Fot. 123RF/Picsel
Jeżeli lubicie charakterystyczny smak koziego sera, mamy dla was bardzo dobrą wiadomość - produkt ten jest wyjątkowo zdrowy i bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Ser kozi zawiera w sobie sporo łatwo przyswajalnego wapnia oraz potas i fosfor. Warto go jeść również ze względu na obecność pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, które wspierają układ krążenia, ułatwiają koncentrację oraz spowalniają procesy starzenia się komórek ciała.
Dla kogo ser kozi?
Często można usłyszeć, iż osoby starsze lub dzieci nie powinny spożywać pewnych rodzajów sera. W przypadku sera koziego zasada ta nie sprawdza się. Ten rodzaj nabiału zawiera mniej laktozy i kazeiny niż produkty przygotowywane na bazie mleka krowiego. Z tego względu są zdecydowanie łatwiej przyswajalne i zdecydowanie rzadziej uczulają.
Naukowcom udało się udowodnić, iż dzieci spożywające mleko kozie rzadziej chorują, mają mocniejszy układ kostny oraz odporność. Ponadto, dowiedziono, że przetwory kozie pozytywnie wpływają na nas w przypadku anemii, schorzeń wątroby i nieżytów żołądka. Właśnie z tego względu możemy cieszyć się ich smakiem niemal w każdym wieku.
Sery a odchudzanie
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Dublinie zaskoczyły niemal wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. W eksperymencie sprawdzającym wpływ spożywania nabiału na zdrowie uczestniczyło ponad 1500 osób w wieku od 18 do 90 lat.
Naukowcom udało się ustalić, iż osoby spożywające znaczne ilości nabiału (masło, jogurty, mleko, różnego rodzaju sery oraz śmietanę) są szczuplejsze, mają niższe BMI oraz rzadziej borykają się z nadciśnieniem.
Co ciekawe, badania wykazały, że osoby spożywające nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu, znacznie częściej miały problemy ze zbyt wysokim cholesterolem. Takich zmian nie odnotowano w przypadku osób decydujących się na wyroby pełnotłuste. Naukowcy są zdania, iż za sprawą specyficznego sposobu przygotowania oraz wyjątkowego zestawu składników odżywczych, tradycyjne sery nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi. Tym samym nie powinniśmy wiązać ich spożywania z występowaniem np. chorób serca.
Jak wykorzystać sery kozie?
Charakterystyczny aromat sera koziego wymaga odpowiednich dodatków, aby przygotowane przez nas danie było zrównoważone i najzwyczajniej w świecie smaczne. Możecie wykorzystać go do stworzenia eleganckiej deski serów. Idealnie sprawdzi się również jako składnik sałatek i lekkich przekąsek na ciepło. Będzie również ciekawym dodatkiem do zup i sosów.
Jeśli nie macie pomysłu na to, w jaki sposób można włączyć ser kozi do codziennego jadłospisu, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Gwarantujemy, że nie pożałujecie.
1. Pasta śniadaniowa z koziego sera
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
2. Gruszki zapiekane z kozim serem
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
4. Pieczone figi z kozim serem
Fot. AvaGardner na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Risotto z kozim serem i gruszką
Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
8. Smażone pieczarki z kozim serem
Fot. Rusty_fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
10. Mini-pizze z ciasta francuskiego
Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.