Dania jednogarnkowe

Ryż z kalafiora. Jak zrobić i z czym podawać?

Czy wiedziałeś, że możesz zrobić ryż z kalafiora? Sprawdź więcej szczegółów na temat tej zdrowej i naprawdę pysznej potrawy. Mamy dla ciebie wiele wskazówek i oczywiście najlepsze przepisy na dania z ryżem z kalafiora.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Chcesz zrzucić nadprogramowe kilogramy jednocześnie bez głodzenia się i utraty smaku w potrawach? Spróbuj ryżu z kalafiora. To naprawdę świetny wynalazek dla osób, które się odchudzają i które chcą utrzymać prawidłową masę ciała. Ryż z kalafiora może spokojnie zastąpić zwykły czy brązowy ryż. To potrawa o wiele lżejsza, choć nie mniej smaczna i nie mniej sycąca. 100 g kalafiora to tylko 25 kalorii.  

Sprawdź także: Rabarbar - owoc czy warzywo? Odpowiedź nie jest oczywista

Kalafior - wartości odżywcze 

Lubisz kalafior? Wartości odżywcze tego warzywa są imponujące! W 100 g kalafiora znajduje się dwa gramy białka i niecałe pięć gramów węglowodanów. Nie brakuje tutaj także potasu, magnezu, wapnia, fosforu i kwasu askorbinowego, czyli witaminy C.

Porównajmy te wartości odżywcze z wartościami zwykłego, białego ryżu, który w 100 g ma aż 365 kalorii i siedem gramów białka i 80 g węglowodanów. Niemniej jednak zawiera połowę mniej potasu niż tyle samo kalafiora, nieznacznie więcej magnezu, podobną ilość wapnia i trochę więcej fosforu. W ryżu znajdziemy też śladowe ilości witaminy z grup E, K i B. Warto też pamiętać, że biały ryż to najmniej wartościowy ryż dostępny w sklepach. O wiele lepiej jest wybierać dziki ryż – nasiona traw wodnych albo po prostu ryż z kalafiora, któremu poświęcamy tę publikację. 

 

Zobacz: Potrawka z kalafiora

Jak zrobić ryż z kalafiora? 

Zastanawiasz się, jak zrobić ryż z kalafiora? Przygotowanie tego dodatku jest banalnie proste i zajmuje bardzo mało czasu. Potrzebne ci będą świeży kalafior i tarka. Możesz użyć także robota kuchennego albo przystawki wspierającej do tego typu urządzenia. Bardzo istotne jest to, aby wybrać w sklepie ładny kalafior. Ładny to znaczy, aby był koloru białego lub écru (chociaż w sklepach znajdziemy także bardzo ładne i zdrowe kalafiory różowe, żółte, pomarańczowe, fioletowe czy na przykład zielone stożkowate romanesco).

Liście kalafiora powinny być jasne i zielone. Sam kalafior najlepiej, aby był zwarty i twardy oraz jednolity w kolorze. Plamy i ciemne przebarwienia nie są tu mile widziane. Wybierając taki okaz warzywa, mamy pewność, że jest świeże i że ryż będzie przepyszny. Jeżeli macie w domu kalafior ze zwiędniętymi czy przymrożonymi liśćmi, to raczej zrezygnujcie z przygotowania ryżu. Takie warzywo spokojnie możecie za to zużyć na zupę. To o wiele lepsze rozwiązanie niż wyrzucenie jeszcze dobrego kalafiora do kosza. 

Na początek kalafior należy bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Wypłucz wszelkie zabrudzenia, w tym piasek. Może się zdarzyć, że w środku kalafiora znajdą się ślimaki. Jeżeli chcecie mieć pewność, że się ich pozbyliście, to namoczcie warzywo przynajmniej 10 minut w zimnej, mocno osolonej wodzie. Zamiast soli możecie też użyć cytryny.

Po umyciu i osuszeniu warzywa należy podzielić je na różyczki i zetrzeć ręcznie na grubych oczkach tarki albo zrobić to maszynowo. W większości kuchni Polaków znajduje się szereg różnego rodzaju robotów kuchennych, które w tym przypadku sprawdzą się na pewno doskonale. I to właściwie wszystko. Ryż jest gotowy.

Można go od razu zużyć na przykład do sałatki albo po prostu przechowywać go w szkle czy w słoiku w lodówce. Ważne, aby starty kalafior był szczelnie zamknięty. Tego typu przekąskę można również zamrażać. Najlepiej poporcjować wówczas kalafiorowy ryż na przykład do zamykanych woreczków strunowych z grubej folii. Tak przygotowany kalafior można przechowywać w zamrażalniku nawet sześć miesięcy.

Sprawdź także: Kalafior po hindusku - przepis ze Smaker.pl

Smażony ryż z kalafiora - przepis 

Ryż z kalafiora można także usmażyć. Wystarczy na patelni rozgrzać niewielką ilość masła, oliwy z oliwek czy na przykład oleju ryżowego. Na to wrzucamy porcję ryżu z kalafiora i smażymy przez cztery-pięć minut. Bardzo ważne jest to, aby w trakcie smażenia cały czas mieszać. Całość musi się bowiem bardzo mocno zagrzać. Na koniec dodajemy sól, pieprz, mieszamy. I właściwie to wszystko. Mamy gotowy smażony ryż z kalafiora. Przepis jest banalnie prosty, prawda? 

Ryż z kalafiora – pozostałe wskazówki 

Ryż z kalafiora można włożyć także do mikrofalówki. Wystarczy umieścić go w głębokim talerzu, skropić odrobiną tłuszczu, przykryć pokrywką i podgrzewać na średniej mocy w mikrofalówce przez około trzy minuty. Na końcu dodajemy przyprawy i właściwie gotowe. Jeżeli chodzi o przyprawianie właśnie – do ryżu z kalafiora pasuje bardzo wiele dodatków. Można dodać do niego przeciśnięty przez praskę i przysmażony czosnek, oregano, bazylię, drobno posiekaną natkę pietruszki, papryczkę chili, sok z cytryny i wiele innych. Tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia.

 

Sprawdź także: Kalafior curry z ryżem i wędzonym łososiem - przepis ze Smaker.pl 

Z czym podawać ryż z kalafiora? 

Zastanawiasz się, z czym podawać ryż z kalafiora? Potraktuj go po prostu jak tradycyjny dodatek do obiadu. Możesz zatem podać go z mięsem, ale świetnie też pasuje do sałatek. Ryż z kalafiora sprawdzi się także w gołąbkach zamiast tradycyjnego ryżu. Wiele osób dodaje go także do curry czy gulaszu. Doskonale smakuje także z rybą.

Dania z ryżem z kalafiora 

Sprawdź interesujące przepisy na dania z ryżem z kalafiora. Zapraszamy! 

Smażony ryż z kalafiora z warzywami 

Składniki

  • 1 kalafior,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 2 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • połowa cebuli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • sól i pieprz.

Kalafiora podziel na różyczki i dokładnie umyj. Rozdrobnij go na ryż, warzywa pokrój w drobną kosteczkę lub posiekaj, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj warzywa. Smaż dwie, trzy minuty, a następnie wrzuć rozdrobniony kalafior i smaż kolejne kilka minut, cały czas mieszając. Na koniec dopraw wszystko solą i pieprzem i paprykami. Wymieszaj. Danie wyłóż na talerz i posyp natką pietruszki. 

Smażony ryż z warzywami i soczewicą 

Składniki

  • 1 kalafior,
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki liści szpinaku,
  • 1 marchewka,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą i gotuj przez około siedem minut. Odsącz. Z kalafiora przygotuj ryż. Cebulę pokrój w drobną kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce, paprykę drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę. Wszystko duś kilka minut, a następnie dodaj ugotowaną soczewicę i ryż z kalafiora. Dopraw do smaku. Na koniec dodaj liście szpinaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe. 

Ryż z kalafiora z mięsem 

Składniki

  • 1 kalafior,
  • 1 marchewka,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • olej,
  • 250 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej.

Cebulę drobno posiekaj, marchew zetrzyj na tarce, z kalafiora zrób ryż. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż wszystkie warzywa. Smaż około siedmiu minut. Warzywa przesuń na bok patelni, w wolne miejsce wlej olej i wyłóż mięso z indyka i obsmaż. Wymieszaj mięso z kalafiorem. Dopraw przyprawami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Podsmaż jeszcze kilka minut i gotowe. 

Zobacz także:

Ceny czereśni biją rekordy. Uprawa w domu jest tania i owocna »

Jak uprawiać ogórki na balkonie? »

Marynata do karkówki na grilla: Jak ją zrobić? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne placki z cebulą

Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...

Odsłon: 26

30 min
4
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Sałatki z selerem konserwowym. 5 nieoczywistych sałatek na każdą okazję

Choć wielu z nas kojarzy go przede wszystkim z klasycznymi przepisami, warto otworzyć się na nowe, nieoczywiste połączenia. Seler konserwowy, bo o...

5
Informacje Nieoceniane źródło dobrego białka. Indyk mielony w 7 wersjach

Indyk mielony to mięso, które powinno zagościć w twoim menu. Jest niskokaloryczne, to doskonałe źródłem zdrowego białka, pełne witamin i minerałów....

7
Informacje Marynowany dereń à la oliwki. Co jeszcze można zrobić z derenia?

Czym wyróżnia się dereń i dlaczego warto go wykorzystać w domowych przetworach? Jakie właściwości kryją jego owoce? I co to właściwie jest słynna d...

30
Informacje MC Smart pod choinkę? Sprawdź, dlaczego to dobry pomysł!

Zastanawiasz się nad idealnym prezentem na święta? Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym i funkcjonalnym? MC Smart to odpowiedź na Twoje potr...

0