Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie wartości odżywcze ma kalafior?
- Jak zrobić ryż z kalafiora?
- Przepis na smażony ryż z kalafiora
- Ryż z kalafiora - najważniejsze wskazówki
- Z czym podawać ryż z kalafiora?
- Najlepsze dania z ryżem z kalafiora
Chcesz zrzucić nadprogramowe kilogramy jednocześnie bez głodzenia się i utraty smaku w potrawach? Spróbuj ryżu z kalafiora. To naprawdę świetny wynalazek dla osób, które się odchudzają i które chcą utrzymać prawidłową masę ciała. Ryż z kalafiora może spokojnie zastąpić zwykły czy brązowy ryż. To potrawa o wiele lżejsza, choć nie mniej smaczna i nie mniej sycąca. 100 g kalafiora to tylko 25 kalorii.
Sprawdź także: Rabarbar - owoc czy warzywo? Odpowiedź nie jest oczywista
Kalafior - wartości odżywcze
Lubisz kalafior? Wartości odżywcze tego warzywa są imponujące! W 100 g kalafiora znajduje się dwa gramy białka i niecałe pięć gramów węglowodanów. Nie brakuje tutaj także potasu, magnezu, wapnia, fosforu i kwasu askorbinowego, czyli witaminy C.
Porównajmy te wartości odżywcze z wartościami zwykłego, białego ryżu, który w 100 g ma aż 365 kalorii i siedem gramów białka i 80 g węglowodanów. Niemniej jednak zawiera połowę mniej potasu niż tyle samo kalafiora, nieznacznie więcej magnezu, podobną ilość wapnia i trochę więcej fosforu. W ryżu znajdziemy też śladowe ilości witaminy z grup E, K i B. Warto też pamiętać, że biały ryż to najmniej wartościowy ryż dostępny w sklepach. O wiele lepiej jest wybierać dziki ryż – nasiona traw wodnych albo po prostu ryż z kalafiora, któremu poświęcamy tę publikację.
Jak zrobić ryż z kalafiora?
Zastanawiasz się, jak zrobić ryż z kalafiora? Przygotowanie tego dodatku jest banalnie proste i zajmuje bardzo mało czasu. Potrzebne ci będą świeży kalafior i tarka. Możesz użyć także robota kuchennego albo przystawki wspierającej do tego typu urządzenia. Bardzo istotne jest to, aby wybrać w sklepie ładny kalafior. Ładny to znaczy, aby był koloru białego lub écru (chociaż w sklepach znajdziemy także bardzo ładne i zdrowe kalafiory różowe, żółte, pomarańczowe, fioletowe czy na przykład zielone stożkowate romanesco).
Liście kalafiora powinny być jasne i zielone. Sam kalafior najlepiej, aby był zwarty i twardy oraz jednolity w kolorze. Plamy i ciemne przebarwienia nie są tu mile widziane. Wybierając taki okaz warzywa, mamy pewność, że jest świeże i że ryż będzie przepyszny. Jeżeli macie w domu kalafior ze zwiędniętymi czy przymrożonymi liśćmi, to raczej zrezygnujcie z przygotowania ryżu. Takie warzywo spokojnie możecie za to zużyć na zupę. To o wiele lepsze rozwiązanie niż wyrzucenie jeszcze dobrego kalafiora do kosza.
Na początek kalafior należy bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Wypłucz wszelkie zabrudzenia, w tym piasek. Może się zdarzyć, że w środku kalafiora znajdą się ślimaki. Jeżeli chcecie mieć pewność, że się ich pozbyliście, to namoczcie warzywo przynajmniej 10 minut w zimnej, mocno osolonej wodzie. Zamiast soli możecie też użyć cytryny.
Po umyciu i osuszeniu warzywa należy podzielić je na różyczki i zetrzeć ręcznie na grubych oczkach tarki albo zrobić to maszynowo. W większości kuchni Polaków znajduje się szereg różnego rodzaju robotów kuchennych, które w tym przypadku sprawdzą się na pewno doskonale. I to właściwie wszystko. Ryż jest gotowy.
Można go od razu zużyć na przykład do sałatki albo po prostu przechowywać go w szkle czy w słoiku w lodówce. Ważne, aby starty kalafior był szczelnie zamknięty. Tego typu przekąskę można również zamrażać. Najlepiej poporcjować wówczas kalafiorowy ryż na przykład do zamykanych woreczków strunowych z grubej folii. Tak przygotowany kalafior można przechowywać w zamrażalniku nawet sześć miesięcy.
Sprawdź także: Kalafior po hindusku - przepis ze Smaker.pl
Smażony ryż z kalafiora - przepis
Ryż z kalafiora można także usmażyć. Wystarczy na patelni rozgrzać niewielką ilość masła, oliwy z oliwek czy na przykład oleju ryżowego. Na to wrzucamy porcję ryżu z kalafiora i smażymy przez cztery-pięć minut. Bardzo ważne jest to, aby w trakcie smażenia cały czas mieszać. Całość musi się bowiem bardzo mocno zagrzać. Na koniec dodajemy sól, pieprz, mieszamy. I właściwie to wszystko. Mamy gotowy smażony ryż z kalafiora. Przepis jest banalnie prosty, prawda?
Ryż z kalafiora – pozostałe wskazówki
Ryż z kalafiora można włożyć także do mikrofalówki. Wystarczy umieścić go w głębokim talerzu, skropić odrobiną tłuszczu, przykryć pokrywką i podgrzewać na średniej mocy w mikrofalówce przez około trzy minuty. Na końcu dodajemy przyprawy i właściwie gotowe. Jeżeli chodzi o przyprawianie właśnie – do ryżu z kalafiora pasuje bardzo wiele dodatków. Można dodać do niego przeciśnięty przez praskę i przysmażony czosnek, oregano, bazylię, drobno posiekaną natkę pietruszki, papryczkę chili, sok z cytryny i wiele innych. Tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Sprawdź także: Kalafior curry z ryżem i wędzonym łososiem - przepis ze Smaker.pl
Z czym podawać ryż z kalafiora?
Zastanawiasz się, z czym podawać ryż z kalafiora? Potraktuj go po prostu jak tradycyjny dodatek do obiadu. Możesz zatem podać go z mięsem, ale świetnie też pasuje do sałatek. Ryż z kalafiora sprawdzi się także w gołąbkach zamiast tradycyjnego ryżu. Wiele osób dodaje go także do curry czy gulaszu. Doskonale smakuje także z rybą.
Dania z ryżem z kalafiora
Sprawdź interesujące przepisy na dania z ryżem z kalafiora. Zapraszamy!
Smażony ryż z kalafiora z warzywami
Składniki
- 1 kalafior,
- pół czerwonej papryki,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 2 marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- połowa cebuli,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- sól i pieprz.
Kalafiora podziel na różyczki i dokładnie umyj. Rozdrobnij go na ryż, warzywa pokrój w drobną kosteczkę lub posiekaj, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj warzywa. Smaż dwie, trzy minuty, a następnie wrzuć rozdrobniony kalafior i smaż kolejne kilka minut, cały czas mieszając. Na koniec dopraw wszystko solą i pieprzem i paprykami. Wymieszaj. Danie wyłóż na talerz i posyp natką pietruszki.
Smażony ryż z warzywami i soczewicą
Składniki
- 1 kalafior,
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 szklanki liści szpinaku,
- 1 marchewka,
- 2 papryki czerwone,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą i gotuj przez około siedem minut. Odsącz. Z kalafiora przygotuj ryż. Cebulę pokrój w drobną kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce, paprykę drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę. Wszystko duś kilka minut, a następnie dodaj ugotowaną soczewicę i ryż z kalafiora. Dopraw do smaku. Na koniec dodaj liście szpinaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe.
Ryż z kalafiora z mięsem
Składniki
- 1 kalafior,
- 1 marchewka,
- pół cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- olej,
- 250 g mielonego mięsa z indyka,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka papryki ostrej.
Cebulę drobno posiekaj, marchew zetrzyj na tarce, z kalafiora zrób ryż. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż wszystkie warzywa. Smaż około siedmiu minut. Warzywa przesuń na bok patelni, w wolne miejsce wlej olej i wyłóż mięso z indyka i obsmaż. Wymieszaj mięso z kalafiorem. Dopraw przyprawami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Podsmaż jeszcze kilka minut i gotowe.
Zobacz także:
Ceny czereśni biją rekordy. Uprawa w domu jest tania i owocna »
Jak uprawiać ogórki na balkonie? »
Marynata do karkówki na grilla: Jak ją zrobić? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »