Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Ania zaskoczyła wszystkich, postanowiła upiec nietypowe biszkopty:" genueński i z orzechów laskowych. Przełożyła je kremem z marakui, hibiskusowym i maślanym.

Biszkopt genueński
40 g masła
6 jaj
150 g drobnego cukru
100 g tortowej mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej

Biszkopt z orzechów laskowych
2 białka
100 g cukru
180 g jajek (3 jajka)
70 g żółtek (2 żółtka)
220 g cukru
szczypta soli
260 g mąki z orzechów laskowych
120 g mąki pszennej

Krem z marakui
6 g żelatyny
30 g zimnej wody
150 g pulpy z marakui bez pestek
100 g pulpy z mango
120 g cukru
5 jajek
150 g masła
1 mango

Krem bawarski
10 g żelatyny
40 g zimnej wody
150 g mleka kokosowego
45 g żółtek
45 g cukru
380 g serka mascarpone
300 g śmietanki 36%

Krem maślany
300 g masła
150 g cukru pudru
1 cytryna

Krem z hibiskusem
3 g żelatyny
15 g zimnej wody
175 g śmietanki 36%
60 g suszonego hibiskusa
1½ łyżki cukru pudru

Konfitura jeżynowa
150 g jeżyn
50 g cukru

Nasączenie
1 limonka
30 g cukru
100 g wody

Polewa czekoladowa
15 g żelatyny
50 g zimnej wody
100 g wody
100 g cukru
200 g śmietanki 36%
250 g białej czekolady

Wykończenie
masy cukrowe: czarna, biała, jasnoróżowa
foremki do wycinania kształtów o średnicy 2 cm: kwadrat, romb, serce, prostokąt
klej spożywczy do mas cukrowych
cukier puder do podsypania mas cukrowych
złoto w proszku do udekorowania dzbanka

Biszkopt genueński
Piekarnik podgrzać do 180°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Roztopić masło. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przesiać mąkę tortową i ziemniaczaną. Dodać roztopione masło i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy i wyrównać. Piec przez około 30 minut.

Ciasta powinno być więcej, niż zmieści forma. To, co zostanie, wlać do dwóch silikonowych form w kształcie półkul. Piec w 180°C przez 30 minut.

Biszkopt z orzechów laskowych
Piekarnik podgrzać do 180°C. Ubić dwa białka z cukrem. Oddzielnie ubić jajka i dodatkowe żółtka z cukrem i solą. Połączyć ze sobą i dodać mąkę z orzechów laskowych i mąkę pszenną. Gotową masę przelać do formy i wyrównać. Piec przez około 30 minut.

Krem z marakui
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Pulpy połączyć z cukrem i jajkami, następnie podgrzać do 84°C. Dodać żelatynę i masło. Zblendować. Metalowy rant postawić na silikonowej macie, przelać masę i zamrozić.

Przygotować mango: pokroić je w kostkę.

Krem bawarski
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Mleko kokosowe zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, zalać gorącym mlekiem kokosowym. Przelać na patelnię i podgrzać do 84°C. Dodać żelatynę i serek mascarpone. Ubić śmietankę i delikatnie połączyć obie masy.

Krem maślany
Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać sok z cytryny.

Krem z hibiskusem
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Śmietankę i hibiskus zagotować, odstawić na 30 minut i dodać żelatynę. Przed przygotowaniem kre-mu pozbyć się kwiatów. Dodać cukier puder i ubić na sztywno.

Konfitura jeżynowa
Jeżyny podgrzać z cukrem na patelni. Przesiać przez sito.

Nasączenie
Wycisnąć sok z limonki. Wymieszać wszystkie składniki.

Polewa czekoladowa
Rozpuścić żelatynę w wodzie, pozostawić na 10 minut. Wodę zagotować z cukrem i śmietanką. Dodać żelatynę, zalać czekoladę. Schłodzić do 30°C.

Wykończenie
Do tortownicy włożyć formę rantową. Biszkopty nasączyć. Ułożyć warstwy: biszkopt orzechowy, krem bawarski, krem z marakui, kostki mango, krem bawarski, biszkopt orzechowy i krem bawarski. Zmrozić w szokówce. Oblać polewą czekoladową, udekorować masą cukrową we wzór szachownicy (kwadraty 2 cm na 2 cm). Ułożyć biszkopt, posmarować go kremem hibiskusowym i konfiturą jeżynową. Przykryć kolejnym blatem, przełożyć go tak samo i położyć trzeci blat. Pokryć różową masą cukrową.

Dwie półkule biszkoptu genueńskiego połączyć z kremem maślanym i zmrozić. Pokryć białą masą cukrową, ulepić rączkę i dzióbek z masy cukrowej. Powstały dzbanek udekorować jadalnym złotem w proszku i ustawić na przygotowanym torcie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pustka w lodówce i koniec miesiąca

Wpadłam na ten pomysł w sutuacji, która była podbramkowa. Mianowicie: ostatni...

Odsłon: 5471

15 min
38
30 min
4
Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 122

60 min
4
Desery Pierniczki na święta i nie tylko

Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...

Odsłon: 53

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

4
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0