Spis treści:
- Kiedy podawać przystawki? Nie tylko podczas imprezy
- Przystawki na każdą okazję - 5 przepisów, które zawsze się sprawdzają
Przystawki to lekkostrawne potrawy, które serwuje się przed głównymi posiłkami. Najczęściej można je spotkać podczas imprez, ale wcale nie są one zarezerwowane dla tych wydarzeń. Dlaczego warto je przygotowywać znacznie częściej? Ponieważ mogą one stanowić cenny dodatek do codziennej diety. Kiedy podawać przystawki? I dlaczego warto mieć kilka podstawowych przepisów na te dania w swoim kulinarnym arsenale? Odpowiedź na te i inne pytania, a także garść przydatnych i prostych przepisów znajdziesz w dalszej części tego artykułu.
Kiedy podawać przystawki? Nie tylko podczas imprezy
Jeśli do tej pory myślałeś, że przystawki podaje się wyłącznie w restauracjach lub podczas dużych domówek, wiedz, że można je zaserwować w wielu innych przypadkach. W pierwszej kolejności warto podkreślić, że ich forma idealnie pasuje do odżywczej diety nakierowanej na utratę nadprogramowych kilogramów - świetnie sprawdzą się one na przykład w roli przekąski, która ma na celu nie tylko dostarczyć ci odpowiednią ilość substancji odżywczych, ale także zapewnić długotrwałą sytość.
Jak jeszcze możesz wykorzystać potencjał klasycznych przystawek? Zaserwuj je swojej rodzinie w ramach kolacji - tortilla z awokado i kurczakiem lub mini kanapki z rozmaitymi dodatkami, w tym rukolą, mozzarellą czy pastą łososiową, z pewnością przypadną do gustu nawet najmłodszym. Ponadto przystawki to doskonały poczęstunek dla gości, jeśli muszą oni czekać na główną gwiazdę spotkania, czyli obfite danie obiadowe. Można je także zaproponować znajomemu lub przyjacielowi, który niespodziewanie wpadł do ciebie na herbatę lub kawę. Kiedy podawać przystawki? Jak widać, mają one całe mnóstwo praktycznych zastosowań.
Przystawki na każdą okazję - 5 przepisów, które zawsze się sprawdzają
Masz ochotę na lekkostrawne danie, które zagwarantuje ci ciekawe doznania smakowe i sytość na kilka godzin? W tym wypadku możesz dać się ponieść wyobraźni - nie ograniczaj się w składnikach i eksperymentuj z ich niecodziennymi połączeniami. Nie masz pomysłu na swoje własne kompozycje? W takim razie wykonaj jedną z naszych przystawek na każdą okazję - 5 przepisów, które znajdziesz poniżej, z pewnością przyjdzie ci z pomocą.
1. Tortille ze smacznym nadzieniem
Jesteś stałym bywalcem imprez? W takim razie z pewnością wielokrotnie widywałeś nadziewane tortille, idealnie pokrojone w zgrabne paseczki i równiutko nabite na wykałaczki. Jeśli chcesz, aby ta przystawka zamieniła się w pełnowartościowe danie, wykorzystaj całą tortillę. Rozprowadź na niej własnoręcznie wykonany serek lub sięgnij po gotową opcję sklepową, ułóż na nim duże liście sałaty, cieniutko pokrojonego zielonego lub konserwowego ogórka oraz niewielkie gałązki koperku. Kropką nad i tej przystawki będą plastry wędzonego łososia. Tak wykonaną przekąskę możesz również przekroić dokładnie w połowie, zawinąć w folię aluminiową i zabrać ją ze sobą do pracy lub na wycieczkę.
2. Pizza sticks
Znudziły ci się kanapki na śniadanie i kolację? Jeśli dokładnie tak jest w twoim przypadku, zamień je na chrupiące pizza sticks, które zaserwujesz w towarzystwie świeżej sałatki i sosu czosnkowego. Jest to również pozycja uwielbiana przez gości podczas rodzinnych spotkań - kto nie lubi smaku włoskiej pizzy? Jeśli zainteresował cię ten pomysł, przygotuj aromatyczny sos boloński i wykonaj kulki z ciasta na pizzę. Wyłóż je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj je na paski, które najpierw posmarujesz sosem pomidorowym, a następnie skręcisz w świderki. Dzięki temu nabiorą one bardzo ciekawego i nietypowego charakteru. Umieść je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na około kwadrans. Gotowy przysmak powinien odznaczać się wyjątkową chrupkością i złocistym kolorem.
3. Sałatka gyros z makaronem
Czy są wśród nas miłośnicy makaronu? Jeśli ty również należysz do tego grona, zaserwuj odwiedzającym cię znajomym sałatkę gyros. To danie wymaga połączenia zaledwie kilku komponentów, które dają naprawdę pyszny efekt. W celu podania tego lekkiego dania zaopatrz się w pierś z kurczaka, czosnkowy sos sałatkowy, zioła prowansalskie, makaron farfalle, zielonego ogórka, czerwoną cebulę, koperek, majonez, jogurt naturalny, olej i grzanki.
Na samym początku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją umieszczoną przez producenta na opakowaniu. Umyj mięso, osusz je, a potem pokrój w paseczki. Posyp je ulubionymi przyprawami lub ziołami prowansalskimi oraz pieprzem i solą. Smaż kurczaka, aż nabierze złocistego koloru. Oczyść paprykę z nasion i pokrój ją w kostkę - to samo zrób z cebulą i zielonym ogórkiem. W kolejnym kroku wykonaj dressing, łącząc ze sobą sałatkowy sos czosnkowy z majonezem i jogurtem naturalnym. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na sałatkę i posyp ją posiekanym koperkiem dla dekoracji. Możesz ją również podawać ze smażonymi grzankami.
Sałatka gyros z makaronem
Zobacz przepisSałatka gyros z makaronem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Meksykańskie nachosy z chilli con carne
Pozycją całkowicie z innej beczki są meksykańskie nachosy z chili con carne. To nie tylko wspaniała przystawka, która zaskoczy twoich znajomych podczas miłego spotkania, ale także przekąska, którą możesz podać w trakcie niezapowiedzianej wizyty rodziców. Dobra wiadomość jest taka, że nie musisz wykonywać wszystkich elementów samodzielnie - wystarczy, że posłużysz się gotowymi chipsami kukurydzianymi, do których wykonasz chili con carne. Aby to zrobić, będziesz potrzebować mielonego mięsa, przyprawy do gyrosa, cebuli, czerwonej fasoli, pomidorów w puszce, czosnku, kminu rzymskiego, papryczki chili, sera żółtego, świeżej kolendry oraz wybranego oleju. Wszystkie składniki - oprócz chipsów - należy podsmażyć na patelni, a następnie połączyć je z kukurydzianymi trójkącikami. Nie zapomnij również o posypaniu wierzchu przystawki świeżo startym serem.
Meksykańskie chili con carne
Zobacz przepisMeksykańskie chili con carne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pasta z makreli i wędzonego łososia
Ostatnia przystawka na naszej dzisiejszej liście jest na tyle nieskomplikowana, że wykona ją każdy bez względu na wiek czy doświadczenie w kuchni. Pasta z makreli i wędzonego łososia to bardzo sycący dodatek do pieczywa. Podczas przyrządzania tego dania należy pamiętać o wcześniejszym usunięciu ości, aby podczas jedzenia nie narażać się na nieprzyjemną niespodziankę. Połączenie dwóch gatunków ryb sprawia, że przystawka ta nabiera wyjątkowego smaku, a jej kropką nad i jest świeży koperek oraz drobno posiekana czerwona cebula. Pastę należy uzupełnić o gotowane jajka. Dobrym pomysłem jest również podpieczenie kromek chleba i posmarowanie ich własnoręcznie wykonanym ziołowym masełkiem. To bardzo prosta przystawka, ale zwykle właśnie te najprostsze rozwiązania są najsmaczniejsze.
Podobny przepis:
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Grzyby w chrupiącej panierce to hit w moim domu. Przepis jest naprawdę łatwy »
Obłędna i mięciutka fasolka w sosie. Do świeżego pieczywa lub soczystego mięsa »
Sernik, który zawsze się udaje. Jest wyjątkowy dzięki tej przyprawie »