Przybyło ci kilka kilogramów? Zrób napar z 2 składników i pij go codziennie

Niewielkie, niepozorne owoce wyglądem przypominające białe maliny lub jeżyny, kryją w swoim składzie moc prozdrowotnych właściwości. Najbardziej cenione są jednak za swoje działanie odchudzające. Jeżeli w twoich planach jest zrzucenie zbędnych kilogramów, napój przygotowany z tej rośliny może ci to ułatwić. Sprawdź, jak zrobić napar z morwy białej.

Dlaczego warto pić napar z morwy białej? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wiosna to czas, kiedy wiele osób zaczyna pracę nad swoim ciałem, tak by podczas lata cieszyć się smukłą i zdrową sylwetką. Podstawą procesu odchudzania jest oczywiście dieta oparta na deficycie kalorycznym oraz codzienna aktywność fizyczna. Warto jednak zaczerpnąć nieco z dobroczynnego działania natury i wprowadzić do swojej diety naturalne produkty, które będą stymulować utratę zbędnych kilogramów. Dziś przyjrzymy się bliżej morwie białej, która od lat wykorzystywana jest w medycynie ludowej, a obecnie znana jest przede wszystkim ze swojego działania odchudzającego. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie są właściwości i wartości odżywcze morwy, oraz jak zrobić z niej napar. 

Sprawdź także: W jelitach działa jak odkurzacz, pomaga w odchudzaniu, wzmacnia odporność. Dlaczego warto pić zsiadłe mleko?

Morwa biała – wartości odżywcze

Owoce morwy pochodzą z Chin, jednak roślina ta uprawiana jest również w Polsce, przede wszystkim ze względu na jej prozdrowotne właściwości. Znajdziesz w niej substancje mineralne, takie jak: magnez, żelazo, cynk czy fosfor, a także witaminy z grupy B oraz witaminę C i PP. Morwa biała to również świetne źródło antyoksydantów, fitosteroli, oraz błonnika pokarmowego. Co ciekawe, znajduje się w niej również sporo białka. Najczęściej w sklepach możemy znaleźć morwę białą suszoną, która jest słodka i niezwykle smaczna, z powodzeniem zaspokoi twoją chęć na słodycze. Taka przekąska zapewni ci sporą porcję cennych substancji odżywczych, a także pomoże zaspokoić uczucie głodu. W jednej porcji (30 g), znajduje się ok. 102 kcal.

Morwa biała – właściwości

Jakie właściwości ma morwa biała? Roślina ta wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze, dzięki czemu pomaga radzić sobie z infekcjami, przeziębieniem i grypą. Co więcej, ma działanie napotne, dzięki czemu pomaga pozbyć się gorączki. Spora ilość antyoksydantów sprawia, że jedzenie morwy białej wspiera walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia, a także działa przeciwnowotworowo. 

Zawartość witamin grupy B wpływa pozytywnie układ nerwowy, w tym pracę mózgu. Co więcej, owoce te mają właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu pomaga chronić wątrobę. Regularne jedzenie morwy białej jest sposobem na zadbanie o układ sercowo-naczyniowy, wpływa na obniżenie "złego" cholesterolu we krwi, pomaga także regulować prawidłowy poziom ciśnienia tętniczego.

Ponadto zawarte w morwie flawonoidy wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Z powodzeniem mogą być stosowane przez osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność. Warto wspomnieć również o tym, że jedzenie świeżych owoców morwy białej ma działanie moczopędne. 

Morwa biała a odchudzanie

Owoce morwy białej te ostatnio cieszą się coraz większą popularność, wszystko za sprawą ich właściwości odchudzających. Przyspieszają przemianę materii, hamuje odkładanie się tkanki tłuszczowej, a także zmniejsza łaknienie, dzięki czemu unikniemy podjadania między posiłkami, co jest częstą przyczyną tycia. Pomagają również usunąć toksyny z organizmu. W procesie utraty zbędnych kilogramów pomoże nie tylko jedzenie owoców, ale i picie naparu z morwy białej. Dodatkowo błonnik pokarmowy zawarty w morwie, wspiera prawidłowe trawienie oraz zapobiega zaparciom. 

Jak zrobić napar z morwy białej?

Aby zadbać o prawidłową masę ciała, warto przygotować napar z morwy białej, a dokładnie z jej liści. Do kubka należy wsypać dwie łyżeczki suszonych liści, a następnie zalać je 150 ml wody i odstawić na ok. sześć minut. Kiedy lekko przestygnie przecedź napój. Wówczas jest gotowy do picia. Warto pamiętać o tym, aby do przyrządzania naparu nie używać wrzątku, woda powinna być lekko przestudzona. Taki napój najlepiej pić raz do dwóch razy dziennie, na pół godziny przed posiłkiem. 

Zobacz także:

Schabowy palce lizać. Siostra Anastazja zdradza przepis na nietypowy farsz »

Kto powinien unikać bananów w diecie? Nie chodzi tylko o kalorie »

Jak zrobić chleb portugalski? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Kremowy sernik z wiśniami

Idealny, kremowy i delikatny sernik, jego słodkość przełamują wiśnie. Wspania...

Odsłon: 125

30 min
4
Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 195

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3