Fot. 123RF/Picsel
Na świecie jest wielu fanów kuchni meksykańskiej - nic dziwnego! To bardzo różnorodna kulinarna opcja, która przypadnie do gustu miłośnikom wegetariańskich smakowitości oraz pikantnych doznań. Do jej najbardziej charakterystycznych elementów należy z pewnością tortilla, którą można przygotować na wiele ciekawych sposobów.
Tortille to meksykańskie płaskie chlebki, które pieczone są z mąki kukurydzianej lub pszennej. Z uwagi na to, że można wykorzystać je na niezliczoną liczbę sposobów, zyskały sobie rzeszę fanów również poza Meksykiem. Tortille wykorzystuje się w takich wybornych potrawach, jak wrapy, enchiladas czy quesadilla. Te poręczne przekąski, które łatwo zabrać ze sobą na wynos, staną się idealnym wariantem śniadaniowym, również do szkoły czy pracy.
Jakie są najpopularniejsze i najsmaczniejsze sposoby na przygotowanie przekąski z tortilli? Co można dodać do środka, aby była przepyszna, soczysta i zadowoliła nawet najbardziej wybrednych koneserów zawijanych potraw?
Jak zrobić tortillę w domowym zaciszu?
Chcesz skosztować mącznych chlebków, ale niestety nie wiesz, jak zrobić tortillę w domowym zaciszu? Sprawa jest dosyć prosta - prostsza niż wydaje się niejednemu początkującemu kucharzowi. Domowa tortilla stanie się świetnym fundamentem wielu niezwykłych dań. Jak ją przygotować?
Aby zrobić niebanalną domową tortillę, potrzebujesz szklanki ciepłej, przegotowanej wody, mąki pszennej lub kukurydzianej, trochę masła lub kilka kropel oleju rzepakowego, soli i pieprzu do smaku oraz wybranego tłuszczu do smażenia.
Składniki na tortillę można wymieszać ręcznie lub wspomóc się kuchennymi przyrządami. Gdy ciasto jest gotowe, miksturę należy odstawić na ok. 20-30 minut. Ten trik pozwoli ci łatwiej rozwałkować chlebki. Gotowe ciasto należy podzielić na równe porcje i przygotować z nich cieniutkie placki.
Jak zrobić tortillę - smażąc ją na oleju, a może na suchej patelni? To zależy od jakości patelni, którą posiadasz w domu. Jeśli dysponujesz świetnej jakości sprzętem, do którego nigdy nic nie przywiera, możesz śmiało smażyć tortille na suchej patelni bez dodatku oleju. Placki smaży się bardzo krótko - jedynie 20-30 sekund z każdej strony. Nie musisz martwić się, gdy pojawią się charakterystyczne ciemne pęcherzyki - dokładnie tak powinno być!
Wrapy z tortilli
Wrapy z tortilli to doskonała śniadaniowa opcja dla najmłodszych. Niejadki ze smakiem spałaszują je z samego rana przed szkołą lub złapią w rękę na drogę. Co można włożyć do środka, aby zasmakowały nawet tym, którzy kręcą nosem, gdy stajesz na rzęsach, by przygotować coś smacznego?
Śniadaniowe wrapy można przygotować zarówno na słono, jak i na słodko. Jeśli w domu masz małego niejadka, przygotuj tortille, które smakują jak pizza. Posmaruj je od środka domowym sosem pomidorowym, połóż kukurydzę, parmezan, plasterki szynki i oliwki. Zawiń i zapiecz w piekarniku. Twój maluch na pewno nie oprze się takiej przekąsce!
Wrapy z tortilli na słodko to wariant, który można zaserwować dzieciom na Dzień Dziecka. Wystarczy posmarować chlebki nutellą, a w środku położyć dojrzałego banana i zawinąć. Wrapy ułóż w foremce do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Apetyczna przekąska będzie gotowa po 10-15 minutach.
Roladki z tortilli
Tortille w formie przepysznych roladek królują na polskich stołach podczas świąt i imprez ze znajomymi. Danie to jest proste do przygotowania i oferuje wiele wariantów, w zależności od tego, co preferują twoi goście.
Roladki z tortilli możesz przygotować w formie wegetariańskiej lub z kurczakiem. Jeśli nie masz czasu na obróbkę mięsa, przygotuj wersję z dobrej jakości szynką z kurczaka lub z indyka. Do roladek perfekcyjnie pasuje świeży ogórek, pomidorki koktajlowe, korniszony, papryka czy sałata.
Lubisz egzotyczne rozwiązania? Przygotuj roladki z tortilli, w które zawiniesz krewetkowe ceviche. Jako salsę, która uzupełni delikatny smak roladek, możesz przyrządzić jogurtowy dip okraszony szczypiorkiem z dymki.
Tortilla z kurczakiem
Jakie tortille po prostu nie mogą się nie udać? Oczywiście tortille z kurczakiem. Ich smak zależeć będzie od mieszanki przypraw, które zastosujesz, aby zamarynować mięso.
Lubisz smak kebaba? Użyj mieszanki gyros. Gustujesz w azjatyckich smakach? Zamarynuj mięso w curry. Masz ochotę na tortille o dymnym, głębokim posmaku? Wykorzystaj mieszankę papryk, w tym paprykę wędzoną. Naprawdę nie musisz się ograniczać!
Zobacz: Grillowana tortilla z brie, gruszką, granatem i tymiankiem
Tortilla z szynką
Masz dosyć kanapek do pracy? Tortilla z szynką przychodzi na ratunek! Zamknij wszystko, co włożyłbyś na kanapkę, w smacznej pełnoziarnistej tortilli, a już nigdy nie wrócisz do tradycyjnego śniadaniowego wariantu opartego na chlebie.
Co można dodać do tortilli z szynką? Świetnie sprawdzą się tutaj chrupiące warzywa, np. papryka, ogórek konserwowy lub kiszony i kukurydza. Aby twoje składniki nie wypadały z tortilli, możesz na pierwszy ogień włożyć listek sałaty lodowej, która będzie trzymała je w ryzach.
Lubisz tortille z szynką? Włóż do środka sowitą porcję sera żółtego lub sera feta i zapiecz chlebki z warzywami. W tej wersji staną się wyśmienitą alternatywą dla klasycznych tostów. Z pewnością spodobają się również najmłodszym!
Tortilla z łososiem
Uwielbiasz kremowy smak łososia? Tortilla z łososiem wyłożona serkiem kanapkowym to klasyk spotkań z przyjaciółmi. Z tym przysmakiem nie ma pudła! Jak można ją urozmaicić, aby zaskoczyć znajomych następnym razem?
Idealnym dodatkiem do placka stanie się awokado, rukola oraz dekoracyjna sałata, która nada potrawie „wyjściowego" wyglądu. Należysz do grupy osób, które lubią, gdy coś chrupie pod zębami? Do tortilli z łososiem dodaj ogórka konserwowego.
Wyjątkowości twojej roladce z łosiem może nadać połączenie pożywnego awokado i słodkiego mango. Celnym wyborem do tego zestawu będzie tortilla pełnoziarnista. Smak potrawy możesz podbić, skrapiając całość sokiem z limonki, która nada przekąsce lekkiej kwaskowatości.
Tortilla na zimno
Jeśli nie masz czasu gotować, z pewnością zainteresuje cię fakt, że tortilla na zimno smakuje równie doskonale! Danie to jest bardzo praktyczne, ponieważ możesz łatwo zabrać je nie tylko do pracy lub spakować dzieciom do plecaków, ale również wrzucić do koszyka piknikowego.
Tortilla na zimno doskonale smakuje z szynką, koperkiem, serkiem śmietanowym i serem żółtym w towarzystwie porwanych listków sałaty. Atrakcyjnym wyborem będzie również zamiana szynki na cienkie kabanosy, które dodadzą wrapom lekko dymnego posmaku.
Lubisz włoską kuchnię? Połącz parmezan, zielone oliwki i szynkę parmeńską na delikatnej pierzynce z jogurtowego serka. Fani meksykańskiej kuchni z pewnością chętnie zabiorą na przejażdżkę tortille wypełnione po brzegi guacamole i sosem czosnkowym. A ty jaką wersję wybierasz?
1. Wrap z kurczakiem, warzywami i tzatziki
Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Neela na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Wrap z kurczakiem i awokado
Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Wrap z kurczakiem z czipsach
Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Smacznie_na_talerzu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Marcias na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie