Fot. 123RF/Picsel
W bożonarodzeniowym menu sałatek zabraknąć nie powinno. Podczas wigilijnej wieczerzy stanowią one dodatek do dań, które wówczas zgodnie z tradycją pojawiają się w większości domach. Na drugi dzień zaś niepodzielnie królują na stołach - podajemy je na śniadanie, jako przekąskę w ciągu dnia i na kolację. Zatem jakie sałatki wybrać, aby każdy z gości mógł znaleźć coś dla siebie? Mamy, aż 10 propozycji. Zaczniemy od zaprezentowania klasyków, następnie przejdziemy do przepisów, które święcą triumfy niezależnie od okazji, na sam koniec zaproponujemy sałatki w wersji na słodko.
Warzywa górą!
W święta gotujemy aromatyczne zupy i buliony. W efekcie otrzymujemy pyszne wywary, pozostałością po nich są ugotowane warzywa. Na ich bazie możemy przygotować wszystkim dobrze znaną sałatkę jarzynową. Wystarczy „odzyskane" warzywa pokroić w zgrabną kostkę, dodać kukurydzę i kiszone ogórki. Dla urozmaicenia w sałatce mogą znaleźć się kapary i fasolka szparagowa. Aby nasze dzieło było mniej kaloryczne, majonez, można zamienić na solidną porcję jogurtu.
Fot. izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nie tylko śledź z cebulką
Wigilijne potrawy rybą stoją. Jednak warto postawić nie tylko na karpia i przygotować sałatki np. śledziowe, z tuńczykiem czy nawet łososiem. Te pierwsze bez wątpienia znajdą amatorów. Warto pamiętać, aby przed dodaniem do sałatki, śledzie namoczyć na kilka chwil w wodzie. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze dzieło nie będzie zbyt słone.
Fot. mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sałatka ziemniaczano - śledziowa
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie sałatki śledziowej, świetną alternatywą będzie tuńczyk. Możemy wybrać ten w sosie własnym lub oleju, wszystko zależy od naszego gustu kulinarnego.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Fot. gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ostatnią propozycją na świąteczną sałatkę, jest nieoczywiste połączenia ryby - łososia - wraz z egzotycznym owocem mango. Brzmi nieco awangardowo, ale gwarantujemy, że smakuje wybornie.
Sałata z łososiem,mango i rukolą
Fot. bellamozzarella na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sałatki, których dokładek nikt nie odmawia
Są takie dania, które sprawdzają się na każdym przyjęciu niezależnie od okoliczności. W przypadku sałatek, jest to wszystkim dobrze znana, gyros i warstwowa. Ponieważ obie w składnikach posiadają mięso z kurczaka, lepiej podać je w pierwszy lub drugi dzień świąt. Pamiętajmy, aby sałatki zaserwować w przezroczystych misach, wtedy doskonale będzie widać wszystkie warstwy, dzięki temu potrawa stanie się również ucztą dla oczu, nie tylko podniebienia.
Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Owocowe szaleństwo
Kto powiedział, że na świątecznym stole mają pojawiać się tylko wytrawne sałatki? Otóż wspaniałym pomysłem będą również te, przygotowana na bazie owoców. Doskonale sprawdzą się jako deser po sycącym obiedzie lub przekąska w ciągu dnia. Oprócz doznań smakowych, niewątpliwą ich zaletą jest ekspresowe przygotowanie. Wybrane owoce wystarczy pokroić w kostkę i polać sosem otrzymanym z połączenia cytryny i miodu lub cukru. Można też zaserwować je z winem musującym, ale wówczas deser ten będzie zarezerwowany tylko dla dorosłych.
Fot. mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie