Dania jednogarnkowe

Coraz bardziej popularne staje się hodowanie własnych warzyw i owoców. Po takie zdrowe i ekologiczne rozwiązanie sięgają już nie tylko właściciele ogrodów czy działek, ale i mieszkańcy bloków. Kilka metrów kwadratowych balkonu wystarczy im do stworzenia pysznego ogrodu, który w odpowiednim czasie wyląduje na talerzu. Jakie więc warzywa będą idealne do hodowania na tarasie i jak je przechowywać, aby były smaczne?

Fot. 123RF/Picsel

Do uprawy na balkonie, co do zasady, lepsze będą warzywa o mniejszych rozmiarach i krótszym okresie wegetacji. Jest jeszcze kilka innych, kluczowych kwestii, które musisz przemyśleć przed hodowlą. Przygotowaliśmy dla ciebie trzy kryteria, dzięki którym wybór okaże się prostszy.

Jak przygotować się do hodowli warzyw?

Po pierwsze: określ jak bardzo nasłoneczniona i jak duża jest przestrzeń, która stanie się twoim nowym warzywnym ogródkiem. Pamiętaj, że rośliny rosną i się poszerzają, ale tylko w korzystnych dla nich warunkach! Muszą mieć więc odpowiednio dużo miejsca - zarówno patrząc wzwyż, jak i wszerz. Ważne jest także, abyś ty miał zapewniony swobodny dostęp do sadzonek - mógł je podlewać lub przycinać liście, nie trącając przy okazji żadnej z donic.

Po drugie: zastanów się jak duże i jak ciężkie pojemniki możesz wstawić. Czy będzie to masywna drewniana skrzynia na kilka różnych sadzonek, metalowy, podwieszany kosz czy może mniejsze i lżejsze doniczki? Od tego również będzie zależeć jakie warzywa wyhodujesz na balkonie.

Po trzecie: najważniejsze jest jednak to, jak dużo czasu będziesz w stanie poświęcić warzywom. Niektóre z nich wymagają stałej i trudnej pielęgnacji, a niektóre znacznie mniej angażujących zabiegów.

Jakie warzywa hodować na balkonie?

Gdy już określisz powyższe kryteria, będziesz bardziej świadomy jakie warzywa możesz hodować. Opcje są w zasadzie tylko cztery:

Opcja 1: mały balkon i mało czasu na pielęgnację
Choć to najmniej korzystna sytuacja, to wciąż nie rezygnuj ze stania się domowym ogrodnikiem. Istnieje wiele gatunków roślin, które z powodzeniem posadzisz na swoim balkonie. Możesz zdecydować się na jeden rodzaj warzyw lub w kilku donicach posadzić trzy różne - wybór zależy tylko od ciebie. Polecamy posadzić zioła (np. bazylię, miętę, oregano, tymianek) albo rzodkiewkę. Będziesz musiał jednak pamiętać o ich podlewaniu.

Opcja 2: mały balkon i dużo czasu na pielęgnację
Masz więcej czasu na hodowlę, ale mniejszą powierzchnię do wykorzystania? Nic straconego! Możesz skupić się na przygotowaniu wielu inteligentnych rozwiązań, dzięki którym pomieścisz więcej warzyw na balkonie. Zastanów się nad podwieszanymi półkami, ścianką czy drewnianymi schodkowymi donicami na zielnik. Informacje o tym, w czym możesz przechować warzywa znajdziesz poniżej. Wskazując jednak idealne warzywa dla ciebie, polecimy następujące: papryka (również chilli), sadzonka pomidorków koktajlowych, pietruszka, cebula.

Opcja 3: duży balkon i mało czasu na pielęgnację
Jeśli jesteś zajętym człowiekiem, ale masz duży taras do hodowli, przede wszystkim możesz postawić na większą liczbę sadzonek przy mniejszej różnorodności posadzonych warzyw. Zainwestuj również w nowoczesne donice, które pomogą w codziennej pielęgnacji (przeczytasz o tym poniżej). Wybierz te warzywa, których łodygi się rozrosną, ale które nie będą wymagały od ciebie dużo pracy. Idealne będą więc: zioła, jarmuż, szalotka, bataty.

Opcja 4: duży balkon i dużo czasu na pielęgnację
To najbardziej komfortowa sytuacja, gdy właściciel balkonu ma dużo przestrzeni na uprawę oraz więcej czasu na doglądanie warzyw. Jeśli więc możesz poświęcić się takiej hodowli, polecamy poeksperymentować z większą liczbą różnych gatunków. W zasadzie kierować się możesz ograniczeniami zdrowotnymi i kulinarnymi preferencjami. Sprawdzą się m.in. buraki liściowe, pomidorki koktajlowe, sałata czy pory.

Jak przechowywać warzywa na balkonie?

Wymiary i kształt pojemnika
Najważniejsze będą oczywiście wymiary i kształt donic - muszą być one dopasowane nie tylko do balkonu, ale przede wszystkim do warzyw, które chcesz w nich uprawiać. Niektóre, jak np. pomidory, potrzebują znacznie więcej odżywczej gleby, aby rosnąć prawidłowo. W małym pojemniku nie będą miały szans na dojrzewanie. Istotna jest też wysokość naczynia do przechowywania - dla niektórych warzyw posiadających jadalny korzeń, niezbędne okażą się bardzo głębokie donice. Z kolei zioła można zasadzić w niskich pojemniczkach. Dzięki różnym kształtom, możesz zmieścić więcej warzyw na swoim balkonie. Twoja donica powinna również posiadać otwory u dołu lub podwójne dno - sprawdź czy zapewniasz roślinom odpowiedni odpływ wody.

Z jakiego materiału powinna być donica?
Najtańsze będą oczywiście pojemniki z tworzywa sztucznego. Ogólnodostępne plastikowe doniczki występują w wielu rozmiarach i kolorach, dlatego są tak atrakcyjne. Niestety dość szybko się nagrzewają (a w przypadku mrozu - nie będą chronić rośliny) i nie są zbyt trwałe. Jeśli decydujemy się na zakup takiego pojemnika - warto wybierać te w jasnych kolorach, ponieważ nie rozgrzeją się szybko na słońcu.
Drugą opcją są donice wykonane z drewna. Są droższe od tych z tworzywa sztucznego. Jeśli jednak posiadasz drewno, możesz je z łatwością wykonać samodzielnie. Nie nagrzewają się i wyglądają elegancko. Musisz je jednak co kilka lat impregnować, żeby drewno nie wypłowiało. Tego typu pojemniki to tak naprawdę osłonki. Nie możesz wrzucić do nich od razu ziemi - koniecznie wyłóż je np. folią i pozostaw otwory na dnie.
Donice z gliny lub ceramiki są estetyczne, nie nagrzewają się i utrzymują wilgoć. Z drugiej strony są dość ciężkie i mało odporne na uszkodzenia.
Metalowe donice mocno się nagrzewają, dlatego unikaj ich na nasłonecznionych balkonach. Idealnie sprawdzą się przy hodowli ziół.
Uważaj na donice z betonu lub kamienia - mimo że są piękne, to mogą okazać się zbyt ciężkie jak na warunki balkonowe. Jeśli jednak posiadasz parterowy taras, nie powinno być przeciwskazań.

Nowoczesne pojemniki
Pamiętaj, że występuje wiele nowych rozwiązań, które pomogą ci zadbać o warzywa, gdy będziesz miał mniej czasu. Istnieją donice biodegradowalne, z wbudowanym systemem nawadniania lub te z oświetleniem. W pierwszych z nich umieszczamy sadzonki warzyw, które mogłyby ulec uszkodzeniu przy rozsadzie. Biodegradowalne donice możesz umieścić w ziemi wraz z roślinką, ponieważ ta szybko się rozłoży. Z kolei system nawadniający, wbudowany w pojemnik, opiera się zazwyczaj na technologii podwójnego dna. Wówczas podlewasz donicę przez specjalny otwór, a warzywo samo pobiera wodę, gdy jest mu to potrzebne. Jest to świetne rozwiązanie, jeśli często podróżujesz lub dużo pracujesz. Donice z oświetleniem dodają uroku balkonowi (mogą zastąpić klimatyczne latarnie), ale także pokazują w nocy stan i lokalizację warzyw. Żaden z zaproszonych gości nie potknie się o roślinkę.

 

Hodowla warzyw na balkonie jest dużą przyjemnością i może przerodzić się w prawdziwe hobby. Niezależnie od tego jak dużo czasu posiadasz lub jak duży jest twój balkon, możesz rozpocząć swój domowy ogródek. Przygotuj się odpowiednio, wybierając właściwe donice oraz warzywa, a na pewno się nie rozczarujesz.
Poniżej kilka inspirujących przepisów, czyli co możesz zrobić z warzywami, które sam wyhodujesz. Smacznego!

1. Mizeria z rzodkiewki

Mizeria z rzodkiewki

Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Koktajl z jarmużu i bananów

Koktajl z jarmużu i bananów

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Krem z batatów

Krem z batatów

Fot. mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Faszerowane pomidorki koktajlowe

Faszerowane pomidorki koktajlowe

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Twarożek z chilli

Twarożek z chilli

Fot. Chillnezka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 53

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0