodaj jajka, śmietanę, gałkę muszkatołową oraz kawałki ugotowanych ziemniaków i delikatnie wymieszaj. Powstałą masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Kotlety ziemniaczane z szynką i zielonym groszkiem
Kotlety z szynką i groszkiem | Fot. 123RF/Picsel
W domu zalega ci spora ilość ziemniaków, ale nie jesteś fanem zapiekanek ziemniaczanych? Nic straconego - równie dobrze możesz wyczarować z nich pyszne kotlety, np. takie z dodatkiem szynki i zielonego groszku. Pozostałe niezbędne składniki to jajka, mąka, szczypiorek, olej oraz sól i pieprz. Umyj, obierz i ugotuj ziemniaki, a następnie zrób z nich purée. Dodaj mąkę, jajko oraz sól i pieprz - całość dokładnie wymieszaj. Uformuj z masy grubszy wałek i pokrój go na plastry - na środku każdego z nich umieść porcję groszku i kawałków szynki, po czym zlep ze sobą brzegi. Obtocz każdy kotlet w mące i smaż do momentu, aż równomiernie się zarumieni.
Makaron z warzywami i cieciorką
Makaron z warzywami i cieciorką | Fot. 123RF/Picsel
Wśród łatwych i tanich pomysłów na obiad nie może zabraknąć również tego z makaronem w roli głównej. Makaron to na tyle uniwersalny produkt, że można połączyć go niemal ze wszystkim, zwłaszcza z różnego rodzaju warzywami. Jeśli zależy ci na pożywnym i sycącym posiłku, możesz uwzględnić w nim także cieciorkę. Jak przyrządzić potrawę w tym wydaniu? Najpierw zaopatrz się we wszystkie niezbędne składniki - poza makaronem i cieciorką konserwową będziesz potrzebować warzyw, np. pomidorów, cebuli i szpinaku, oliwy z oliwek, sera żółtego oraz przypraw, takich jak sól, pieprz, słodka papryka oraz suszona bazylia i oregano.
Przełóż cieciorkę do miski i wymieszaj ją z oliwą z oliwek oraz przyprawami. Rozłóż ją równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. W międzyczasie ugotuj makaron i pokrój warzywa. Pomidory podduś na patelni pod przykryciem, po czym dodaj do nich szpinak oraz sól i pieprz. Wrzuć ugotowany makaron i wymieszaj. Posyp danie upieczoną cieciorką oraz wiórkami żółtego sera.
Makaron z tuńczykiem i pomidorami
Makaron z tuńczykiem | Fot. Canva Pro
Makaron doskonale komponuje się z mięsnymi i rybnymi dodatkami, dlatego warto zaserwować go na przykład z tuńczykiem w oliwie. W skład tego dania wchodzi dodatkowo cebula, oliwa z oliwek, pomidory z puszki oraz przyprawy - dobrze sprawdzi się tutaj oregano lub tymianek oraz sól i pieprz. Ugotuj makaron al dente. W międzyczasie zeszklij na oliwie pokrojoną cebulę. Dorzuć pokrojone pomidory i oprósz zawartość patelni solą i pieprzem. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę cukru. Gotuj całość do momentu, aż uzyskasz gęsty sos. Gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji, dodaj tuńczyka i wybrane przyprawy. Na koniec wrzuć makaron, wymieszaj i posyp całość startym parmezanem.
Zupa ryżowa z porem
Zupa warzywna z ryżem | Fot. Canva Pro
Jesteś fanem zup lub nie wyobrażasz sobie obiadu bez dwóch dań? Zatem postaw na zupę ryżową z porem. Aby ją przyrządzić, poza ryżem i porem na zakupowej liście umieść ziemniaki, marchewkę, kostkę rosołową oraz sól i pieprz. Przygotowanie takiej zupy jest niezwykle proste. Zacznij od umycia, obrania, pokrojenia i ugotowania pietruszki, marchewki oraz ziemniaków. Umyj pora, pokrój go w krążki i dodaj wraz z kostką rosołową do warzyw. Gdy te nabiorą miękkości, dorzuć opłukany pod bieżącą wodą ryż i kontynuuj obróbkę termiczną przez około 15 minut.
Pizza na spodzie z tortilli
Pizza na spodzie z tortilli | Fot. Canva Pro
Jeśli masz ochotę na pizzę, nie musisz od razu biec do pizzerii, ponieważ szybko wyczarujesz ją w zaciszu własnej kuchni. Zrób ją na spodzie z tortilli, a zaoszczędzisz mnóstwo czasu, który poświęciłbyś na wyrabianie ciasta - nie wspominając oczywiście o wydatku poniesionym w restauracji. W swoim przepisie możesz uwzględnić dowolne składniki - dobrze sprawdzi się tutaj m.in. papryka, salami, mozzarella, pieczarki, czerwona cebula, passata pomidorowa, czosnek, suszona bazylia i oregano oraz pieprz. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni, wybierając funkcję termoobiegu. W międzyczasie wymieszaj passatę pomidorową z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i ziołami.
Opłucz i pokrój warzywa oraz pieczarki. Umieść tortille na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj je passatą, posyp startą mozzarellą i ułóż na nich kawałki warzyw. Piecz je przez około 10 minut. Przed podaniem możesz polać je resztą passaty lub domowym sosem czosnkowym, który również przygotujesz w zaledwie kilka minut. Jedyne, co musisz zrobić, to połączyć ze sobą jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz - opcjonalnie - koperek. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić jego smak, dodaj odrobinę pieprzu cytrynowego i granulowanego czosnku.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Eliminuję jeden składnik z przepisu. Każdy kęs placuszków z cukinii smakuje obłędnie »
Czy cola rzeczywiście zwalcza mszyce? Jak działa oprysk z napoju? »
Cukrzycę widać na skórze. Zmiany w tych miejscach powinny zwrócić twoją uwagę »