Ewa_Gotuje

Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od kremowych zup po chrupiące kotleciki - dynia może stać się głównym bohaterem naprawdę wielu potraw.

Dynię wykorzystasz do jesiennego leczo czy gulaszu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pyszna, o delikatnym, lekko słodkawym smaku. Odkryjcie, jak łatwo przygotować pyszne potrawy z dyni, które będą idealnym wyborem na jesienny obiad lub kolację. Sprawdźcie, dlaczego warto sięgnąć po ten niezwykle uniwersalny składnik i wprowadzić do swojej kuchni dynię.

Sprawdź także: Najlepsze przetwory z dyni na zimę. Zróbcie keczup, nutellę i pyszne konfitury z dyni

Dynia - warzywo jesieni

Dynia, warzywo jesieni, to niskokaloryczny i wszechstronny składnik, który nie tylko doskonale wpisuje się w różne diety, ale także dostarcza cennych wartości odżywczych. 100 g dyni to zaledwie 26 kcal, co czyni ją idealnym wyborem dla osób dbających o linię.

Miąższ dyni jest bogaty w błonnik, który wspomaga trawienie i poprawia perystaltykę jelit. Znajdziecie w niej także witaminy A, E, K, C oraz witaminy z grupy B, a im bardziej pomarańczowy jest miąższ, tym więcej zawiera beta-karotenu, silnego przeciwutleniacza korzystnego dla wzroku.

Dynia to również źródło minerałów, takich jak cynk, fosfor, potas i magnez, które wspomagają funkcjonowanie organizmu. Pestki dyni, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i antyoksydanty, stanowią cenny dodatek do diety.

Dynia wykazuje także działanie kardioprotekcyjne, obniża cholesterol i poprawia profil lipidowy. Mimo wysokiego indeksu glikemicznego, jej niski ładunek glikemiczny sprawia, że może być spożywana przez diabetyków w odpowiednich połączeniach. Dziś skupimy się na zaletach tego wspaniałego jesiennego warzywa, którym jest dynia.

Sycące zupy i potrawy z dyni

Macie ochotę na sycące zupy z dyni? Przygotowaliśmy dla was dwa warianty. Zupę krem, która wraz ze swoją delikatną teksturą jest idealnym pierwszym daniem oraz nie-krem – rzadziej spotykaną, ale równie smaczną. 

Zupa krem z dyni 

Obierzcie 900 g dyni, usuńcie nasiona i pokrójcie miąższ w kostkę. Następnie obierzcie 250 g ziemniaków i również pokrójcie je w kostkę. W dużym garnku rozpuśćcie 25 g masła i na nim podsmażcie pokrojoną w kosteczkę jedną cebulę oraz dwa ząbki czosnku, pokrojone w plasterki. Po chwili dorzućcie pokrojoną dynię i ziemniaki, doprawcie solą, dodajcie łyżeczkę kurkumy w proszku i łyżeczkę świeżo startego imbiru. Całość smażcie przez około 5 minut, co chwilę mieszając.

Następnie wlejcie półtorej szklanki gorącego bulionu, przykryjcie garnek i zagotujcie całość. Gdy bulion się zagotuje, zmniejszcie ogień do średniego i gotujcie przez około 10 minut. W międzyczasie, jeśli używacie świeżego pomidora, sparzcie go, obierzcie ze skórki, pokrójcie na ćwiartki, usuńcie szypułki oraz nasiona. Miąższ pokrójcie w kostkę. Jeśli używacie 1/2 puszki krojonych pomidorów, możecie je dodać bezpośrednio do garnka. Po dodaniu pomidorów zamieszajcie całość i gotujcie jeszcze przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec zmiksujcie zupę w blenderze, dodając szklankę mleka, aż uzyskacie gładką konsystencję. 

Podobny przepis na zupę krem z dyni znajdziecie poniżej:

Zypa z dyni piżmowej

 Zypa z dyni piżmowej Zobacz przepis

Zypa z dyni piżmowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa z dynią 

Obierzcie 4 cebule i pokrójcie je w kostkę. Na 4 łyżkach oleju podsmażcie cebulę w garnku, aż stanie się złota. Pamiętajcie, aby często mieszać, żeby cebula się nie przypaliła. W międzyczasie obierzcie 1500 g dyni Hokkaido, 500 g marchewki, 2 korzenie pietruszki oraz 500 g ziemniaków. Zetrzyjcie warzywa na tarce o grubych oczkach. Do garnka dodajcie startą marchew i pietruszkę, a następnie przesmażcie razem z cebulą przez 6 minut.

Teraz wlejcie 3 litry wody lub bulionu warzywnego do garnka. Dodajcie startą dynię, 3 listki laurowe, 1/2 ostrej papryczki (lub paprykę w proszku dla zaostrzenia smaku) oraz kawałek świeżego korzenia imbiru (lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku). Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Gotujcie przez 10 minut, a następnie delikatnie dodajcie obrane ziemniaki. Kontynuujcie gotowanie, aż ziemniaki staną się miękkie. 

Pyszne dania z dyni 

Oprócz zupy przydałoby się jeszcze drugie danie. Przepisy na pyszne dania z dyni, które dla was przygotowaliśmy, powinny zadowolić zarówno mięsożerców, jak i wegetarian. W ten sposób każdy będzie mógł cieszyć się właściwościami tego warzywa. 

Leczo z dynią 

Rozgrzejcie 1 łyżkę oleju w szerokim garnku. Na gorącym oleju zeszklijcie 1 pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodajcie około 250 g kiełbasy wiejskiej, pokrojonej w kostkę i smażcie, mieszając co chwilę, przez około 3-4 minuty. Do garnka dodajcie pokrojoną w kostkę 1/2 cukinii oraz 1 czerwoną paprykę. Smażcie, mieszając, przez kolejne 3-4 minuty. Potem dodajcie około 400 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni i podsmażajcie przez minutę, mieszając. Dodajcie 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę oregano, 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego oraz 0,5 łyżeczki wędzonej lub ostrej papryki. Doprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszajcie. Jeśli używacie, wlejcie 4 łyżki białego wina i odparujcie chwilę. Następnie wlejcie 1/2 szklanki bulionu, wymieszajcie i zagotujcie. Gotujcie przez około 1-2 minuty. Dodajcie 1 puszkę krojonych pomidorów, wymieszajcie i zagotujcie. Przykryjcie garnkiem pokrywką i gotujcie do miękkości warzyw. Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki lub bazylię.  

Podobny przepis znajdziecie tu:

Leczo z dynią

 Leczo z dynią Zobacz przepis

Leczo z dynią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kotlety jajeczne z dynią 

Nagrzejcie piekarnik do 200 stopni C. Będziecie potrzebować około 500 g dyni - obierzcie ją, usuńcie pestki i pokrójcie w kostkę o wielkości 1,5 cm. Dynię włóżcie do naczynia żaroodpornego i pieczcie przez około 40 minut, aż zmięknie. Po upieczeniu odmierzycie 300 g i zostawcie do ostygnięcia. W międzyczasie ugotujcie 4 jajka na twardo. Po ugotowaniu obierzcie je, przełóżcie do miski, doprawcie solą i pieprzem, a następnie rozgniećcie widelcem.

Do jajek dodajcie ostudzoną dynię, 1,5 łyżeczki curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki. Wszystko dokładnie rozgniećcie i wymieszajcie widelcem. Następnie dodajcie 2 łyżki bułki tartej i surowe jajko. Całość wyróbcie na jednolitą masę. Z powstałej masy uformujcie kotlety i obtoczcie je w bułce tartej. Rozgrzejcie na patelni masło klarowane i smażcie kotlety przez kilka minut z każdej strony, aż będą złociste. 

Kurczak zapiekany z dynią 

Najpierw przygotujcie marynatę: posiekajcie ząbek czosnku i wymieszajcie go z 4 łyżkami oliwy z oliwek, 3 łyżkami musztardy miodowej, 2 płaskimi łyżkami miodu, 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs (lub kurczaka), 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, szczyptą curry, szczyptą soli oraz pieprzu. Pierś z kurczaka pokrójcie w kostkę lub paseczki i wymieszajcie z połową przygotowanej marynaty. Następnie przesmażcie mięso na patelni, aż nabierze złotego koloru.

Obierzcie 250 g dyni, 200 g ziemniaków oraz cebulę, a potem pokrójcie je w jednakowe kawałki. Warzywa wrzućcie do miski, dodajcie usmażonego kurczaka i wymieszajcie z resztą marynaty. Doprawcie wszystko pieprzem. Całość przełóżcie do naczynia żaroodpornego, przykryjcie i pieczcie przez około 40 minut w nagrzanym piekarniku. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmijcie pokrywę i posypcie danie startą mozzarellą, 250 g powinno wystarczyć. Zapieczcie jeszcze przez kilka minut, aż ser się rozpuści. Gotowe danie posypcie posiekaną natką pietruszki lub udekorujcie gałązką rozmarynu. 

Z tymi przepisami powinniście trafić w gust każdego. Pamiętajcie, że cała radość w gotowaniu polega na eksperymentowaniu i szukaniu nowych smaków, więc nie bójcie się urozmaicać i przekształcać naszych przepisów.

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce »

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka »

Papieski owoc działa na serce jak balsam. Jest mało znany, dlatego w markecie go omijamy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Buraczki obiadowe z jabłkiem

Buraczki w każdej postaci to pyszny dodatek do obiadu. Przepisów na buraczki...

Odsłon: 60

30 min
3
Dania główne Domowe pyzy

Przepis mojej babci i mamy. Najlepsze z cebulką i mlekiem.

Odsłon: 248

30 min
6
Przetwory Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy to wspaniały pomysł na świąteczny trunek. Sprawdzi się też ja...

Odsłon: 888

30 min
2
Zupy Krem z brokułu i cukinii

Polecam dzisiaj zupę krem z brokuła i cukinii. Zupka bardzo szybka w przygoto...

Odsłon: 132

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

4
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

6
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6