Spis treści:
Jak zrobić leczo? Prawdopodobnie każdy pomyślał teraz o swojej ulubionej recepturze na tę potrawę. Niektórzy dodają do dania cukinię lub pieczarki, a inni - robią je bez mięsa czy z parówkami zamiast kiełbasy. Przepisów na leczo jest naprawdę wiele. Co na jego temat powiedział znawca kulinarny Robert Makłowicz? Okazuje się, że jego pomysł na to danie jednogarnkowe jest bardzo prosty.
Sprawdź także: Czesi zajadają się tym przysmakiem. To hit polskiego internetu
Co to jest leczo?
Leczo to węgierska potrawa, która ma wielu sympatyków i jest regularnie przyrządzana także w Polsce, Czechach, Ukrainie, na Słowacji, w Niemczech i Austrii. Tradycyjnie podaje się je jako dodatek do dań mięsnych. To ragoût warzywne ze świeżych pomidorów i papryk, które dusi się smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i podsmażonej cebuli. Nie może w nim również zabraknąć przyprawy, czyli papryki w proszku. Gdy leczo trafia na stół jako danie główne, dodaje się do niego często kiełbasę.
Idealne leczo według Roberta Makłowicza
Robert Makłowicz, kiedyś związany z telewizją, obecnie prowadzi swój kanał kulinarno-podróżniczy za pośrednictwem internetu. Dziennikarz, krytyk kulinarny i podróżnik w jednym, opowiada ciekawostki historyczne i kulturalne z całego świata.
W jednym z odcinków swojego programu udzielał odpowiedzi na pytania internautów. Użytkownik poprosił o wskazówki lub ulubiony przepis na leczo. Dziennikarz podkreślił, że tradycyjna, węgierska potrawa różni się od dań, które Polacy nazywają leczem:
„Zero pieczarek, zero cukinii, zero tego typu dodatków. Leczo to tylko cebula, papryka (i to nie ta papryka, którą najczęściej w naszych sklepach można kupić - hiszpańska, pękata. To podłużna - żółta albo zielona węgierska papryka), (...) czosnek, papryka w proszku (również węgierska), no i tłuszcz (albo olej albo smalec albo wytopiony smalec z wędzonej słoniny). (...) No i pomidory, sól i nic więcej. Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. To nie jest leczo wtedy!".
Robert Makłowicz dodał też, że danie z cukinią czy pieczarkami przypomina raczej francuskie ratatouille, czyli jarski obiad warzywny. Jak stwierdził, to potrawa pokrewna, ale z kuchnią węgierską niemająca nic wspólnego. Do leczo krytyk kulinarny dodałby jeszcze ewentualnie kiełbasę. Wskazał na csabai kolbász, czyli specjalny węgierski wyrób mięsny do tej potrawy, ale podkreślił, że w jego opinii smakuje „jak tektura".
Całą wypowiedź Roberta Makłowicza znajdziesz poniżej:
Przepis na tradycyjne leczo
Jak zrobić tradycyjne węgierskie leczo, o którym wspomniał Robert Makłowicz? To nic trudnego, a smak dania jest naprawdę intensywny i bogaty. Zaopatrz się w następujące produkty spożywcze:
Składniki
- kilogram węgierskiej papryki (żółtej lub zielonej, podłużnej),
- kilogram pomidorów,
- 4 duże cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 łyżeczki węgierskiej papryki w proszku,
- sól (do smaku),
- smalec z wędzonej słoniny do smażenia,
- opcjonalnie: kiełbasa csabai kolbász
Przepis na węgierskie leczo nie jest skomplikowany. Papryki umyj i dokładnie osusz. Pokrój w szersze paski. Cebulę obierz i pokrój w pióra, a pomidory - sparz, obierz ze skórki i posiekaj w dość drobną kostkę.
W garnku rozgrzej smalec. Wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Jeśli dodajesz kiełbasę, obraną i pokrojoną w plasterki wrzuć na cebulę i chwilę smaż. Jeśli robisz leczo wegetariańskie, pomiń ten krok. Dodaj papryki i pomidory. Duś warzywa na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut. Obierz czosnek i pokrój go w plasterki. Dodaj do garnka. Wsyp też paprykę w proszku, posól do smaku i wymieszaj całość.
Duś warzywa do miękkości. Sprawdź, czy nie trzeba jeszcze doprawić. Idealne węgierskie leczo gotowe.
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Sekret mieszkańców włoskiego Pioppi. Ta dieta wydłuża życie o 10 lat »
Pijesz kawę z mlekiem w ciągu dnia? Lekarka: to droga do insulinooporności i tycia »
Zjawiskowy deser z malinami Anny Starmach. Zrobisz go błyskawicznie »