Fot. 123RF/Picsel
Bez śniadania ani rusz - to hasło, powtarzane nam od dziecka jak mantra, jest głęboko zakorzenione w naszej świadomości. Pierwszy poranny posiłek to jednocześnie pierwszy solidny zastrzyk energii na cały nadchodzący dzień.
Dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia?
Noc to czas, w którym mamy pełne prawo do całkowitego odpoczynku. Kiedy jednak już się obudzimy, każda część naszego ciała oczekuje zastrzyku energii do działania. Organizm w czasie nocnego odpoczynku ciężko pracuje, aby pozwolić nam się zregenerować. Dlatego liczy na to, że rankiem dostarczymy mu odpowiedniej dawki energii i podwyższymy poziom glukozy. Świadomie rezygnując ze śniadania możemy mieć pewność, że już w godzinach przedpołudniowych odczujemy zmęczenie, osłabienie, spadek nastroju.
W jakich godzinach powinniśmy zjeść śniadanie?
Zjedzenie śniadania ponad dwie godziny po przebudzeniu ma podobne skutki, jak jego pomijanie. Jeśli po raz kolejny złościmy się w pracy bez powodu albo nie jesteśmy w stanie wykonać powierzonego na zadania - zastanówmy się, jak tego dnia wyglądało nasze śniadanie, bo być może właśnie w tym tkwi źródło problemu. Specjaliści zalecają zjedzenie śniadania w przeciągu pierwszej godziny po przebudzeniu.
Z czego powinno się składać odpowiednio zbilansowane śniadanie?
Przede wszystkim, przygotowując śniadanie powinniśmy pamiętać, że odpowiednio zbilansowany posiłek sprzyja pracy mózgu i korzystnie wpływa na poprawę koncentracji oraz pamięć. Śniadanie powinno dostarczyć naszemu organizmowi 20-25% całodobowej energii, pod względem kaloryczności będąc drugim po obiedzie posiłkiem (500-700 kcal). Jego wartościowość zagwarantują nam:
- węglowodany złożone - pełnoziarniste pieczywo, otręby, płatki owsiane
- nienasycone kwasy tłuszczowe - ryby, dobrej jakości margaryny
- białko - mleko, jogurt, twaróg, sery, jaja
- warzywa i owoce.
Kreatywność przy komponowaniu śniadań i kanapek może być wręcz nieograniczona. Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na pyszne i zdrowe pasty kanapkowe, które urozmaicą wasze śniadania.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Absolutna klasyka wśród domowych „smarowideł". Dodatek świeżego szczypiorku nada wyrazistości delikatnym jajkom, a kanapki błyskawicznie znikną z talerza.
Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pełna witamin i wartości odżywczych, a do tego niezwykle smaczna. Warto przygotować ją wieczorem, a rano zrobić pyszne śniadanie w mgnieniu oka.
3. Pasta z dużą ilością białka dla aktywnych
Fot. Lulinka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeżeli potrzebujecie dużego zastrzyku energii, ta pasta jest dla was. Treściwe składniki zaspokoją apetyt największego łasucha i pozwolą zapomnieć o głodzie na długie godziny.
4. Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów
Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Propozycja dla miłośników wytrawnych potraw. Suszone pomidory nadają jej śródziemnomorskiego charakteru, a świeży koperek przyjemnie chrupie podczas jedzenia.
5. Pasta fasolowa ze słonecznikiem
Fot. ElMar na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Bardzo ciekawa propozycja dla miłośników zdrowego odżywania. Pełna odżywczych składników i zdrowych tłuszczów. Wymaga wcześniejszego przygotowania, ale efekt jest wart zachodu.
Fot. Oldfork na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Minimum wysiłku, maksimum smaku. Pyszne i sycące śniadanie, które możemy przygotować w kilka minut. Dzięki użyciu awokado, nie musimy dodawać majonezu, co znacząco wpływa na walory zdrowotne tej pasty.
Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zdrowy, wegetariański zamiennik smalcu. Pełnia smaku bez zbędnych kalorii i zagrożenia wysokim cholesterolem. Dodatek kaszy gryczanej sprawia, że pasta ma niezwykle przyjemną fakturę.
8. Paprykowa pasta z makreli z czosnkiem niedźwiedzim
Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolejna propozycja dla miłośników ryb. Nietypowe połączenie, które zadowoli nawet największego głodomora. Pełne zdrowych składników odżywczych i niezwykłego aromatu, który gwarantuje czosnek niedźwiedzi.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis kliknij w zdjęcie
Zielona bomba witaminowa. Delikatna w smaku, jest doskonałą propozycją nawet dla wybrednych. Warto poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie, na pewno się nie zawiedziemy.
Fot. Annawk na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Klasyk w niecodziennym wydaniu, a do tego świetny sposób na kulinarny „recykling". Wasi bliscy na pewno będą zaskoczeni kiedy wyjawicie im tajny składnik tego przepisu.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
