Sprawdzone przepisy na karnawał

Poznajcie laureatkę piątej edycji konkursu - Adriannę, specjalistę od spraw niemożliwych, fankę kuchni polskiej i smaków orientalnych.

Fot. Archiwum prywatne Pani Adrianny

Panią Adriannę, w serwisie, znacie pod pseudonimem „ugotujiprzetstuj". Swoją przygodę z dodawaniem przepisów do Smakera rozpoczęła w listopadzie 2014 roku. Na jej koncie uzbierało się już 88 różnych receptur. Znajdziecie tutaj znakomite pomysły na przekąski, dania główne, zupy i desery.

Debiutem Pani Adrianny w serwisie był przepis na znakomity sernik japoński - niezwykle puszysty i kremowy.

Wypróbuj przepis na sernik japoński. Kliknij >>


Fot. ugotujiprzetestuj na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dużą ciekawość wśród Internautów zwróciła receptura na tort „biała dama" - biszkopt przełożony masą śmietanowo-serową z dodatkiem brzoskwiń i wiórek kokosowych.

Zobacz recepturę na tort "biały lion". Kliknij >>


Fot. ugotujiprzetestuj na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jednak rekordową ilość, pod względem liczby wyświetleń, zyskał przepis na schab dojrzewający w pończosze. Jak sama Pani Adrianna przyznała była to pierwsza wędlina, jaką przygotowała samodzielnie.

Przepis na najpopularniejszą domową wędlinę. Kliknij >>


Fot. ugotujiprzetestuj na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli chcecie poznać bliżej, osobę na co dzień skrywającą się pod nickiem „ugotujiprzetstuj", zapraszamy do przeczytania wywiadu.

Smaker.pl: W jaki sposób rozpoczęła się Pani przygoda z gotowaniem?

Pani Adrianna: Miałam kilka lat, gdy ugotowałam swoje pierwsze danie - makaron z ulubionym sosem pomidorowym - od tego czasu przygotowywałam je dla Rodziców. Podczas studiów często gościłam w domu, w którym zawsze, ale to zawsze na stole było świeże ciasto. Wtedy postanowiłam, że też chcę, aby tak wyglądał mój dom i zaczęłam piec, piec i piec, aż zaczęły mi wychodzić ciasta, które nie tylko dobrze smakują, ale i apetycznie wyglądają. Wiadomo, zdarzają mi się nadal kulinarne wpadki, ale staram się wyciągać z nich wnioski i się nie poddawać.

Skąd czerpie Pani inspiracje i pomysły na kolejne dania?

Jestem ciekawa smaków i nowych połączeń. Często eksperymentuję, ale też nie boję się czerpać z klasyki - chociażby z tego powodu mój nick i blog to Ugotuj i Przetestuj.

Kogo uznaje Pani za największy autorytet kulinarny?

Chyba nie mam jednego konkretnego autorytetu, ale mam ogromny szacunek dla naszych babć i prababć, które bez dostępu do wymyślnych przepisów (i do Internetu!) umiały przygotować smaczne i sycące dania, które stały się w wielu domach kultowe i tradycyjne.

Dla kogo najczęściej Pani gotuje? Kto zwykle zjada te pyszne dania, które widzimy w Smakerze?

Najczęściej gotuję dwuosobowo - dla siebie i Drugiej Połowy. Zdarza się też - głównie w przypadków wypieków - że zabieram ciasta do pracy i dzielę się słodkościami z innymi.

Jakie jest Pani ulubione kulinarne wspomnienie z dzieciństwa?

Moje kulinarne wspomnienia z dzieciństwa łączą się z kuchnią mojej Mamy, to właśnie ją podglądałam przy krojeniu, mieszkaniu i doprawianiu, a także przy niej przygotowywałam swoje pierwsze dania. Często w tym „doroślejszym" gotowaniu, przygotowuję właśnie te dania, które robiła moja Mama i do dziś robię jej zupę ogórkową czy botwinkę. Mam swoje smaki i dania, których nigdy się nie wyrzeknę.

Jakie dania (lub np. rodzaj kuchni) lubi Pani najbardziej?

Zdecydowanie preferuję kuchnię polską - kocham gołąbki! Uwielbiam placki ziemniaczane i naleśniki! Uczę się gotować zupy. Bardzo też lubię smaki kuchni orientalnej - ubóstwiam sajgonki!

Czym zajmuje się Pani na co dzień?

Jestem asystentką dyrektora Centrum Handlowego, zajmuję się marketingiem, wynajmem powierzchni i załatwianiem spraw niemożliwych. Mam bardzo ciekawą i nigdy nie nudną pracę.

Dlaczego dołączyła Pani do grona Smakerowiczów?

Dołączyłam do Smakera w listopadzie 2014 roku głównie dlatego, aby poznać nowe przepisy i spróbować czegoś innego w swojej kuchni. W tym samym roku również założyłam bloga ugotujiprzetestuj.blogspot.com, a gdy już zaczęłam czerpać radość z tego, co na nim prezentuję, wtedy też postanowiłam dzielić się moimi przepisami z innymi użytkownikami portalu.

Jakie jest Pani największe, kulinarne marzenie?

Moim marzeniem jest własna kawiarnia z własnoręcznie pieczonymi ciastami, ale na nią muszę jeszcze trochę poczekać...

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Racuchy na kwaśnym mleku

Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...

Odsłon: 853

15 min
1
Śniadania Parówkowe Tosty

Są to tosty, które mają w środku parówkę. Jest to przepyszny przepis i wielu...

Odsłon: 31

15 min
0
30 min
3

Przepis dnia

Desery Oponki karnawałowe

Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...

Odsłon: 42749

30 min
69
Ciasta Ciasto śnieżny puch

Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...

Odsłon: 7452

30 min
16
Sałatki Sałatka z tuńczyka

Dzisiaj proponuję coś na odpoczynek od mięsa, ale danie bardzo smaczne, szybk...

Odsłon: 2603

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dieta planetarna. Zasady, zalety i wady, przykładowy jadłospis

Interesuje cię zrównoważony styl życia? Chcesz chronić planetę także poprzez zdrowe nawyki żywieniowe? Dieta planetarna to coś, co z pewnością cię...

0
Informacje Koktajle oczyszczające. Na dobre samopoczucie i zrzucenie zbędnych kilogramów

Koktajle oczyszczające coraz bardziej zyskują na popularności. Nie tylko wspomagają one detoksykację organizmu, ale również dostarczają witamin i m...

5
Informacje Zmniejsza ryzyko zaćmy, działa przeciwzapalnie. Jedz zamiast innych przekąsek

Mango to owoc, który wyróżnia się wyjątkowym smakiem i wysoką wartością odżywczą. Warto spożywać je zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej - w ty...

84
Informacje Śniadania, od których nie przytyjesz. Sycą na długo i pomogą nie podjadać

Nie bez powodu śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia. Ma ono za zadanie nie tylko zaspokoić głód, ale również dodać energii na kole...

9