Najlepsze przepisy na ogórki

Przybyło ci kilka kilogramów? Zrób napar z 2 składników i pij go codziennie

Niewielkie, niepozorne owoce wyglądem przypominające białe maliny lub jeżyny, kryją w swoim składzie moc prozdrowotnych właściwości. Najbardziej cenione są jednak za swoje działanie odchudzające. Jeżeli w twoich planach jest zrzucenie zbędnych kilogramów, napój przygotowany z tej rośliny może ci to ułatwić. Sprawdź, jak zrobić napar z morwy białej.

Dlaczego warto pić napar z morwy białej? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wiosna to czas, kiedy wiele osób zaczyna pracę nad swoim ciałem, tak by podczas lata cieszyć się smukłą i zdrową sylwetką. Podstawą procesu odchudzania jest oczywiście dieta oparta na deficycie kalorycznym oraz codzienna aktywność fizyczna. Warto jednak zaczerpnąć nieco z dobroczynnego działania natury i wprowadzić do swojej diety naturalne produkty, które będą stymulować utratę zbędnych kilogramów. Dziś przyjrzymy się bliżej morwie białej, która od lat wykorzystywana jest w medycynie ludowej, a obecnie znana jest przede wszystkim ze swojego działania odchudzającego. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie są właściwości i wartości odżywcze morwy, oraz jak zrobić z niej napar. 

Sprawdź także: W jelitach działa jak odkurzacz, pomaga w odchudzaniu, wzmacnia odporność. Dlaczego warto pić zsiadłe mleko?

Morwa biała – wartości odżywcze

Owoce morwy pochodzą z Chin, jednak roślina ta uprawiana jest również w Polsce, przede wszystkim ze względu na jej prozdrowotne właściwości. Znajdziesz w niej substancje mineralne, takie jak: magnez, żelazo, cynk czy fosfor, a także witaminy z grupy B oraz witaminę C i PP. Morwa biała to również świetne źródło antyoksydantów, fitosteroli, oraz błonnika pokarmowego. Co ciekawe, znajduje się w niej również sporo białka. Najczęściej w sklepach możemy znaleźć morwę białą suszoną, która jest słodka i niezwykle smaczna, z powodzeniem zaspokoi twoją chęć na słodycze. Taka przekąska zapewni ci sporą porcję cennych substancji odżywczych, a także pomoże zaspokoić uczucie głodu. W jednej porcji (30 g), znajduje się ok. 102 kcal.

Morwa biała – właściwości

Jakie właściwości ma morwa biała? Roślina ta wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze, dzięki czemu pomaga radzić sobie z infekcjami, przeziębieniem i grypą. Co więcej, ma działanie napotne, dzięki czemu pomaga pozbyć się gorączki. Spora ilość antyoksydantów sprawia, że jedzenie morwy białej wspiera walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia, a także działa przeciwnowotworowo. 

Zawartość witamin grupy B wpływa pozytywnie układ nerwowy, w tym pracę mózgu. Co więcej, owoce te mają właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu pomaga chronić wątrobę. Regularne jedzenie morwy białej jest sposobem na zadbanie o układ sercowo-naczyniowy, wpływa na obniżenie "złego" cholesterolu we krwi, pomaga także regulować prawidłowy poziom ciśnienia tętniczego.

Ponadto zawarte w morwie flawonoidy wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Z powodzeniem mogą być stosowane przez osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność. Warto wspomnieć również o tym, że jedzenie świeżych owoców morwy białej ma działanie moczopędne. 

Morwa biała a odchudzanie

Owoce morwy białej te ostatnio cieszą się coraz większą popularność, wszystko za sprawą ich właściwości odchudzających. Przyspieszają przemianę materii, hamuje odkładanie się tkanki tłuszczowej, a także zmniejsza łaknienie, dzięki czemu unikniemy podjadania między posiłkami, co jest częstą przyczyną tycia. Pomagają również usunąć toksyny z organizmu. W procesie utraty zbędnych kilogramów pomoże nie tylko jedzenie owoców, ale i picie naparu z morwy białej. Dodatkowo błonnik pokarmowy zawarty w morwie, wspiera prawidłowe trawienie oraz zapobiega zaparciom. 

Jak zrobić napar z morwy białej?

Aby zadbać o prawidłową masę ciała, warto przygotować napar z morwy białej, a dokładnie z jej liści. Do kubka należy wsypać dwie łyżeczki suszonych liści, a następnie zalać je 150 ml wody i odstawić na ok. sześć minut. Kiedy lekko przestygnie przecedź napój. Wówczas jest gotowy do picia. Warto pamiętać o tym, aby do przyrządzania naparu nie używać wrzątku, woda powinna być lekko przestudzona. Taki napój najlepiej pić raz do dwóch razy dziennie, na pół godziny przed posiłkiem. 

Zobacz także:

Schabowy palce lizać. Siostra Anastazja zdradza przepis na nietypowy farsz »

Kto powinien unikać bananów w diecie? Nie chodzi tylko o kalorie »

Jak zrobić chleb portugalski? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 60

15 min
4
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 195

15 min
5
Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 39

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26