Spis treści:
- Morwa biała – wartości odżywcze
- Morwa biała – właściwości
- Morwa biała a odchudzanie
- Jak zrobić napar z morwy białej?
Wiosna to czas, kiedy wiele osób zaczyna pracę nad swoim ciałem, tak by podczas lata cieszyć się smukłą i zdrową sylwetką. Podstawą procesu odchudzania jest oczywiście dieta oparta na deficycie kalorycznym oraz codzienna aktywność fizyczna. Warto jednak zaczerpnąć nieco z dobroczynnego działania natury i wprowadzić do swojej diety naturalne produkty, które będą stymulować utratę zbędnych kilogramów. Dziś przyjrzymy się bliżej morwie białej, która od lat wykorzystywana jest w medycynie ludowej, a obecnie znana jest przede wszystkim ze swojego działania odchudzającego. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie są właściwości i wartości odżywcze morwy, oraz jak zrobić z niej napar.
Morwa biała – wartości odżywcze
Owoce morwy pochodzą z Chin, jednak roślina ta uprawiana jest również w Polsce, przede wszystkim ze względu na jej prozdrowotne właściwości. Znajdziesz w niej substancje mineralne, takie jak: magnez, żelazo, cynk czy fosfor, a także witaminy z grupy B oraz witaminę C i PP. Morwa biała to również świetne źródło antyoksydantów, fitosteroli, oraz błonnika pokarmowego. Co ciekawe, znajduje się w niej również sporo białka. Najczęściej w sklepach możemy znaleźć morwę białą suszoną, która jest słodka i niezwykle smaczna, z powodzeniem zaspokoi twoją chęć na słodycze. Taka przekąska zapewni ci sporą porcję cennych substancji odżywczych, a także pomoże zaspokoić uczucie głodu. W jednej porcji (30 g), znajduje się ok. 102 kcal.
Morwa biała – właściwości
Jakie właściwości ma morwa biała? Roślina ta wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze, dzięki czemu pomaga radzić sobie z infekcjami, przeziębieniem i grypą. Co więcej, ma działanie napotne, dzięki czemu pomaga pozbyć się gorączki. Spora ilość antyoksydantów sprawia, że jedzenie morwy białej wspiera walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia, a także działa przeciwnowotworowo.
Zawartość witamin grupy B wpływa pozytywnie układ nerwowy, w tym pracę mózgu. Co więcej, owoce te mają właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu pomaga chronić wątrobę. Regularne jedzenie morwy białej jest sposobem na zadbanie o układ sercowo-naczyniowy, wpływa na obniżenie "złego" cholesterolu we krwi, pomaga także regulować prawidłowy poziom ciśnienia tętniczego.
Ponadto zawarte w morwie flawonoidy wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Z powodzeniem mogą być stosowane przez osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność. Warto wspomnieć również o tym, że jedzenie świeżych owoców morwy białej ma działanie moczopędne.
Morwa biała a odchudzanie
Owoce morwy białej te ostatnio cieszą się coraz większą popularność, wszystko za sprawą ich właściwości odchudzających. Przyspieszają przemianę materii, hamuje odkładanie się tkanki tłuszczowej, a także zmniejsza łaknienie, dzięki czemu unikniemy podjadania między posiłkami, co jest częstą przyczyną tycia. Pomagają również usunąć toksyny z organizmu. W procesie utraty zbędnych kilogramów pomoże nie tylko jedzenie owoców, ale i picie naparu z morwy białej. Dodatkowo błonnik pokarmowy zawarty w morwie, wspiera prawidłowe trawienie oraz zapobiega zaparciom.
Jak zrobić napar z morwy białej?
Aby zadbać o prawidłową masę ciała, warto przygotować napar z morwy białej, a dokładnie z jej liści. Do kubka należy wsypać dwie łyżeczki suszonych liści, a następnie zalać je 150 ml wody i odstawić na ok. sześć minut. Kiedy lekko przestygnie przecedź napój. Wówczas jest gotowy do picia. Warto pamiętać o tym, aby do przyrządzania naparu nie używać wrzątku, woda powinna być lekko przestudzona. Taki napój najlepiej pić raz do dwóch razy dziennie, na pół godziny przed posiłkiem.
Zobacz także:
Schabowy palce lizać. Siostra Anastazja zdradza przepis na nietypowy farsz »
Kto powinien unikać bananów w diecie? Nie chodzi tylko o kalorie »