Pomidory to bogactwo witaminy C, A i K, dostarczają również potasu, kwasu foliowego i magnezu. Dodatkowo zawierają likopen, który opóźnia procesy starzenia i neutralizuje wolne rodniki. Nic więc dziwnego, że jedzenie pomidorów jest niezwykle korzystne dla zdrowia. Co więcej, pomidory z własnej uprawy będą zdrowsze i pozbawione zbędnych substancji chemicznych. Warto jednak pamiętać, że pomidory rosnące na balkonie wymagają szczególnej pielęgnacji, do której świetnie sprawdzi się naturalny preparat z drożdży.
Sprawdź także: Warzywa DIY, czyli jakie warzywa hodować na balkonie?
Dlaczego warto stosować oprysk z drożdży na pomidory?
Pomidory są narażone na choroby grzybowe, co może skutkować znacznemu uszkodzeniu warzyw. Właściciele domowych ogrodów często muszą zmagać się z zarazą ziemniaczaną, która najchętniej atakuje właśnie pomidory. Dlatego warto postawić na działania, które uchronią nas przed stratą plonów. Świetnie sprawdzą się naturalne metody pozbawione zbędnej chemii. Do przygotowywania odpowiedniego preparatu wystarczą składniki, które każdy może znaleźć we własnej lodówce.
Jak mówi znane przysłowie „lepiej zapobiegać niż leczyć”, co przekłada się również na ogrodnictwo. Dlatego poleca się stosowanie profilaktycznych oprysków z drożdży na pomidory. Dzięki takiemu zabiegowi warzywa będą bardziej odporne, dodatkowo zawartość drożdży uzupełni niedobory substancji odżywczych i biologicznie czynnych.
Jak działa oprysk z drożdży?
Drożdże zawierają mnóstwo substancji wpływających korzystnie na wzrost roślin, m.in.: żelazo, witaminy z grupy B, magnez, cynk, wapń czy potas. Jak w praktyce drożdże walczą z chorobotwórczymi grzybami? Cukry proste są pożywieniem dla drożdży, jak i dla grzybów powodujących chorobę pomidorów. Dlatego w momencie zastosowania preparatu opryskowego drożdże zwalczają intruza, pobierając zamiast niego substancje odżywcze z rośliny. Co prowadzi do zahamowania rozwoju choroby grzybowej.
Jak przygotować preparat z drożdży na opryski?
Przepis na preparat z drożdżami na oprysk pomidorów jest bardzo prosty. Drożdże – 100 g, należy dokładnie wymieszać z 10 l wody, a następnie przelać miksturę do opryskiwacza. Warto pamiętać, aby używać świeżych drożdży w kostce.
Innym sposobem, wymagającym nieco więcej pracy, będzie pokruszenie kostki drożdży – 100 g, a następnie dodanie szklanki cukru, ok. 250 g. Po dwóch godzinach należy zalać całość 10 l wody. Tak przygotowana mikstura powinna odstać około siedem dni, aż do fermentacji. Preparat przelać do opryskiwacza wraz z wodą w proporcji 1:10.
Opryski warto stosować profilaktycznie raz w tygodniu. Jeśli pojawią się zmiany chorobotwórcze, po zastosowaniu preparatu choroba powinna zatrzymać swój rozwój.
Zobacz także:
Dlaczego pomidory nie dojrzewają na krzaku? »
Jej kwiaty zachwycają zapachem. Jak uprawiać maciejkę? »
Szara pleśń na truskawkach: jak jej zapobiec? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »