Spis treści:
- Sałatka z ogórków w zalewie gyros
- Sałatka z ogórków z cukinią
- Sałatka z ogórków na ostro
- Sałatka z ogórków z natką pietruszki
- Sałatka z ogórków z curry
Ogórki to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych warzyw, do których mamy dostęp. Świetnie sprawdzają się one jako dodatek do różnego rodzaju mięs, kanapek, zup, koktajli, a nawet drinków i orzeźwiających napojów. Co więcej, można wyczarować z nich pyszne przetwory – w tym sałatki – idealne na chłodne zimowe dni. Zastanawiasz się, jak przyrządzić sałatki z ogórków na zimę? Poznaj kilka propozycji, które ułatwią ci to zadanie.

Sprawdź także: Co dobrego można zrobić z kapusty włoskiej? Pyszne i szybkie dania
Ogórki na zimę – przepisy
Zaopatrzyłeś się w ogórki na zimę? Możesz być pewien, że się nie zmarnują, nawet jeśli zrobiłeś spore zapasy. Ogórek to na tyle uniwersalne warzywo, że możesz łączyć je z rozmaitymi dodatkami, tworząc wiele rodzajów sałatek. Poznaj kilka ciekawych przepisów, w których warto je wykorzystać.
Klasyczna sałatka z ogórków
Jeśli nie lubisz eksperymentować, postaw na klasyczną sałatkę w zalewie octowej. Do jej przyrządzenia potrzebujesz ogórków gruntowych, cebuli, marchewki, cukru, oleju, octu 10 proc., oraz soli i pieprzu.
Na początek umyj i osusz ogórki, a następnie pokrój je w plastry. Obierz marchewki i cebule – te pierwsze zetrzyj na grubych oczkach tarki, a te drugie pokrój w piórka. Połącz ze sobą wszystkie warzywa i dodaj do nich cukier, ocet, olej oraz sól. Wymieszaj całość i odstaw na dwie godziny. Po upływie tego czasu przełóż sałatkę do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
Sałatka z ogórków w zalewie gyros
Kolejną propozycją sałatki z ogórków na zimę jest ta w zalewie gyros. Aby ją przygotować, musisz zaopatrzyć się w ogórki gruntowe, marchewkę, czerwoną paprykę, czosnek, cebulę, ocet 10%, olej, cukier, sól oraz przyprawę gyros.
Umyj ogórki, pokrój je w plastry, a następnie oprósz solą i odstaw na bok. W międzyczasie pokrój obrany czosnek i marchewkę w plasterki, a paprykę w kostkę. Wymieszaj olej z octem, cukrem i przyprawą gyros. Dodaj zalewę wraz z czosnkiem, marchewką i papryką do ogórków. Całość wymieszaj, przykryj i odstaw na sześć godzin, co jakiś czas mieszając. Na koniec umieść sałatkę w słoikach i poddaj je procesowi pasteryzacji.
Sałatka z ogórków z cukinią
Jeśli lubisz cukinię, pamiętaj, że ją również możesz uwzględnić w swojej sałatce z ogórków. Do jej zrobienia przyda ci się także papryka, marchewka, cebula, gorczyca, czosnek, ocet 10%, olej oraz cukier.
Pokrój dowolnie warzywa, po czym wrzuć je do garnka i zalej zalewą na bazie octu, oleju, soli, cukru oraz gorczycy. Pozostaw je na dwanaście godzin w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu umieść sałatkę w wyparzonych słoikach i zapasteryzuj.
Sałatka z ogórków na ostro
Sałatka z ogórków na ostro to idealny wybór nie tylko dla fanów pikantnych przysmaków. Aby ją wyczarować, poza ogórkami na liście niezbędnych składników umieść ostrą paprykę w proszku, czosnek, ocet, cukier, oliwę z oliwek oraz sól.
Pokrój ogórki w grubsze plastry, posól i odstaw na bok na sześć godzin. Odlej wodę i dodaj paprykę oraz czosnek – jedną część rozgnieć, a drugą pozostaw w całości. Zagotuj w rondelku olej, cukier i ocet. Po ostudzeniu zalewy zalej nią ogórki i odstaw je na 12 godzin. Na koniec wszystko wymieszaj i przełóż do słoików.
Sałatka z ogórków z natką pietruszki
Wśród przepisów na sałatki z ogórków na zimę nie może zabraknąć również tej z aromatyczną natką pietruszki. Pozostałe produkty, których potrzebujesz do przyrządzenia potrawy w tym wydaniu, to gorczyca, mielony pieprz, sól, ocet, cukier, olej oraz czosnek.
Opłucz i osusz ogórki, po czym pokrój je w cienkie plasterki. Dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, gorczycę, cukier oraz sól i pieprz. Zalej całość octem i olejem, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na trzy godziny. Po upływie tego czasu przełóż sałatkę wraz z sokiem do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
Sałatka z ogórków z curry
Jesteś fanem sałatek w orientalnym wydaniu? W takim razie koniecznie przygotuj sałatkę z ogórków z dodatkiem curry. Aby ją wyczarować, musisz zaopatrzyć się w ogórki gruntowe, czosnek, cebulę, ocet, cukier, sól, pieprz, słodką paprykę oraz przyprawę curry.
Umyj, obierz i pokrój warzywa – ogórki i czosnek w plastry, a cebulę w kostkę. Wrzuć je wszystkie do miski, oprósz solą, wymieszaj i odstaw na 60 minut. W międzyczasie zagotuj zalewę z octu, cukru, papryki, pieprzu oraz curry. Odsącz warzywa z płynu i przełóż je do słoików. Zalej je przestudzoną zalewą, zakręć i zapasteryzuj.
Sałatka z ogórków z miodem
Nie każdy wie, że ogórki świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami, np. miodem. W przepisie na sałatkę warto uwzględnić miód lipowy lub wielokwiatowy. Ponadto przyda ci się koper, korzeń chrzanu, ziele angielskie, nasiona gorczycy, czosnek, sól, ocet oraz cukier.
Realizację przepisu rozpocznij od zrobienia marynaty – w tym celu zagotuj wodę z octem, cukrem, solą oraz miodem. W kolejnym kroku umyj, obierz i pokrój ogórki. Zasyp je solą, wymieszaj i odstaw na bok. Pokrój korzeń chrzanu w słupki i obierz czosnek z łupin. Wrzuć do słoika ząbki czosnku, ziarna gorczycy i ziela angielskiego oraz kawałki chrzanu. Dodaj odciśnięte z nadmiaru płynu ogórki i umieść pomiędzy nimi koper. Zalej całość marynatą i zapasteryzuj.
Sałatka z ogórków z keczupem
Lubisz odkrywać nowe, ciekawe smaki? Jeśli tak, zaopatrz swoją spiżarnię w sałatkę z ogórków w zalewie keczupowej. Przysmak w tym wydaniu powstaje z takich składników jak ogórki gruntowe, cebula, keczup pikantny, przecier pomidorowy, pieprz ziołowy, cukier, sól, ocet oraz olej.
Umyj ogórki i pokrój je w grubsze plastry. Dodaj do nich pokrojoną w piórka cebulę, zasyp solą i wymieszaj. Odstaw je na dwie godziny. W międzyczasie przygotuj zalewę, zagotowując olej, ocet, cukier, keczup, przecier pomidorowy oraz pieprz. Umieść ogórki w słoikach i zalej je przestudzoną zalewą. Na koniec poddaj je procesowi pasteryzacji.
Sałatka z ogórków z musztardą
Jeśli chodzi o sałatki z ogórków na zimę, warto wypróbować również tej w musztardowej zalewie. Składniki niezbędne do jej przygotowania to ogórki gruntowe, musztarda, keczup, liście laurowe, czosnek, ziele angielskie, ocet, cukier oraz sól.
Na początek zrób zalewę, zagotowując wodę z octem, cukrem i solą. Gdy zawartość rondelka wystygnie, dodaj musztardę i keczup – całość dokładnie wymieszaj. Obierz ogórki oraz czosnek i pokrój je w cienkie plastry. Wrzuć je do słoików wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalej całość zalewą i zapasteryzuj.
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »
Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »