Spis treści:
- Olej z wiesiołka – wartości odżywcze
- Jakie właściwości ma olej z wiesiołka?
- Jak stosować olej z wiesiołka w kuchni?
- Jak przechowywać olej z wiesiołka?
Wiesiołek to roślina z rodziny wiesiołkowatych o charakterystycznych żółtych kwiatach, które bez trudu możemy spotkać podczas spaceru na łąkach czy polach. Co niektórzy hodują ją również w ogrodach, w celach ozdobnych. Co ciekawe, kwiaty te otwierają się jedynie po zmierzchu, w dzień będąc zamknięte, stąd też wiesiołek nazywany jest także "nocną świecą". Wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce, najpopularniejszym wyrobem z wiesiołka, a właściwie jego nasion, jest oczywiście olej. W poniższym artykule sprawdzimy, jak spożywanie go wpływa na zdrowe, a także, do czego go używać oraz jak przechowywać olej z wiesiołka.

Olej z wiesiołka – wartości odżywcze
Jakie wartości odżywcze kryje w sobie olej z wiesiołka? Przede wszystkim w roślinie tej znajdują się cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega, które doskonale oddziałują na układ sercowo naczyniowy. Obecne są w nim także fitosterole, dzięki czemu picie oleju z wiesiołka pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Jest także źródłem witaminy E, która wpływa na urodę, pomaga zachować prawidłową kondycję skóry, pomaga chronić skórę przed przedwczesnym starzeniem, a także wzmacnia włosy i paznokcie. Nie brakuje tu także cennych minerałów, takich jak: selen, magnez, wapń i cynk.
Jakie właściwości ma olej z wiesiołka?
Olej z wiesiołka wykazuje działanie przeciwzapalne, antyalergiczne, pomaga także wzmocnić odporność organizmu oraz wspiera leczenie chorób układu oddechowego. Pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, ma działanie obniżające poziom złego cholesterolu we krwi, a także pomaga regulować ciśnienie, a także chroni organizm przed chorobami układu krążenia.
Stosowanie oleju z wiesiołka jest korzystne dla układu pokarmowego, wspiera prawidłowe trawienie, a także poleca się go osobom, które chcą schudnąć, ponieważ przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto zawarte w nim kwasy DHA, pomagają zadbać o układ nerwowy, wspierają prawidłową pracę mózgu, dbają o pamięć, koncentrację, a także poprawiają samopoczucie.
W składzie oleju z wiesiołka znajdują się także antyoksydany, które działają przeciwutleniająco, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe.
Olej ten polecany jest także kobietom, które cierpią z powodu bolesnych miesiączek oraz zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Może przydać się także w przypadku problemów z laktacją u matek karmiących, a także sprawdzi się u kobiet, które cierpią z powodu częstych bólów piersi. Ponadto pomaga on na bóle głowy, w tym migreny. Przypisuje się mu także działanie łagodzące choroby reumatyczne.
Olej z wiesiołka wspiera nawilżenie błon śluzowych, co więcej, pomaga zadbać o ich prawidłowe ukrwienie. Stosuje się go także w celach pielęgnacyjnych zewnętrznie na skórę, polecany jest w szczególności do skór trądzikowych. Mogą stosować go także osoby cierpiące na łuszczycę oraz atopowe zapalenie skóry, ponieważ doskonale natłuszcza naskórek.
Jak stosować olej z wiesiołka w kuchni?
Warto pamiętać, żeby wybierać niefiltrowany, nierafinowany olej z wiesiołka tłoczony na zimno. Aby zachować jego wszelkie właściwości prozdrowotne, należy spożywać go na surowo, nie nadaje się do smażenia czy podgrzewania. Można stosować go do sałatek, dressingów, twarożków, a także polać nim pieczone warzywa lub używać jako dodatek do pieczywa, zamiast masła.
Jak pić olej z wiesiołka? Jeżeli chcesz stosować olej z wiesiołka jako suplement diety, możesz pić go codziennie, po jednej łyżeczce. Przeciwwskazaniem do stosowania oleju z wiesiołka jest padaczka, schizofrenia, a także przyjmowanie leków na obniżenia ciśnienia lub rozrzedzenie krwi. Warto również stosować go w rozsądnych ilościach, zbyt duża dawka może powodować bóle brzucha, nudności czy niestrawność.
Jak przechowywać olej z wiesiołka?
Jeżeli chcesz, by olej z wiesiołka nie stracił swojego działania i wartości odżywczych, należy go odpowiednio przechowywać. Warto również zwrócić uwagę na datę przydatności do spożycia, która jest stosunkowo krótka, dlatego olej z wiesiołka należy spożyć w niedługim czasie po otwarciu, ponieważ szybko się utlenia tracąc swoje dobroczynne właściwości. Przechowuj go w ciemnej butelce w lodówce, w temperaturze od czterech do 10 stopni.
Źródła: medonet.pl, olini.pl, smaker.pl
Autorka: Anna Hutek
Zobacz także:
To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »
Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »
Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »