Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem?
Zanim rozpoczniemy
Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je ozdobić kawałkiem materiału, pergaminu lub bibuły. Wystarczy nałożyć je na nakrętkę, a następnie obwiązać go wstążką lub sznurkiem. Na słoik dobrze byłoby nalepić specjalne etykiety, tak, by móc je opisać. Później będzie nam dużo łatwiej znaleźć interesujące nas przetwory.
Jakie warzywa i owoce w sierpniu?
Sierpniowe owoce na przetwory | |
---|---|
Aronia | Dżemy, marmolada, sok, nalewka |
Czarny bez | Dżemy, powidła, marmolada, syrop, sok, wino |
Gruszki | Dżemy, marmolada, powidła, kompot, soki |
Morwa | Marmolada, sok, syrop, kompot, nalewki |
Dzika roża | Dżemy, syropy, soki, marmolady, nalewki, wina |
Rokitnik | Dżemy, marmolada, syrop, sok |
Dereń | Marmolada, dżem, powidła |
Brzoskwinia | Dżemy, marmolada, powidła, kompot, soki |
Sierpniowe warzywa na przetwory | |
---|---|
Burak ćwikłowy | Sok, sałatka, surówka, marynowane |
Cebula | Marynowane, sok, sałatka, surówka |
Dynia | Dżem, sałatka, |
Kukurydza | Marynowane, sałatka, surówka |
Marchew | Marynowane, sałatka, surówka, sok, dżem |
Papryka | Marynowane, kiszone, sałatka, surówka, dżem |
Pomidory | Marynowane, sałatka, surówka, pasta, kiszone |
Marynowane warzywa
Warzywa marynowane są pyszną przekąską lub dodatkiem do sałatek, zapiekanek, kanapek. Do słoików można dodawać różne przyprawy, liście wiśni lub winorośli, co sprawi, że każdy słoik będzie miał niepowtarzalny smak.
Jak zamarynować warzywa?
Warzywa należy dokładnie umyć i pokroić w nieduże kawałki, po czym włożyć je do słoików. Świetnym dodatkiem będzie czosnek oraz pokrojona cebula. Do słoików można dodać gorczycę, pieprz, liść laurowy, chili i ziele angielskie. Gdy wszystkie składniki są już dodane, należy to zalać zalewą zrobioną z wody, octu, cukru i soli.
Zamarynowane tak warzywa należy pasteryzować przez około 15 minut.
Warzywny dżem
Gdy słyszymy słowo „dżem", to zaraz kojarzy się nam ono z truskawkami i porzeczkami. A tak naprawdę lista produktów, z których można zrobić dżem, jest dużo dłuższa, bowiem bardzo łatwo można samemu zrobić pyszny dżem np. z warzyw. Będzie on idealnym dodatkiem do wędlin, serów, mięs i kanapek.
Jak zrobić warzywny dżem?
Warzywa należy umyć i pokroić w nieduże kawałki, następnie wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sól, pieprz, bazylię, rozmaryn, tymianek i gotować na małym ogniu, dopóki z warzyw nie zrobi się papka i woda nie zostanie odparowana. Następnie dżem przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem na całą noc.
Kiszonki
Kiszonki to naturalne probiotyki, bogate w kwas mlekowy, który oczyszcza organizm i chroni przez chorobami. Są także pysznymi przekąskami, dodatkami do sałatek, surówek i farszów.
Można kisić praktycznie wszystkie warzywa i owoce.
Jak zrobić kiszonki?
Dokładnie umyte i pokrojone warzywa lub owoce wkładamy do słoika. Jeżeli warzywa są małe (np. ogórki) nie trzeba ich kroić, wystarczy obciąć im końcówki. Dodajemy liść laurowy, kminek, cząber, czosnek, estragon oraz chrzan. Do słoika możemy dodać pokrojoną papryczkę chili lub liście wiśni, róży albo winorośli. Następnie zalewamy warzywa zalewą, złożoną z wody i soli (na jeden litr przegotowanej wody przypada jedna łyżka soli). Przez pierwsze kilka dni słoiki z kiszonkami powinno się trzymać w temperaturze do 18 stopni, a później przełożyć do pomieszczenia z chłodniejszą temperaturą, gdzie temperatura oscyluje do około 12 stopni.
Grzybobranie
Sierpień to początek sezonu na grzyby, które można samodzielnie zbierać w lesie lub kupować na straganach. Można z nich od razu przyrządzać sosy, zupy lub potrawy. Można również je wysuszyć lub zamarynować.
Jak zrobić marynowane grzyby?
Oczyszczone i pokrojone grzyby należy wrzucić na gotującą się, osoloną wodę, po czym gotować przez około 15 minut. Po tym czasie należy je odcedzić i przelać świeżą gorącą wodą. Przełożyć je do słoików, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, pieprz, gorczycę i ziele angielskie. Następnie należy zalać je marynatą, złożoną z octu, wody oraz soli. Słoiki szczelnie zamknąć i po ostudzeniu przenieść je do chłodnego pomieszczenia.
Dodatki do przetworów
Przetwory na zimę nie muszą być nudne i szablonowe, podczas przygotowywania można się bawić, dodawać różne zaskakujące składniki, a później cieszyć się niezwykłym smakiem i aromatem.
Jakie przyprawy do czego?
Do warzyw najlepiej dodawać ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, gorczycę, bazylię, tymianek i rozmaryn. Aby wyostrzyć smak można dodać chili - albo łyżeczkę sproszkowanej przyprawy albo świeżą, pokrojoną w drobne części.
Egzotycznego posmaku doda kurkuma, imbir, goździk i curry. Na rynku są dostępne różne rodzaje octów, także tych smakowych, więc można dodawać je do przetworów, tworząc oryginalne połączenia.
Do ogórków konserwowych lub pikli warzywnych można dodać łyżkę musztardy.
Owoce najlepiej komponują się z cynamonem i kardamonem, imbir nada ciekawy posmak malinom, wiśni i rabarbarowi. Do słodkich przetworów można śmiało dodawać goździki, które wyostrzą smak.
Aby owocowe przetwory nie były zbyt banalne, można odrobinę zaszaleć i dodać do nich miętę, lawendę, wodę różaną, a nawet bazylię czy rozmaryn. Do truskawek, czereśni i moreli można dodać odrobinę octu balsamicznego, który doda niezwykłego posmaku.
Wszystko o przetworach! Kliknij!
Zobacz też: Czerwcowe przetwory | Lipcowe przetwory | Największe błędy przy mrożeniu
Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl