Ewa_Gotuje

Rozgrzewające zupy na jesienne dni. Witaminowa bomba, wybitny smak

Zupa najlepiej smakuje w chłodne dni, gdy za oknem hula jesienna pogoda. Stanowi ona wspaniały dodatek do zdrowej diety, zwłaszcza gdy bazuje na rozmaitych warzywach, dobrej jakości mięsie i aromatycznych przyprawach. Dlaczego warto ją jeść? I jakie przepisy na rozgrzewające zupy są najlepsze?

Najlepsze rozgrzewające zupy na jesienne dni | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zupy to podstawa jesiennej diety - nie tylko wyśmienicie smakują, ale także doskonale rozgrzewają i dodają energii do działania. Warto zatem na stałe wdrożyć je do swojego codziennego menu. Dlaczego jedzenie zup jest zdrowe? Jakie warzywa wybrać do ich przygotowania? I które przepisy na rozgrzewające zupy są godne uwagi? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.

Sprawdź także: Sezonowy gulasz z dynią. Ma mało kalorii, a syci i wspaniale rozgrzewa

Dlaczego warto jeść zupy?

Odpowiednio przyrządzona i przemyślana zupa może z powodzeniem zamienić się w pełnowartościowy posiłek. Dzięki bogactwu użytych w nich składników można uznać je za prawdziwe bomby witamin i minerałów. Jednak to nie wszystkie ich zalety. Pomagają one zapewnić odpowiednie nawodnienie w organizmie. Ponadto zazwyczaj są one lekkostrawne i bardzo sycące, dlatego bardzo dobrze sprawdzą się w diecie osób dbających o linię. Cierpisz na dolegliwości żołądkowo-jelitowe? Wiedz, że włączenie zup do twojego jadłospisu to strzał w dziesiątkę. Co więcej, pozytywnie wpływają one na funkcjonowanie układu odpornościowego, a do tego rozgrzewają w chłodne dni. Czego chcieć więcej?

Rozgrzewające zupy na jesienne dni - warzywa to podstawa

Jak zabrać się za gotowanie rozgrzewających zup na jesienne dni? Warzywa to podstawa - bez nich ani rusz. Tak naprawdę nie ma uniwersalnej zasady, jeśli chodzi o komponowanie tego typu potraw. Jeśli nie jesteś zwolennikiem eksperymentów kulinarnych, za żelazną podstawę wywaru możesz uznać włoszczyznę, na którą składają się taki elementy jak korzeń marchwi, korzeń pietruszki, seler, liście pora, kapusta włoska oraz świeża natka pietruszki.

Lubisz, gdy słodkie nuty wysuwają się na prowadzenie? Jeśli tak, wzbogać swoją włoszczyznę o świeży lubczyk. Oczywiście zachęcamy cię do eksperymentowania. Rozgrzewające zupy na jesienne dni można stworzyć praktycznie z całego wachlarza warzyw - również tych z puszki i mrożonych. Nie bój się korzystać ze strączków, czosnku, cebuli czy szpinaku. Możesz wzbogacać je również o grzyby, serki topione, groszek ptysiowy, chrupiące grzanki, lane kluseczki czy makaron naleśnikowy. 

Przepisy na rozgrzewające zupy - 5 smacznych opcji 

Szukasz sprawdzonych receptur, które pozwolą ci wykonać wyjątkowe rozgrzewające zupy? Jeśli tak, wiedz, że jesteś w dobrym miejscu - poniżej znajdziesz ciekawe przepisy na doskonałe jesienne wywary, obok których trudno przejść obojętnie.

Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa może na pierwszy rzut oka wydawać się dość nieoczywistym wyborem. Zaufaj nam - mimo tego, że nazwa tego dania brzmi, jakby była wyjęta z menu wykwintnej restauracji, jest to świetna i prosta zupa, która rozgrzeje cię w mgnieniu oka. Do jej wyczarowania potrzebujesz cebuli, masła, białego wina, bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego, świeżego tymianku, sera gruyère, szczypiorku oraz bagietki.

Pokrój cebulę w grubsze plastry i smaż ją na maśle, aż do uzyskania charakterystycznego musu. Po zakończeniu karmelizacji podlej patelnię białym winem i duś jej zawartość do odparowania wody. Następnie dolej bulion i dopraw do smaku. W międzyczasie podsmaż bagietkę na maśle. Podawaj zupę razem z pieczywem. Możesz rozsmarować na nim podpieczony w piekarniku czosnek.

Podobny przepis znajdziesz poniżej:

Francuska zupa cebulowa

 Francuska zupa cebulowa Zobacz przepis

Francuska zupa cebulowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa to pozycja, którą trzeba przygotować choć raz w sezonie jesiennym. Jeśli dodatkowo masz do dyspozycji trochę czerstwego chleba na zakwasie, wiedz, że jesteś w stanie stworzyć duet idealny - i to taki utrzymany w duchu zero waste. Aby zrealizować ten przepis, zaopatrz się w dynię hokkaido, cebulę, czosnek, świeży imbir, sos Sriracha, ocet jabłkowy, miód, powidła śliwkowe, olej roślinny, sól himalajską oraz pestki dyni.

Jak wykonać powyższą zupę? Obierz dynię i pokrój jej środek w drobną kostkę. Zrób to samo z cebulą, czosnkiem oraz imbirem. Podsmaż je na oleju, a następnie dodaj do nich dynie i duś wszystko przez około 10 minut. Zalej całość bulionem, który uzupełnisz o ocet, miód i sos Sriracha. Gotuj bulion, aż wszystkie warzywa zmiękną. Zblenduj go po wystygnięciu i dopraw solą. Kropką nad i tego dania będą podprażone lub podpieczone pestki dyni, które nadadzą zupie ciekawego smaku i tekstury. 

Zupa pho

Gustujesz w azjatyckich daniach? W takim razie nic nie stoi na przeszkodzie, abyś w jesienne popołudnia delektował się odżywczą i pyszną zupą pho. Do jej przyrządzenia wykorzystaj korpus i skrzydła kurczaka, świeży imbir, cebulę, cynamon, nasiona fenkułu, anyż, ziarna kolendry, sos sojowy, sos rybny, makaron ryżowy, papryczkę chili, świeżą kolendrę oraz sok z limonki.

Zalej mięso wodą i wstaw je na mały ogień. Na patelnię dodaj pokrojoną cebulę, starty imbir oraz suche przyprawy. Po upływie kilku minut zalej składniki bulionem przelanym przez sito z drobnymi oczkami. Uzupełnij go o sos sojowy i rybny, a następnie gotuj całość przez 10 minut. Zupę podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym. Na talerzu obficie posyp ją świeżą kolendrą i plasterkami chili. Ostatnim szlifem jest pokropienie zupy sokiem z limonki. Smacznego! 

Podobny przepis poniżej:

Zupa pho, czyli rosół po wietnamsku

 Zupa pho, czyli rosół po wietnamsku Zobacz przepis

Zupa pho / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa quattro formaggi

Należysz do fanów sera żółtego, ale jeszcze nie wiesz o tym, że przy jego pomocy można stworzyć aromatyczną jesienną zupę? Nic straconego - wykonaj ją przy najbliższej okazji. W tym celu posłuż się następującymi gatunkami sera: cheddar, gorgonzola, comté oraz gouda. Oprócz nich przyda ci się śmietanka 30%, bulion warzywny lub mięsny, słodka papryka oraz sól i pieprz.

Aby danie to było bardziej sycące, możesz przyrządzić do niego dodatek w postaci kotlecików z mielonej wołowiny, czosnku, ziół prowansalskich oraz ulubionych przypraw. Pamiętaj, że ser najlepiej rozpuszczać w śmietance, którą później wlejesz do podgrzanego bulionu. Dla jeszcze mocniejszego aromatu możesz wykorzystać gałązki świeżego tymianku.

Zupa z wędzoną makrelą

Innym rozwiązaniem na zimne jesienne popołudnia jest zupa z wędzonej makreli. Jeśli chcesz zaserwować ją rodzinie, podczas najbliższych zakupów zaopatrz się w batata, pora, szalotkę, mleko, wędzoną makrelę, szpinak, liście kaffiru, curry, świeży imbir, masło, limonkę oraz sól i pieprz. Przyda ci się również bulion warzywny lub mięsny.

Rozpuść masło w rondelku i usmaż na nim szalotkę i imbir. Dorzuć do nich pokrojonego w kostkę batata, liście kaffiru oraz curry. Na końcu zalej je mlekiem i bulionem. Gotuj wszystko przez około kwadrans, aż do całkowitego zmięknięcia batata. Dopraw według własnego uznania - wystarczy połączenie soli i pieprzu. Umieść zupę w miseczce i dodaj do niej kawałki wędzonej ryby. Całość możesz również skropić sokiem z limonki. 

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Miąższ tych grzybów ma mnóstwo białka. W sezonie piekę je w specjalnym sosie, są wybitne »

W sam raz na jesienne drugie śniadanie do pracy. Ta sałatka białkowa to moje nowe odkrycie »

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Domowe pyzy

Przepis mojej babci i mamy. Najlepsze z cebulką i mlekiem.

Odsłon: 98

30 min
3
15 min
21
Zupy Krem z brokułu i cukinii

Polecam dzisiaj zupę krem z brokuła i cukinii. Zupka bardzo szybka w przygoto...

Odsłon: 72

30 min
6
Dania główne Łosoś z suszonymi jabłkami

Dania rybne powinny być w naszym codziennym menu. Dzisiejszy przepis pozwoli...

Odsłon: 30

>60 min
1
Przekąski Racuchy szczebrzeszyńskie

Wypróbuj przepis racuchy szczebrzeszyńskie, które przygotowywane są na słono...

Odsłon: 959

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

4
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

6
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6