Z tego artykułu dowiesz się:
- Czy rabarbar to owoc, czy warzywo?
- Jakie właściwości ma rabarbar?
- Co można zrobić z rabarbaru? Najlepsze przepisy
Wszyscy miłośnicy rabarbaru, nazywanego też rzewieniem, na pewno upiekli już w tym roku chociaż jedno ciasto albo przyrządzili aromatyczny kompot z tym składnikiem. Rabarbar jest niezwykle uniwersalny, mimo swojego kwaskowatego posmaku. Przekonaj się, co można z niego przygotować.
Rabarbar - owoc czy warzywo?
Którą z opcji zaznaczyłeś w powyższej ankiecie? Odpowiedź na pytanie, czy rabarbar to owoc, czy warzywo wcale nie jest taka oczywista. Rzewień pochodzi z Azji, posiada długie i stosunkowo grube łodygi, od których odchodzą zielone liście. Ma bardzo charakterystyczny, różowy kolor i lekko kwaskowaty posmak. Jednak im bardziej intensywna jest barwa rzewienia, tym jest on słodszy. Właśnie ze względu na smak i częste wykorzystanie do deserów, wiele osób uważa go za owoc. Tymczasem w Polsce rabarbar to warzywo.
Jakie właściwości ma rabarbar?
Wiesz już, że rzewień uznaje się w naszym kraju za warzywo. Czy jednak warto go jeść? Czy rabarbar jest zdrowy? I jakie są jego właściwości? Okazuje się, że dostarcza on szereg cennych witamin i mikroelementów.
Jedząc go regularnie, zapewnisz organizmowi sporą dawkę m.in. witamin C, A i E, ale też kwasu foliowego, potasu i błonnika. Właśnie dlatego powinny go spożywać osoby z problemami układu krążenia oraz układu trawiennego. Ze względu na niski indeks glikemiczny rabarbar jest szczególnie polecany cukrzykom.
Niestety nie wszyscy mogą korzystać z cennych właściwości prozdrowotnych tego warzywa. Sprawdź, kto i dlaczego nie może jeść rabarbaru.
Zobacz: Rabarbarowy pudding z mlekiem kokosowym
Co można zrobić z rabarbaru?
Jak z pewnością wiesz, z rabarbaru można zrobić wiele pyszności. To uniwersalny składnik, który jest świetną podstawą pysznych deserów, obiadów czy napojów. Tak naprawdę ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia i upodobania kulinarne.
Poniżej znajdziesz wiele pomysłów na dania z rzewieniem, które przetestowali nasi użytkownicy. Co można zrobić z rabarbaru? Pyszny kompot, konfiturę, ciasto, sos do mięsa, placuszki, zupę i wiele, wiele innych potraw. Wybierz swoją ulubioną inspirację i zabierz się do gotowania!
1. Pleśniak z rabarbarem
Zobacz przepisJak zrobić ciasto z rabarbarem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Marmolada z rabarbaru
Zobacz przepisMarmolada z rabarbaru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pampuchy z truskawkami i rabarbarem
Zobacz przepisPampuchy z truskawkami i rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Karczek z rabarbarem
Zobacz przepisKarczek z rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Szaszłyki z kurczaka na rabarbarze
Zobacz przepisSzaszłyki z kurczaka na rabarbarze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Zupa z papryki i rabarbaru
Zobacz przepisZupa z rabarbaru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pęczotto z botwinką i rabarbarem
Zobacz przepisPęczotto z botwinką i rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pieczony dorsz z młodą marchewką, szparagami i sosem rabarbarowo-truskawkowym
Zobacz przepisPieczony dorsz z sosem rabarbarowo-truskawkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Galette z rabarbarem
Zobacz przepisGalette z rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Jogurtowiec z rabarbarem
Zobacz przepisJogurtowiec z rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Muffiny z rabarbarem
Zobacz przepisMuffiny z rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Ciasteczka z rabarbarem
Zobacz przepisCiasteczka z rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
15. Racuszki z rabarbarem
Zobacz przepisRacuszki z rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »