Ewa_Gotuje

Przysmak marokańskiej kuchni. Na organizm działa podobnie jak polska kiszona kapusta

Od dawna mówi się o tym, że kiszone warzywa mają zbawienne działanie na nasze zdrowie. Co ciekawe, kisić możemy również owoce. Dziś przyjrzymy się bliżej kiszonym cytrynom. Sprawdź, jakie mają właściwości zdrowotne, wartości odżywcze oraz jak przygotować kiszone cytryny krok po kroku.

Kiszone cytryny | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:  

Kiszone cytryny to marokański przysmak, który doskonale podkreśli smak wielu dań. Cytryny po ukiszeniu stają się niezwykle aromatyczne, mogą stanowić element potraw z mięsem i rybami, sałat, a nawet znaleźć się na kanapce. Dodatkowo te kiszone owoce świetnie wpływają na organizm.  W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie właściwości mają te nietypowe kiszonki oraz kto nie powinien jeść kiszonych cytryn.

Kiszone cytryny – wartości odżywcze

Cytryny znane są ze swojej zawartości witaminy C, która wspiera odporność organizmu, korzystnie wpływa na naczynia krwionośne oraz działa przeciwutleniająco. Również w kiszonej wersji owoców znajdziesz jej sporo, co więcej są także źródłem witaminy A, E, tych z grupy B, beta-karoten, a także substancji mineralnych: magnezu, potasu, żelaza, sodu, wapnia, cynku czy fosforu. Kiszonki cytryny zawierają również sporo błonnika pokarmowego. Dodatkowo produkt tej jest także niskokaloryczny, w 100 g owoców jest ok. 38 kcal.

Kiszone cytryny – właściwości zdrowotne

Jedzenie kiszonych cytryn to świetny sposób na poprawę odporności organizmu. Mają one również działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu pomagają w walce z wolnymi rodnikami, działają przeciwstarzeniowo oraz antynowotworowa. Kiszonki nazywane są naturalnymi probiotykami, ponieważ mają korzystny wpływ na mikroflorę jelitową.

Te kiszone owoce świetnie wpływają na układ pokarmowy, wspierają pracę jelit oraz zapobiegają zaparciom. Warto wspomnieć również o tym, że kiszone cytryny mają właściwości antybakteryjne, dzięki czemu pomagają zapobiegać biegunkom. Co więcej, błonnik w nich zawarty pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi. Sprawia również, że dłużej czujemy się syci, dzięki czemu zmniejsza się chęć podjadania między posiłkami. Będzie więc pomocny dla osób, które chcą stracić zbędne kilogramy. Mają również właściwości przyśpieszające przemianę materii.

Kiszone cytryny wspierają oczyszczanie organizm oraz mają właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia zapalenia stawów. Dodatkowo obecny w nich beta-karoten chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób oczu.

Kto nie powinien jeść kiszonych cytryn?

Pomimo tego, że kiszone cytryny to produkt bardzo zdrowy, nie wszyscy mogą go jeść. Do przygotowania kiszonek z reguły używa się spore ilości soli, dlatego nie należy z nimi przesadzać. Dieta bogata w sól jest stanowcza odradzana między innymi osobom, które cierpią z powodu nadciśnienia lub chorób nerek, np. kamicy nerkowej. Kiszonki mogą być również źle tolerowane przez osoby borykające się z alergią pokarmową oraz tych, które nie tolerują histaminy.

Jak przygotować kiszone cytryny krok po kroku?

Przygotowanie kiszonych cytryn jest naprawdę proste. Ważne, by skorzystać z owoców, które nie były woskowane. W sklepach możesz szukać tych, które są oznaczone nazwą BIO. Do przygotowania tego specjału, będziesz potrzebować: osiem cytryn, sok z czterech cytryn, 150 g soli morskiej, ostrą papryczkę, pół łyżeczki kolorowego pieprzu, laskę cynamonu, trzy liście laurowe, przygotowaną wodę.

Zacznij od dokładnego umycia cytryn, najlepiej użyj do tego szczoteczki. Następnie, każdy z owoców przekrój na krzyż, nieco ponad połowę ich długości. W nacięcie wsyp łyżeczkę soli, a następnie zamknij skórkę i ułóż je ciasno w słoiku. Wrzuć kolorowy pieprz, cynamon, pokrojoną papryczkę i liście laurowe. Następnie z pozostałych cytryn wyciśnij sok. Wlej go do słoika i dorzuć sól, która ci pozostała. Na koniec dodaj wodę, tak by całkowicie przykryła cytryny. Dokładnie zakręć słoik, ustaw go w ciemnym miejscu na około miesiąc. Co kilka dni potrząsaj słoikiem, tak by sól dobrze się rozpuściła.

Jak jeść kiszone cytryny?

Kiszone cytryny można wykorzystać na bardzo wiele sposobów. W kuchni marokańskiej są popularnym dodatkiem do gulaszów oraz dań z mięsem, będą pasować zarówno do wieprzowiny, jagnięciny, jak i drobiu. Świetnie podkreślą także smak ryb i owoców morza. Będą pasować także do dań z grilla.

Jeśli chcesz urozmaicić dressing do swojej ulubionej sałatki, koniecznie dodaj do nich kiszone cytryny. Ich orzeźwiający aromat doskonale podkreśli smak świeżych warzyw, możesz wykorzystać je również do dań na bazie kaszy. W medycynie naturalnej uważa się, że picie soku z kiszonych cytryn pomaga na dolegliwości układu pokarmowego.

Przepis na kiszone cytryny dotarł również na popularną platformę Tik-Tok, zobacz, jak je przygotować. 

Zobacz także:

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
6
15 min
5
30 min
6
Dania główne Ryżowe kotleciki

Mam dziś dla was świetne rozwiązanie dodatku do obiadu, po przepis zapraszam...

Odsłon: 270

30 min
6
Desery Rolada bezowa z serkiem mascarpone i owocami

Rolada bezowa z mascarpone wygląda spektakularnie, jednak wbrew pozorom do je...

Odsłon: 10654

60 min
29

Polecane artykuły

Quizy Quiz: Czy poprawnie wymawiasz nazwy tych dań?

Sięgając po menu w restauracji, nieraz możesz poczuć się zakłopotany. W jaki sposób wymówić nazwy niektórych potraw, aby nie narobić sobie wstydu?...

5
Informacje Domowe wędliny na Wielkanoc. Te ze sklepu nie mają z nimi szans

Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez wędliny. Zazwyczaj kupujemy wiele jej rodzajów i to całkiem w dużych ilościach w sklepach mięsnych cz...

2
Ewa gotuje Przygotowania do Wielkanocy z Ewą Wachowicz

W 476. odcinku programu kulinarnego „Ewa Gotuje" ruszyły przygotowania do Wielkanocy. Prowadząca przyrządziła trzy wyśmienite potrawy, które świetn...

14
Ewa gotuje Przepisy Ewy Wachowicz - odcinek 476

Soczysty kurczak z sosem chili, tradycyjne polonezy schabowe i puszysty makowiec na kruchym spodzie. To właśnie te dania Ewa Wachowicz przyrządziła...

2