Najlepsze przepisy na dania z dyni

Pyszna kolacja na piątkowy wieczór. Dania nie tylko dla dwojga

Piątkowy wieczór to idealna okazja do wyczarowania kolacji dla dwojga. Wystarczy nieco się zainspirować, aby zaskoczyć swoją drugą połówkę daniem niczym z najlepszej restauracji. Jeśli nie masz pomysłu na kolację na piątkowy wieczór dla siebie i ukochanej osoby, przeczytaj ten artykuł.

Co zjeść na kolację w piątkowy wieczór? | Fot.123RF/Picsel

Kolacja dla dwojga może być nie tylko idealnym sposobem na spędzenie rocznicy, ale także na rozpoczęcie doskonałego weekendu wypełnionego po brzegi ciekawymi aktywnościami. Warto zadbać zarówno o romantyczną i nastrojową atmosferę, jak i o dobór odpowiednich składników i dodatków, które zapewnią niezapomniane doznania kulinarne. Jak zaskoczyć swojego wybranka? Poznaj najlepsze opcje na kolację na piątkowy wieczór - co bardzo istotne, są one na tyle praktyczne, że świetnie sprawdzą się także dla singli oraz na imprezy i spotkania rodzinne. 

Sprawdź także: Najlepsze przepisy na nalewki ze śliwek. Podpowiadamy, jak wykorzystać śliwki z nalewki

Kolacja na piątkowy wieczór - dania nie tylko dla dwojga 

1. Kurczak po tajsku z orzeszkami ziemnymi 

Fani orientalnych smaków powinni postawić na nieco bardziej egzotyczne opcje, które z pewnością zaskoczą ich wybranka. Z pomocą przyjdzie ci kurczak po tajsku z orzeszkami ziemnymi. Aby rozpocząć realizację przepisu na ten smakołyk, ugotuj ryż - jego obróbka termiczna powinna trwać nieco dłużej, niż jest to podane na opakowaniu. Bardzo ważne, aby wchłonął on całą wodę z garnka i był bardzo puszysty i miękki.

W międzyczasie wymieszaj sos sojowy, masło orzechowe, ocet i pieprz cayenne w małej misce, a potem odstaw je na bok. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni lub w woku na dużym ogniu. Rozpocznij smażenie kurczaka, czosnku i imbiru na gorącym oleju, aż kurczak lekko się zarumieni przez około pięć minut. Zmniejsz ogień do średniego i dodaj brokuły, zieloną cebulkę, orzeszki ziemne i sos sojowy. Gotuj wszystko, mieszając, aż brokuły zmiękną, a kurczak będzie usmażony, przez około od pięciu do 10 minut. Podawaj danie na ugotowanym wcześniej ryżu. 

Podobny przepis znajdziesz poniżej:

Kurczak po tajsku

 Kurczak po tajsku Zobacz przepis

Kurczak po tajsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kotlety wieprzowe w sosie czosnkowo-grzybowym

Kolejną, równie prostą propozycją na kolację na piątkowy wieczór są kotlety wieprzowe w sosie czosnkowo-grzybowym. Nie martw się, jeśli nie czujesz się mocny w bardziej skomplikowanych daniach, ta pozycja jest bardzo łatwa w przygotowaniu i to nawet dla mniej doświadczonych kucharzy.  

Jak zabrać się za wykonanie kotletów? Dopraw je z obu stron papryką, solą i pieprzem. Rozgrzej masło na dużej patelni. Smaż kotlety wieprzowe na złoty kolor, aż przestaną być różowe w środku, przez około cztery minuty z każdej strony. Zdejmij je z patelni i odstaw na bok. 

Roztop masło na tej samej patelni. Dodaj pieczarki i smaż do uzyskania złotego koloru i odparowania nadmiaru wody przez około pięć minut. Dorzuć czosnek i musztardę, a następnie smaż, aż czosnek nabierze aromatu i złocistego koloru. 

Dodaj mąkę na patelnię, mieszając wszystko w celu usunięcia grudek. Ostrożnie wlewaj na nią bulion wołowy i dopraw sos solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i poddawaj mieszaninę obróbce termicznej, aż ta zgęstnieje. Dopraw wszystko według własnego uznania. Ponownie umieść kotlety na patelni i smaż, aż do ich podgrzania przez około minutę. Podawaj na gorąco. 

3. Linguine z krewetkami w maśle czosnkowym

Planujesz przygotować wykwintną kolację z owocami morza i białym winem w roli głównej? Wobec tego podaj swojemu współmałżonkowi linguine z krewetkami w maśle czosnkowym. Pozycja ta składa się zaledwie z siedmiu komponentów, dzięki czemu nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej. Potrzebujesz takich produktów jak oliwa z oliwek, makaron, krewetki, świeża bazylia, czosnek, masło oraz ulubiony ser.

Zagotuj wodę w dużym garnku z lekko osoloną wodą i łyżką oleju. Gotuj linguine lub inny makaron przez około siedem do ośmiu minut. Odcedź go i odstaw na bok. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, wrzuć na nią krewetki i smaż, aż staną się różowe. Dodaj bazylię i czosnek. Na końcu dorzuć niewielką ilość masła i ugotowany makaron. Dokładnie wszystko wymieszaj i serwuj danie na ciepło. 

Podobny przepis znajdziesz poniżej:

Linguine z cukinią i krewetkami

 Linguine z cukinią i krewetkami Zobacz przepis

Makaron z cukinią i krewetkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kurczak curry

Jeśli nie owoce morza, to być może zainteresuje cię danie kuchni indyjskiej. Tradycyjny kurczak curry ma wielu fanów i jest bardzo prosty do wykonania. Sprawdzi się on nie tylko podczas romantycznej randki we dwoje, ale również jako kolacja na piątkowy wieczór dla całej rodziny. Jego wyrazisty smak i ciekawy aromat zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. 

Jak przyrządzić kurczaka curry? Zacznij od rozgrzania oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu. Umieść na niej czosnek, curry, cynamon, paprykę, liść laurowy, imbir, cukier i sól. Mieszaj wszystkie składniki przez około dwie minuty. Dodaj kurczaka, koncentrat pomidorowy, jogurt i mleko kokosowe. Doprowadź wszystko do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 20-25 minut. Usuń z mieszanki liść laurowy, dodaj sok z cytryny i pieprz cayenne. Duś danie jeszcze przez pięć minut i gotowe - ten indyjski przysmak warto posypać sowitą porcją świeżej natki pietruszki.

5. Marynowane greckie szaszłyki z kurczaka

Nieco mniej oczywistą kolacją na piątkowy wieczór - ale równie aromatyczną i sycącą - są marynowane greckie szaszłyki z kurczaka. Ich ogromnym atutem jest to, że możesz przyrządzić je z dowolnymi składnikami. My proponujemy pierś z kurczaka, zieloną paprykę i czerwoną cebulę. Jeśli chodzi o przyprawy, to świetnie sprawdzi się tutaj suszone oregano, sok i skórka z cytryny oraz posypka z podsmażonego na oliwie z oliwek sera feta.  

Podobny przepis znajdziesz poniżej:

Szaszłyki z kurczaka po grecku

 Szaszłyki z kurczaka po grecku Zobacz przepis

Szaszłyki z kurczaka po grecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Szybki cytrynowy łosoś

Nie masz za dużo czasu, a bardzo chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę wyjątkowym daniem? W takim razie postaw na szybką pozycję na bazie łososia. Realizację przepisu na tę rybę rozpoczniesz od wsypania mąki do miski. Dopraw filety z łososia solą i pieprzem, a następnie obtocz je w przygotowanej mące. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Delikatnie ułóż na nim rybę i smaż do zrumienienia przez około trzy minuty z każdej strony. Przełóż ją na talerz i przykryj folią aluminiową, aby jeszcze przez chwilę utrzymała ciepło. 

Wlej wino na patelnię i doprowadź je do wrzenia, jednocześnie zeskrobując przyrumienione kawałki łososia z dna patelni drewnianą łyżką. Wzbogać to połączenie o czosnek - smaż wszystko, aż płyn zredukuje się o połowę, a czosnek stanie się aromatyczny. Dolej do sosu bulion z kurczaka i sok z cytryny, a następnie dorzuć do niego kapary. Na samym końcu dołóż masło i poczekaj do jego rozpuszczenia. Przełóż łososia z powrotem na patelnię i polej łyżką sosu. Smaż, aż będzie się on łatwo rozpadał - około dwóch minut z każdej strony. Przełóż rybę na talerze i polej ją sosem z patelni. Możesz ją również udekorować niewielkimi plasterkami cytryny. 

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Wyśmienite leczo bez cukinii. Jego smak podbija inne chrupiące warzywo »

Hipnotyzujące Oczy Marioli. Tajemniczy składnik ukryty jest w środku ciasta »

Ewa Wachowicz przygotowuje latem niezwykłą zupę. Aż trudno uwierzyć, że to polski przepis »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto łaciate z brzoskwiniami

Szybkie ciasto ucierane z kakao i brzoskwiniami. Ciasto jest bardzo smaczne i...

Odsłon: 1533

15 min
24
60 min
6
Sałatki Sałatka obiadowa

Takie sałatki idealnie nadają się do obiadku czy hamburgera,Smakują wspaniale...

Odsłon: 397

30 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

0
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

2
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2
Informacje Jest chętnie kupowana, bo nie kosztuje majątku. Tymczasem jest gorsza od pangi

Potrawy rybą w roli głównej to częsty widok na polskich stołach. Z pozoru zdrowe, chociażby z uwagi na zawartość cennych dla organizmu kwasów omeg...

0