Najlepsze przepisy na ogórki

Przepisy z Bake Off Junior - Prosto z Hogwartu Marysi

Gwarantujemy, że fani Harrego Pottera będą zachwyceni takim tortem. Jak go zrobić? Zobaczcie przepis Marysi!

Tort dyniowy

Biszkopt
500 g dyni hokkaido
600 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
6 jajek
400 g drobnego cukru do wypieków
skórka starta z 2 pomarańczy
460 ml oleju rzepakowego
400 g posiekanego ananasa z puszki
200 g orzechów włoskich

Krem
360 g masła w temperaturze pokojowej
3 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1,08 kg serka śmietankowego
2¼ szklanki wiórków kokosowych

Poncz
2 cytryny
50 ml likieru z gorzkich pomarańczy
4 łyżki cukru pudru

Biszkopt
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dynię obrać, wydrążyć i zetrzeć na średnich oczkach. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. W drugim (większym) naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą. Dodać cukier, skórkę z pomarańczy i olej, a następnie wymieszać do połączenia. Wrzucić pokrojony ananas, posiekane orzechy, startą dynię i ponownie zamieszać. Wsypać suche składniki i wyrabiać ciasto do połączenia.

Ciasto przelać do wyłożonych papierem do pieczenia form o średnicy 23 cm i 14 cm, wyrównać. Piec w temperaturze 165°C przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu oba biszkopty przekroić na trzy blaty.

Krem
W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć. Stopniowo dodawać serek śmietankowy, po każdej porcji dobrze mieszając. Na sam koniec dosypać wiórki kokosowe i zmiksować.

Poncz
Składniki na poncz połączyć.

Biszkopty nasączyć i przełożyć kremem. Posmarować nim z wierzchu oba piętra. Oba obłożyć bordowym lukrem, mniejszy ozdobić paskami z żółtego lukru.

Tort cytrynowy

Biszkopt
5 jajek
szczypta soli
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
1 cytryna
barwniki w żelu: bordowy, żółty

Krem cytrynowy
5 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
400 g miękkiego masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 cytryny

Poncz
2 cytryny
50 ml białego rumu
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo
lukier plastyczny: bordowy, żółty, kremowy
szklanka skrobi ziemniaczanej do podsypania lukru
brązowy barwnik w proszku do wycieniowania środkowego piętra
czarny pisak (jadalny)
złota farba (jadalna) do wykonania napisu

Biszkopt
Białka zmiksować ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo żółtka, obie mąki, cukier i skórkę z cytryny. Ciasto podzielić na pół, a następnie ufarbować na bordowo i żółto. Oba biszkopty piec w 165°C przez 45 minut. Każdy blat podzielić na dwie części i przy składaniu używać przemiennie.

Krem cytrynowy
Białka i cukier podgrzać na parze do 60°C, ubić ze szczyptą soli, aż białka osiągną temperaturę pokojową, dodać stopniowo miękkie masło, ekstrakt z wanilii i cytrynę.

Poncz
Składniki na poncz wymieszać.

Biszkopt nasączyć i przełożyć kremem cytrynowym. Posmarować nim także z wierzchu, następnie piętro obłożyć kremowym lukrem. Brązowym barwnikiem wycieniować, tworząc efekt postarzenia.

Złożenie
Ułożyć po kolei wszystkie piętra: bordowe, kremowe i w paski. Tort ozdobić napisem i figurkami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ogórki kimchi

Ogórki kimchi to koreański odpowiednik polskich ogórków konserwowych. Wyróżni...

Odsłon: 1052

30 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 25

15 min
0
60 min
2
Desery Domowa chałwa

Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...

Odsłon: 26531

60 min
22

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4