Dania jednogarnkowe

Przybyło ci kilka kilogramów? Zrób napar z 2 składników i pij go codziennie

Niewielkie, niepozorne owoce wyglądem przypominające białe maliny lub jeżyny, kryją w swoim składzie moc prozdrowotnych właściwości. Najbardziej cenione są jednak za swoje działanie odchudzające. Jeżeli w twoich planach jest zrzucenie zbędnych kilogramów, napój przygotowany z tej rośliny może ci to ułatwić. Sprawdź, jak zrobić napar z morwy białej.

Dlaczego warto pić napar z morwy białej? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wiosna to czas, kiedy wiele osób zaczyna pracę nad swoim ciałem, tak by podczas lata cieszyć się smukłą i zdrową sylwetką. Podstawą procesu odchudzania jest oczywiście dieta oparta na deficycie kalorycznym oraz codzienna aktywność fizyczna. Warto jednak zaczerpnąć nieco z dobroczynnego działania natury i wprowadzić do swojej diety naturalne produkty, które będą stymulować utratę zbędnych kilogramów. Dziś przyjrzymy się bliżej morwie białej, która od lat wykorzystywana jest w medycynie ludowej, a obecnie znana jest przede wszystkim ze swojego działania odchudzającego. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie są właściwości i wartości odżywcze morwy, oraz jak zrobić z niej napar. 

Sprawdź także: W jelitach działa jak odkurzacz, pomaga w odchudzaniu, wzmacnia odporność. Dlaczego warto pić zsiadłe mleko?

Morwa biała – wartości odżywcze

Owoce morwy pochodzą z Chin, jednak roślina ta uprawiana jest również w Polsce, przede wszystkim ze względu na jej prozdrowotne właściwości. Znajdziesz w niej substancje mineralne, takie jak: magnez, żelazo, cynk czy fosfor, a także witaminy z grupy B oraz witaminę C i PP. Morwa biała to również świetne źródło antyoksydantów, fitosteroli, oraz błonnika pokarmowego. Co ciekawe, znajduje się w niej również sporo białka. Najczęściej w sklepach możemy znaleźć morwę białą suszoną, która jest słodka i niezwykle smaczna, z powodzeniem zaspokoi twoją chęć na słodycze. Taka przekąska zapewni ci sporą porcję cennych substancji odżywczych, a także pomoże zaspokoić uczucie głodu. W jednej porcji (30 g), znajduje się ok. 102 kcal.

Morwa biała – właściwości

Jakie właściwości ma morwa biała? Roślina ta wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze, dzięki czemu pomaga radzić sobie z infekcjami, przeziębieniem i grypą. Co więcej, ma działanie napotne, dzięki czemu pomaga pozbyć się gorączki. Spora ilość antyoksydantów sprawia, że jedzenie morwy białej wspiera walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia, a także działa przeciwnowotworowo. 

Zawartość witamin grupy B wpływa pozytywnie układ nerwowy, w tym pracę mózgu. Co więcej, owoce te mają właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu pomaga chronić wątrobę. Regularne jedzenie morwy białej jest sposobem na zadbanie o układ sercowo-naczyniowy, wpływa na obniżenie "złego" cholesterolu we krwi, pomaga także regulować prawidłowy poziom ciśnienia tętniczego.

Ponadto zawarte w morwie flawonoidy wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Z powodzeniem mogą być stosowane przez osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność. Warto wspomnieć również o tym, że jedzenie świeżych owoców morwy białej ma działanie moczopędne. 

Morwa biała a odchudzanie

Owoce morwy białej te ostatnio cieszą się coraz większą popularność, wszystko za sprawą ich właściwości odchudzających. Przyspieszają przemianę materii, hamuje odkładanie się tkanki tłuszczowej, a także zmniejsza łaknienie, dzięki czemu unikniemy podjadania między posiłkami, co jest częstą przyczyną tycia. Pomagają również usunąć toksyny z organizmu. W procesie utraty zbędnych kilogramów pomoże nie tylko jedzenie owoców, ale i picie naparu z morwy białej. Dodatkowo błonnik pokarmowy zawarty w morwie, wspiera prawidłowe trawienie oraz zapobiega zaparciom. 

Jak zrobić napar z morwy białej?

Aby zadbać o prawidłową masę ciała, warto przygotować napar z morwy białej, a dokładnie z jej liści. Do kubka należy wsypać dwie łyżeczki suszonych liści, a następnie zalać je 150 ml wody i odstawić na ok. sześć minut. Kiedy lekko przestygnie przecedź napój. Wówczas jest gotowy do picia. Warto pamiętać o tym, aby do przyrządzania naparu nie używać wrzątku, woda powinna być lekko przestudzona. Taki napój najlepiej pić raz do dwóch razy dziennie, na pół godziny przed posiłkiem. 

Zobacz także:

Schabowy palce lizać. Siostra Anastazja zdradza przepis na nietypowy farsz »

Kto powinien unikać bananów w diecie? Nie chodzi tylko o kalorie »

Jak zrobić chleb portugalski? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 140

30 min
4
Sałatki Sałatka z tuńczykiem

Prosta i smaczna sałatka z tuńczykiem w oleju i chrupiącymi warzywami zrobion...

Odsłon: 1218

15 min
9
Dania główne Warzywa w sosie beszamelowym

Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...

Odsłon: 102

15 min
2
30 min
13
Desery Sernik na kakaowym spodzie

Nasz ulubiony sernik, robi go na wszystkie rodzinne uroczystości. Sernik robi...

Odsłon: 6733

30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

1
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

3
Ewa gotuje Miss na Antarktydzie, czyli nowa korona Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz, Miss Polonia, osobowość telewizyjna i gospodyni programu „Ewa gotuje” w styczniu wyrusza na Antarktydę, by zdobyć ostatni szczyt Kor...

0
Informacje Surówki do obiadu. TOP 7 surówek, które pasują do każdego dania

Surówka to nieodłączny element obiadu, bez którego danie to nie ma racji bytu. Podkreśla ona jego charakter, dodaje mu smaku, a także sprawia, że n...

6