Przysmak marokańskiej kuchni. Na organizm działa podobnie jak polska kiszona kapusta

Kiszonki to dobrze znany sposób na wzmocnienie odporność oraz zadbanie o zdrowie jelit. Warto włączyć do diety nie tylko kiszoną kapustę czy ogórki, równie dobrze sprawdzą się kiszone owoce. Dziś sprawdzimy, jakie wartości i właściwości zdrowotne mają kiszone cytryny oraz przedstawimy ci sposób, jak przygotować kiszone cytryny krok po kroku.

Kiszone cytryny, jak je zrobić i dlaczego warto je stosować? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:  

Kiszone cytryny to marokański przysmak, który doskonale podkreśli smak wielu dań. Cytryny po ukiszeniu stają się niezwykle aromatyczne, mogą stanowić element potraw z mięsem i rybami, sałat, a nawet znaleźć się na kanapce. Dodatkowo te kiszone owoce świetnie wpływają na organizm.  W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie właściwości mają te nietypowe kiszonki oraz kto nie powinien jeść kiszonych cytryn.

Sprawdź także: Jak pozbyć się goryczy z orzechów włoskich. Zawsze stosuję metodę, której nauczył mnie dziadek

Kiszone cytryny – wartości odżywcze

Cytryny znane są ze swojej zawartości witaminy C, która wspiera odporność organizmu, korzystnie wpływa na naczynia krwionośne oraz działa przeciwutleniająco. Również w kiszonej wersji owoców znajdziesz jej sporo, co więcej są także źródłem witaminy A, E, tych z grupy B, beta-karoten, a także substancji mineralnych: magnezu, potasu, żelaza, sodu, wapnia, cynku czy fosforu. Kiszonki cytryny zawierają również sporo błonnika pokarmowego. Dodatkowo produkt tej jest także niskokaloryczny, w 100 g owoców jest ok. 38 kcal.

Kiszone cytryny – właściwości zdrowotne

Jedzenie kiszonych cytryn to świetny sposób na poprawę odporności organizmu. Mają one również działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu pomagają w walce z wolnymi rodnikami, działają przeciwstarzeniowo oraz antynowotworowa. Kiszonki nazywane są naturalnymi probiotykami, ponieważ mają korzystny wpływ na mikroflorę jelitową.

Te kiszone owoce świetnie wpływają na układ pokarmowy, wspierają pracę jelit oraz zapobiegają zaparciom. Warto wspomnieć również o tym, że kiszone cytryny mają właściwości antybakteryjne, dzięki czemu pomagają zapobiegać biegunkom. Co więcej, błonnik w nich zawarty pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi. Sprawia również, że dłużej czujemy się syci, dzięki czemu zmniejsza się chęć podjadania między posiłkami. Będzie więc pomocny dla osób, które chcą stracić zbędne kilogramy. Mają również właściwości przyśpieszające przemianę materii.

Kiszone cytryny wspierają oczyszczanie organizm oraz mają właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia zapalenia stawów. Dodatkowo obecny w nich beta-karoten chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób oczu.

Kto nie powinien jeść kiszonych cytryn?

Pomimo tego, że kiszone cytryny to produkt bardzo zdrowy, nie wszyscy mogą go jeść. Do przygotowania kiszonek z reguły używa się spore ilości soli, dlatego nie należy z nimi przesadzać. Dieta bogata w sól jest stanowcza odradzana między innymi osobom, które cierpią z powodu nadciśnienia lub chorób nerek, np. kamicy nerkowej. Kiszonki mogą być również źle tolerowane przez osoby borykające się z alergią pokarmową oraz tych, które nie tolerują histaminy.

Jak przygotować kiszone cytryny krok po kroku?

Przygotowanie kiszonych cytryn jest naprawdę proste. Ważne, by skorzystać z owoców, które nie były woskowane. W sklepach możesz szukać tych, które są oznaczone nazwą BIO. Do przygotowania tego specjału, będziesz potrzebować: osiem cytryn, sok z czterech cytryn, 150 g soli morskiej, ostrą papryczkę, pół łyżeczki kolorowego pieprzu, laskę cynamonu, trzy liście laurowe, przygotowaną wodę.

Zacznij od dokładnego umycia cytryn, najlepiej użyj do tego szczoteczki. Następnie, każdy z owoców przekrój na krzyż, nieco ponad połowę ich długości. W nacięcie wsyp łyżeczkę soli, a następnie zamknij skórkę i ułóż je ciasno w słoiku. Wrzuć kolorowy pieprz, cynamon, pokrojoną papryczkę i liście laurowe. Następnie z pozostałych cytryn wyciśnij sok. Wlej go do słoika i dorzuć sól, która ci pozostała. Na koniec dodaj wodę, tak by całkowicie przykryła cytryny. Dokładnie zakręć słoik, ustaw go w ciemnym miejscu na około miesiąc. Co kilka dni potrząsaj słoikiem, tak by sól dobrze się rozpuściła.

Jak jeść kiszone cytryny?

Kiszone cytryny można wykorzystać na bardzo wiele sposobów. W kuchni marokańskiej są popularnym dodatkiem do gulaszów oraz dań z mięsem, będą pasować zarówno do wieprzowiny, jagnięciny, jak i drobiu. Świetnie podkreślą także smak ryb i owoców morza. Będą pasować także do dań z grilla.

Jeśli chcesz urozmaicić dressing do swojej ulubionej sałatki, koniecznie dodaj do nich kiszone cytryny. Ich orzeźwiający aromat doskonale podkreśli smak świeżych warzyw, możesz wykorzystać je również do dań na bazie kaszy. W medycynie naturalnej uważa się, że picie soku z kiszonych cytryn pomaga na dolegliwości układu pokarmowego.

Przepis na kiszone cytryny dotarł również na popularną platformę Tik-Tok, zobacz, jak je przygotować. 

Źródło: Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także: 

Jeden z najzdrowszych soków na świecie. Ochroni oczy, wesprze wątrobę, serce i skórę »

Złocista nutella dyniowa. Słodkie smarowidło, które można zajadać bez wyrzutów sumienia »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2