Spis treści:
- Dlaczego warto jeść ser kozi?
- Ser kozi – superfoods o wyjątkowych właściwościach
- Ser kozi w kuchni
- Jak w domu zrobić ser kozi?
Ser kozi to składnik zasługujący na specjalne miejsce w diecie każdego fana nabiału. Nie dość, że jest on bardzo zdrowy, to jeszcze doskonale odnajduje się w rozmaitych przekąskach. Jeśli do tej pory kojarzyłeś go wyłącznie z sałatkami, wiedz, że możesz z powodzeniem wykorzystać go podczas przyrządzania zapiekanek, przystawek na grilla, mielonych kotletów, lasagne z pomidorkami koktajlowymi, faszerowanych pieczarek portobello czy kremowego żurku na bazie kiełbasy i pieczonych ziemniaków. Możliwości jest naprawdę wiele! Jakie wartości odżywcze ma ser kozi?
Sprawdź także:
Dlaczego warto jeść ser kozi?
Odpowiedź na powyższe pytanie jest bardzo prosta – ze względu na swoje wartości odżywcze ser kozi stanowi bardzo cenny dodatek do każdego jadłospisu. W 100 g tego produktu znajduje się nieco ponad 160 kcal, w tym 9 g białka, 5 g węglowodanów oraz 8 g tłuszczów nasyconych. Warto także wspomnieć, że oprócz cennych makroskładników obfituje on w liczne witaminy i minerały, w tym witaminy D, E oraz te z grupy B, a także fosfor, wapń, cynk oraz potas. Jak jego spożywanie wpływa na zdrowie?
Ser kozi – superfoods o wyjątkowych właściwościach
Ser kozi to prawdziwy przykład superfoods. Po pierwsze pozytywnie oddziałuje on na twoje jelita. Zawarte w nim bakterie pochodzące z procesu fermentacji, w tym L. acidophilus i L. plantarum, usprawniają procesy trawienne i stabilizują twój nastrój, zapobiegając jego wahaniom i zmniejszając ryzyko pojawienia się depresji. Warto w tym miejscu podkreślić, że regularne dbanie o stan twojej mikrobioty przekłada się nie tylko na dobrą pracę układu trawiennego, ale także na wyniki lipidogramu oraz glikemię poposiłkową.
Kolejnym atutem sera koziego jest to, że jest on znacznie bardziej łatwostrawny niż produkty na bazie alternatywy pochodzącej od krowy. A wszystko to za sprawą zawartości laktozy – szacuje się, że nawet 70% światowej populacji ma problemy z trawieniem tego składnika pokarmowego, co powoduje objawy takie jak wzdęcia, bóle brzucha, gazy i biegunka. Jeśli należysz do tej grupy, celuj w artykuły na bazie mleka koziego, który ma znacznie mniej tego dwucukru.
Jednym z atutów sera koziego jest to, że zapewnia on długotrwałą sytość, dlatego świetnie sprawdzi się w menu osób pragnących zrzucić nadprogramowe kilogramy. W jednym z badań przeprowadzonym na 33 osobach dorosłych wykazano, że spożywanie śniadania na bazie koziego mleka, a dokładniej koziego sera, znacznie zmniejszyło chęć podjadania i spowodowało zmniejszenie uczucia głodu w porównaniu ze śniadaniem na bazie mleka krowiego.
Ser kozi w kuchni
Jak można wykorzystać ser kozi w kuchni? Odpowiedź brzmi – na co najmniej kilka sposobów. Aby wyczarować smaczny i zdrowy dodatek do potraw, pokrusz miękki kozi ser na świeże warzywa i zajada je jako uzupełnienie tradycyjnego śniadania lub kolacji z kanapkami w roli głównej. Na jego bazie możesz także zrobić przepyszne smarowidło – w tym celu połącz go z ulubionymi przyprawami oraz świeżymi ziołami, na przykład kolendrą, pietruszką, koperkiem czy bazylią.
Nie masz pomysłu na drugie śniadanie do pracy? Wobec tego rozsmaruj kozi ser na tostach wraz z awokado, smażonymi warzywami i jajkami. Taka przekąska cechuje się zarówno fantastycznym smakiem, jak i wysoką odżywczością, która zapewni ci sytość na długie godziny za biurkiem. Innym pomysłem jest wyczarowanie mini tart z ubitym kozim serem i pokrojoną w plasterki figą. Opcja ta wspaniale sprawdzi się jako przystawka podczas niedzielnego spotkania z rodziną.
Jak jeszcze możesz wykorzystać ser kozi w kuchni? Na przykład jako farsz do kotlecików z piersi kurczaka. Wystarczy, że połączysz go ze startą na drobnych oczkach cukinią, blanszowanym szpinakiem oraz pieprzem i solą, a po upieczeniu w piekarniku zaserwujesz z kaszą pęczak lub ziemniakami w mundurkach.
Miłośnicy lekko słonych rozwiązań mogą dodać ser kozi nie tylko do swojego ulubionego przepisu na quiche lub frittatę, ale także użyć go jako składnik domowej pizzy. Bardzo dobrze komponuje się on z pomidorkami koktajlowymi, pokrojonymi na niewielkie kawałki szparagami, oliwą z oliwek oraz czarnymi lub zielonymi oliwkami.
Ser kozi możesz też połączyć z kolorowymi grillowanymi warzywami. Do takiej mieszanki dorzuć ugotowaną al dente komosę ryżową i preferowane przez ciebie przyprawy – w ten sposób utworzysz podstawowy farsz, którym wypełnisz oczyszczone z gniazd nasiennych papryki. Nie wiesz, jaką mieszankę zastosować? My polecamy oregano, bazylię, czarny pieprz, sól oraz szczyptę curry.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że ser kozi stanowi także ciekawą kropkę nad i dla słodkich przekąsek. Pokuś się o zaserwowanie owsianki na bazie pełnoziarnistych płatków orkiszowych, które wykończysz masłem orzechowym z nerkowców lub pistacji, pieczoną gruszką z cynamonem, drobno posiekanymi bakaliami oraz pokruszonym serem kozim.
Czy wiedziałeś, że dorzucenie odrobiny koziego sera do ugotowanych ziemniaków sprawia, że możesz cieszyć się całkowicie nowym i świeżym wymiarem dodatków do dań mięsnych? Wypróbuj również omlet z kozim serem, grzybami i świeżymi ziołami lub połącz ubity kozi ser z odrobiną miodu i podawaj z pokrojonymi owocami jako zdrowszą alternatywę dla słodkich przekąsek. Co więcej, możesz zastosować go do zup i sosów zamiast śmietany lub masła.
Jak w domu zrobić ser kozi?
Czy wiedziałeś o tym, że możesz samodzielnie wykonać ser kozi i to bez wychodzenia z domu? Jedyne czego potrzebujesz to kozie mleko, sól, sok z cytryny oraz trochę cierpliwości. Z pomocą przyjdą ci także takie przybory kuchenne jak plastikowe sitko i gaza o grubym splocie, płótno lub bawełniana ściereczka.
Jak w domu zrobić ser kozi? Cały proces rozpocznij od dodania soli do mleka, dokładnego wymieszania składników i podgrzania ich na małym ogniu. Gdy mleko będzie na granicy wrzenia, zdejmij naczynie z palnika, dolej soku z cytryny i ponownie dokładnie pomieszaj. Odstaw wszystko na 10-15 minut – w tym czasie mleko zetnie się pod wpływem kwasu i rozpocznie się proces wytrącania serwatki.
Wyłóż gazą plastikowe sitko, a potem przelej przez nie ścięte mleko i pozostaw na około trzy godziny, żeby odciekło z serwatki. Po upływie tego czasu na sitku powinien osadzić się lekko kwaskowaty i słony ser, który idealnie rozsmarowuje się na kanapkach. Możesz bez problemu przechowywać go przez cztery-pięć dni w zamkniętym pojemniku. Pamiętaj, że otrzymaną serwatkę możesz wykorzystać na przykład do płatków owsianych lub do przyrządzenia koktajlu owocowego.
Źródła: pubmed.com. healthline.com, webmd.com
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »
Łagodzi objawy menopauzy, wspiera jelita i mózg. Używaj też na diecie »
Kiszone pomidory to hit, a zupa na nich - niebo w gębie. Przepis Ewy Wachowicz »