Kolacja dla dwojga może być nie tylko idealnym sposobem na spędzenie rocznicy, ale także na rozpoczęcie doskonałego weekendu wypełnionego po brzegi ciekawymi aktywnościami. Warto zadbać zarówno o romantyczną i nastrojową atmosferę, jak i o dobór odpowiednich składników i dodatków, które zapewnią niezapomniane doznania kulinarne. Jak zaskoczyć swojego wybranka? Poznaj najlepsze opcje na kolację na piątkowy wieczór - co bardzo istotne, są one na tyle praktyczne, że świetnie sprawdzą się także dla singli oraz na imprezy i spotkania rodzinne.
Kolacja na piątkowy wieczór - dania nie tylko dla dwojga
1. Kurczak po tajsku z orzeszkami ziemnymi
Fani orientalnych smaków powinni postawić na nieco bardziej egzotyczne opcje, które z pewnością zaskoczą ich wybranka. Z pomocą przyjdzie ci kurczak po tajsku z orzeszkami ziemnymi. Aby rozpocząć realizację przepisu na ten smakołyk, ugotuj ryż - jego obróbka termiczna powinna trwać nieco dłużej, niż jest to podane na opakowaniu. Bardzo ważne, aby wchłonął on całą wodę z garnka i był bardzo puszysty i miękki.
W międzyczasie wymieszaj sos sojowy, masło orzechowe, ocet i pieprz cayenne w małej misce, a potem odstaw je na bok. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni lub w woku na dużym ogniu. Rozpocznij smażenie kurczaka, czosnku i imbiru na gorącym oleju, aż kurczak lekko się zarumieni przez około pięć minut. Zmniejsz ogień do średniego i dodaj brokuły, zieloną cebulkę, orzeszki ziemne i sos sojowy. Gotuj wszystko, mieszając, aż brokuły zmiękną, a kurczak będzie usmażony, przez około od pięciu do 10 minut. Podawaj danie na ugotowanym wcześniej ryżu.
Podobny przepis znajdziesz poniżej:
2. Kotlety wieprzowe w sosie czosnkowo-grzybowym
Kolejną, równie prostą propozycją na kolację na piątkowy wieczór są kotlety wieprzowe w sosie czosnkowo-grzybowym. Nie martw się, jeśli nie czujesz się mocny w bardziej skomplikowanych daniach, ta pozycja jest bardzo łatwa w przygotowaniu i to nawet dla mniej doświadczonych kucharzy.
Jak zabrać się za wykonanie kotletów? Dopraw je z obu stron papryką, solą i pieprzem. Rozgrzej masło na dużej patelni. Smaż kotlety wieprzowe na złoty kolor, aż przestaną być różowe w środku, przez około cztery minuty z każdej strony. Zdejmij je z patelni i odstaw na bok.
Roztop masło na tej samej patelni. Dodaj pieczarki i smaż do uzyskania złotego koloru i odparowania nadmiaru wody przez około pięć minut. Dorzuć czosnek i musztardę, a następnie smaż, aż czosnek nabierze aromatu i złocistego koloru.
Dodaj mąkę na patelnię, mieszając wszystko w celu usunięcia grudek. Ostrożnie wlewaj na nią bulion wołowy i dopraw sos solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i poddawaj mieszaninę obróbce termicznej, aż ta zgęstnieje. Dopraw wszystko według własnego uznania. Ponownie umieść kotlety na patelni i smaż, aż do ich podgrzania przez około minutę. Podawaj na gorąco.
3. Linguine z krewetkami w maśle czosnkowym
Planujesz przygotować wykwintną kolację z owocami morza i białym winem w roli głównej? Wobec tego podaj swojemu współmałżonkowi linguine z krewetkami w maśle czosnkowym. Pozycja ta składa się zaledwie z siedmiu komponentów, dzięki czemu nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej. Potrzebujesz takich produktów jak oliwa z oliwek, makaron, krewetki, świeża bazylia, czosnek, masło oraz ulubiony ser.
Zagotuj wodę w dużym garnku z lekko osoloną wodą i łyżką oleju. Gotuj linguine lub inny makaron przez około siedem do ośmiu minut. Odcedź go i odstaw na bok. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, wrzuć na nią krewetki i smaż, aż staną się różowe. Dodaj bazylię i czosnek. Na końcu dorzuć niewielką ilość masła i ugotowany makaron. Dokładnie wszystko wymieszaj i serwuj danie na ciepło.
Podobny przepis znajdziesz poniżej:
Linguine z cukinią i krewetkami
Zobacz przepisMakaron z cukinią i krewetkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kurczak curry
Jeśli nie owoce morza, to być może zainteresuje cię danie kuchni indyjskiej. Tradycyjny kurczak curry ma wielu fanów i jest bardzo prosty do wykonania. Sprawdzi się on nie tylko podczas romantycznej randki we dwoje, ale również jako kolacja na piątkowy wieczór dla całej rodziny. Jego wyrazisty smak i ciekawy aromat zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Jak przyrządzić kurczaka curry? Zacznij od rozgrzania oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu. Umieść na niej czosnek, curry, cynamon, paprykę, liść laurowy, imbir, cukier i sól. Mieszaj wszystkie składniki przez około dwie minuty. Dodaj kurczaka, koncentrat pomidorowy, jogurt i mleko kokosowe. Doprowadź wszystko do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 20-25 minut. Usuń z mieszanki liść laurowy, dodaj sok z cytryny i pieprz cayenne. Duś danie jeszcze przez pięć minut i gotowe - ten indyjski przysmak warto posypać sowitą porcją świeżej natki pietruszki.
5. Marynowane greckie szaszłyki z kurczaka
Nieco mniej oczywistą kolacją na piątkowy wieczór - ale równie aromatyczną i sycącą - są marynowane greckie szaszłyki z kurczaka. Ich ogromnym atutem jest to, że możesz przyrządzić je z dowolnymi składnikami. My proponujemy pierś z kurczaka, zieloną paprykę i czerwoną cebulę. Jeśli chodzi o przyprawy, to świetnie sprawdzi się tutaj suszone oregano, sok i skórka z cytryny oraz posypka z podsmażonego na oliwie z oliwek sera feta.
Podobny przepis znajdziesz poniżej:
Szaszłyki z kurczaka po grecku
Zobacz przepisSzaszłyki z kurczaka po grecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Szybki cytrynowy łosoś
Nie masz za dużo czasu, a bardzo chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę wyjątkowym daniem? W takim razie postaw na szybką pozycję na bazie łososia. Realizację przepisu na tę rybę rozpoczniesz od wsypania mąki do miski. Dopraw filety z łososia solą i pieprzem, a następnie obtocz je w przygotowanej mące. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Delikatnie ułóż na nim rybę i smaż do zrumienienia przez około trzy minuty z każdej strony. Przełóż ją na talerz i przykryj folią aluminiową, aby jeszcze przez chwilę utrzymała ciepło.
Wlej wino na patelnię i doprowadź je do wrzenia, jednocześnie zeskrobując przyrumienione kawałki łososia z dna patelni drewnianą łyżką. Wzbogać to połączenie o czosnek - smaż wszystko, aż płyn zredukuje się o połowę, a czosnek stanie się aromatyczny. Dolej do sosu bulion z kurczaka i sok z cytryny, a następnie dorzuć do niego kapary. Na samym końcu dołóż masło i poczekaj do jego rozpuszczenia. Przełóż łososia z powrotem na patelnię i polej łyżką sosu. Smaż, aż będzie się on łatwo rozpadał - około dwóch minut z każdej strony. Przełóż rybę na talerze i polej ją sosem z patelni. Możesz ją również udekorować niewielkimi plasterkami cytryny.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Wyśmienite leczo bez cukinii. Jego smak podbija inne chrupiące warzywo »
Hipnotyzujące Oczy Marioli. Tajemniczy składnik ukryty jest w środku ciasta »
Ewa Wachowicz przygotowuje latem niezwykłą zupę. Aż trudno uwierzyć, że to polski przepis »