Uczta Smaków – Kuchnie świata

Przepisy z Bake Off Junior - W krainie czarów Ani

Ania zaskoczyła wszystkich, postanowiła upiec nietypowe biszkopty:" genueński i z orzechów laskowych. Przełożyła je kremem z marakui, hibiskusowym i maślanym.

Biszkopt genueński
40 g masła
6 jaj
150 g drobnego cukru
100 g tortowej mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej

Biszkopt z orzechów laskowych
2 białka
100 g cukru
180 g jajek (3 jajka)
70 g żółtek (2 żółtka)
220 g cukru
szczypta soli
260 g mąki z orzechów laskowych
120 g mąki pszennej

Krem z marakui
6 g żelatyny
30 g zimnej wody
150 g pulpy z marakui bez pestek
100 g pulpy z mango
120 g cukru
5 jajek
150 g masła
1 mango

Krem bawarski
10 g żelatyny
40 g zimnej wody
150 g mleka kokosowego
45 g żółtek
45 g cukru
380 g serka mascarpone
300 g śmietanki 36%

Krem maślany
300 g masła
150 g cukru pudru
1 cytryna

Krem z hibiskusem
3 g żelatyny
15 g zimnej wody
175 g śmietanki 36%
60 g suszonego hibiskusa
1½ łyżki cukru pudru

Konfitura jeżynowa
150 g jeżyn
50 g cukru

Nasączenie
1 limonka
30 g cukru
100 g wody

Polewa czekoladowa
15 g żelatyny
50 g zimnej wody
100 g wody
100 g cukru
200 g śmietanki 36%
250 g białej czekolady

Wykończenie
masy cukrowe: czarna, biała, jasnoróżowa
foremki do wycinania kształtów o średnicy 2 cm: kwadrat, romb, serce, prostokąt
klej spożywczy do mas cukrowych
cukier puder do podsypania mas cukrowych
złoto w proszku do udekorowania dzbanka

Biszkopt genueński
Piekarnik podgrzać do 180°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Roztopić masło. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przesiać mąkę tortową i ziemniaczaną. Dodać roztopione masło i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy i wyrównać. Piec przez około 30 minut.

Ciasta powinno być więcej, niż zmieści forma. To, co zostanie, wlać do dwóch silikonowych form w kształcie półkul. Piec w 180°C przez 30 minut.

Biszkopt z orzechów laskowych
Piekarnik podgrzać do 180°C. Ubić dwa białka z cukrem. Oddzielnie ubić jajka i dodatkowe żółtka z cukrem i solą. Połączyć ze sobą i dodać mąkę z orzechów laskowych i mąkę pszenną. Gotową masę przelać do formy i wyrównać. Piec przez około 30 minut.

Krem z marakui
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Pulpy połączyć z cukrem i jajkami, następnie podgrzać do 84°C. Dodać żelatynę i masło. Zblendować. Metalowy rant postawić na silikonowej macie, przelać masę i zamrozić.

Przygotować mango: pokroić je w kostkę.

Krem bawarski
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Mleko kokosowe zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, zalać gorącym mlekiem kokosowym. Przelać na patelnię i podgrzać do 84°C. Dodać żelatynę i serek mascarpone. Ubić śmietankę i delikatnie połączyć obie masy.

Krem maślany
Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać sok z cytryny.

Krem z hibiskusem
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Śmietankę i hibiskus zagotować, odstawić na 30 minut i dodać żelatynę. Przed przygotowaniem kre-mu pozbyć się kwiatów. Dodać cukier puder i ubić na sztywno.

Konfitura jeżynowa
Jeżyny podgrzać z cukrem na patelni. Przesiać przez sito.

Nasączenie
Wycisnąć sok z limonki. Wymieszać wszystkie składniki.

Polewa czekoladowa
Rozpuścić żelatynę w wodzie, pozostawić na 10 minut. Wodę zagotować z cukrem i śmietanką. Dodać żelatynę, zalać czekoladę. Schłodzić do 30°C.

Wykończenie
Do tortownicy włożyć formę rantową. Biszkopty nasączyć. Ułożyć warstwy: biszkopt orzechowy, krem bawarski, krem z marakui, kostki mango, krem bawarski, biszkopt orzechowy i krem bawarski. Zmrozić w szokówce. Oblać polewą czekoladową, udekorować masą cukrową we wzór szachownicy (kwadraty 2 cm na 2 cm). Ułożyć biszkopt, posmarować go kremem hibiskusowym i konfiturą jeżynową. Przykryć kolejnym blatem, przełożyć go tak samo i położyć trzeci blat. Pokryć różową masą cukrową.

Dwie półkule biszkoptu genueńskiego połączyć z kremem maślanym i zmrozić. Pokryć białą masą cukrową, ulepić rączkę i dzióbek z masy cukrowej. Powstały dzbanek udekorować jadalnym złotem w proszku i ustawić na przygotowanym torcie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
77
Zupy Zupa z kalarepy zabielana śmietaną

Mam dziś dla was propozycję na pyszną zupę z kalarepy, chcecie przepis więc z...

Odsłon: 175

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Wystarczy szczypta, by poczuć różnicę

Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Okazuje się, że dzięki nim smak tego napoju staje się jeszcze lepszy. Zobacz, jak parzyć kawę z dodatkiem skoru...

9
Informacje Jak piec chleb na liściu?

Pieczenie chleba jest sztuką, której wiele osób uczy się przez długie lata swojego życia, ciągle udoskonalając przepis i starając się stworzyć jesz...

5
Informacje Jak zrobić zakwas na chleb?

Jaki jest najlepszy chleb? Miłośnicy tradycyjnej kuchni odpowiedzą z pewnością, że ten przygotowany na zakwasie. Jeśli zamierzasz upiec chleb w dom...

42
Informacje Maleńkie ziarenka wymiatają cholesterol z tętnic jak odkurzacz. Na co jeszcze pomaga olej z pestek porzeczki?

Specjaliści wskazują, że aż 21 mln Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu. Brak badań lub chęci leczenia się doprowadzają do miażdżycy i stanów...

173