Sekrety kuchni węgierskiej

Jedna z najbardziej aromatycznych i różnorodnych kuchni w Europie. Jej tradycja sięga XI wieku. Co sprawia, że jej przepisy są nadal chętnie wykorzystywane? Jakim produktom i potrawom zawdzięcza swoją popularność?

Fot.123RF/Picsel

Kuchnia węgierska należy do jednej z najbardziej znanych i lubianych w Europie. Słynie z papryki, cebuli, czosnku i ostrych smaków. Tradycyjne dania oparte są przede wszystkim na mięsach, warzywach sezonowych, świeżym pieczywie, produktach mlecznych, serach i owocach. Co sprawia, że jest tak popularna oraz jakie dania są dla niej najbardziej charakterystyczne?

Symbole kuchni węgierskiej - papryka

Najbardziej znanym i najczęściej wykorzystywanym dodatkiem w kuchni węgierskiej jest papryka. Występuje ona tutaj w ponad 1000 odmianach. Dodaje się ją do większości dań i zup, co ciekawe doprawia się nią nawet rosół. Na Węgrzech paprykę można spotkać w wersji świeżej, mielonej, suszonej, w formie marynowanej oraz w postaci pasty.

Najsmaczniejsze wędliny znad Balatonu

Przedstawiając symbole kuchni węgierskiej, warto wspomnieć również o szerokiej gamie wędzonych wędlin, tj.: kiełbasy, szynki, a nawet smalcu, który jest spożywany bez dalszej obróbki. Wyroby wędliniarskie podawane z chlebem i świeżymi warzywami występują w formie dania na zimno i są spożywane przeważnie na śniadanie lub kolację. Często są również oferowane w formie przystawki w restauracjach.

Reklama

Węgrzy kochają kiszonki

Kuchnia węgierska słynie również z kiszonek. Najbardziej popularną formą surówki jest kiszona kapusta (zwana savanyú káposzta). Przetwory wykonuje się również z papryki i ogórków. Jedną z najbardziej znanych sałatek kuchni węgierskiej jest mieszanka kalafiora, zielonych pomidorów, małego arbuza i kilku innych warzyw. Tradycyjnie spożywane są głównie zimą jako dodatek do dań.

 

Węgierski Gulasz(Gulyás)

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zapewne większość z nas myśląc o charakterystycznych daniach kuchni węgierskiej, w pierwszej kolejności wymieni gulasz. Na Węgrzech występuje on w postaci zupy gulaszowej - gulyásleves oraz dania obiadowego - pörkölt lub gulyás gotowanego w kociołku. Co ciekawe, prawie każdy region Węgier posiada swoją własną interpretację tego dania. Podstawowa wersja składa się z wołowiny (niekiedy zastępowanej cielęciną lub wieprzowiną), marchewki, ziemniaków, przypraw i papryki. Gulasz ma długą historię sięgającą IX wieku, ale dopiero w XIX wieku stał się symbolem narodowym i narzędziem ochrony węgierskiej tożsamości.


Zupa rybna (Halászlé)

Fot. Kermeet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ważne miejsce wśród potraw narodowych Węgier zajmuje również zupa rybna, która podobnie jak gulasz, gotowana jest w kotle na otwartym ogniu. Zupa przygotowywana jest z mieszanki ryb tj.: karpia, suma, okonia czy szczupaka oraz z dużej ilości ostrej papryki, co nadaje jej charakterystycznego jaskrawo czerwonego koloru. Występuje w wielu wersjach, ta najbardziej znana składa się z karpia i grubego makaronu lub z połączenia czterech rodzajów ryb.

 

Langosz (Lángos)

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ulubionym daniem Węgrów jest bez wątpienia lángos: smażony na głębokim tłuszczu płaski chleb, którego z pewnością należy unikać, będąc na diecie. Lángos (słowo wywodzące się od słowa płomień) stanowi niezwykle smaczną i sytą alternatywę dla chleba. To, co sprawia, że jest tak kochany przez Węgrów i turystów odwiedzających ten kraj, to nieskończona różnorodność dodatków, z którymi można go podać. W tradycyjnej postaci występuje w połączeniu z sosem czosnkowym, serem, tejföl (śmietaną), a nawet kiełbasą.

Kuchnia węgierska jest nie tylko bardzo syta i smaczna, ale przede wszystkim niezwykle interesująca i różnorodna. Przepisy na tradycyjne dania różnią się między sobą doborem składników i przypraw w zależności od regionu występowania. Odznacza się gamą mocnych i ostrych smaków, czym zdecydowanie wyróżnia się na tle innych kuchni i przez co jest tak chętnie odtwarzana w wielu krajach w Europie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 119

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 144

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 147

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326