Ewa_Gotuje

Różowa chmurka Julki - przepisy z "Bake Off Junior"

W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Julka zaprezentowała przepis na różowy tort bezowy.

Pavlova
6 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
różowy barwnik

Masa z zabajone
6 żółtek
7½ łyżki cukru
75 g białego wina wytrawnego
skórka starta z 1 pomarańczy
15 g żelatyny
500 g śmietanki 36%

Frużelina wiśniowa
3 łyżeczki żelatyny
woda do zalania żelatyny (tyle, by ją przykryć)
750 g wydrylowanych wiśni
75 g cukru
2 łyżki soku z cytryny

Konfitura z owoców leśnych i malin
450 g malin
300 g jeżyn
450 g jagód
90 g cukru
3 łyżki soku z cytryny

Podanie
orzechy (według uznania)
owoce (według uznania)
kwiaty (według uznania)
listki z zatemperowanej czekolady
liście mięty

Pavlova
Białka ubić, stopniowo wsypując cukier. Powoli wlać sok z cytryny. Dodać skrobię i krótko wymieszać szpatułką. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego, barwnik umieścić na bokach. Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 20 cm i wypełnić je masą. Łyżką wyciągnąć bezę do góry. Piekarnik nagrzać do 150°C z termoobiegiem. Po wsadzeniu bezy temperaturę od razu zmniejszyć do 110°C. Piec około 2 godzin 10 minut.

Masa z zabajone
Żółtka i cukier utrzeć, następnie ubić w kąpieli wodnej z winem i dodać skórkę z pomarańczy. Ciepłą masę połączyć z napęczniałą, roztopioną w kąpieli wodnej żelatyną. Ostudzić. Kremówkę ubić i wymieszać z resztą składników. Schłodzić.

Frużelina wiśniowa
Żelatynę zalać, odstawić do napęcznienia. Wiśnie zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, zdjąć z ognia, dodać żelatynę, przestudzić.

Konfitura z owoców leśnych i malin
Z podanych składników przyrządzić konfiturę, przetrzeć przez sitko, przestudzić.

Podanie
Na dno wyłożyć konfiturę i posiekane orzechy, następnie część masy, frużelinę i znów masę (nie trzeba wykorzystać całej). Ozdobić świeżymi owocami, kwiatami, listkami z zatemperowanej czekolady i listkami mięty.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krem z brokułu i cukinii

Polecam dzisiaj zupę krem z brokuła i cukinii. Zupka bardzo szybka w przygoto...

Odsłon: 7

30 min
1

Przepis dnia

Pieczywo Mini bułeczki

Mięciutkie, małe bułeczki. Idealne do grilla czy na imprezę. Można też z nic...

Odsłon: 5822

60 min
20
Desery Ciasto toffi z jabłkami i cynamonem

Przepis na delikatne, wilgotne i niezwykle aromatyczne ciasto z budyniem toff...

Odsłon: 298

15 min
11
Sałatki Modra kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do kaczki, g...

Odsłon: 131

30 min
1
Przekąski Strudel z szynką i serem

Strudel to delikatne ciasto (podobne do półfrancuskiego) w postaci rolady, kt...

Odsłon: 52

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

3
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

4
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

5
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6