Spis treści:
- Skąd pochodzi carbonara?
- Jak zrobić prawdziwą carbonarę – przepis krok po kroku
- Co do carbonary – surowe jajko czy śmietana?
- Z czym podawać carbonarę, czyli co zamiast guanciale i Pecorino Romano?
- Makaron ze szparagami, pizza, zapiekanka, czyli wariacje na temat carbonary
Carbonara to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać – jest to jeden z kultowych włoskich specjałów, który cieszy się popularnością na całym świecie. Trudno się temu dziwić – nie dość, że jest niezwykle smaczny, to jeszcze bardzo sycący i prosty w przygotowaniu. Planujesz przyrządzić tę potrawę w zaciszu własnej kuchni, ale nie wiesz, jak się za to zabrać? Sprawdź, jak zrobić prawdziwą carbonarę krok po kroku i jaka śmietana do carbonary jest najlepsza.
Sprawdź także: Dania z makaronem świderki. Hitowe przepisy na obiad, kolację i na imprezę
Skąd pochodzi carbonara?
Zanim dowiesz się, jak przyrządzić powyższą potrawę, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, skąd pochodzi carbonara. Wiele osób wychodzi z założenia, że skoro jest ona włoskim daniem, to została wymyślona przez Włochów. Tymczasem okazuje się, że jej historia nie jest do końca znana i do tej pory powstało kilka różnych teorii na temat jej pochodzenia. Jedna z nich mówi, że została ona wymyślona pod koniec II wojny światowej przez amerykańskich żołnierzy przebywających w Rzymie. Z braku innych opcji postanowili oni połączyć sproszkowane jajka, ser i bekon z makaronem spaghetti i tak właśnie narodziła się carbonara.
Jeszcze inna teoria głosi, że jej twórcami byli tzw. węglarze, czyli osoby specjalizujące się w wypalaniu i sprzedaży węgla. To ponoć od nich wzięła się jej nazwa, gdyż carbonaio w języku włoskim oznacza właśnie węglarza.
Jak zrobić prawdziwą carbonarę – przepis krok po kroku
Jak zrobić prawdziwą carbonarę? Taką prosto z Włoch? Na szczęście nie jest to ani trudne, ani czasochłonne. Do jej wykonania potrzebujesz zaledwie kilku składników, tj. makaronu spaghetti, sera Pecorino Romano, guanciale, czyli podgardla wieprzowego, jajek oraz soli i pieprzu.
Realizację przepisu rozpocznij od ugotowania makaronu al dente. W międzyczasie zabierz się za przygotowywanie dodatków. Wbij jajka do miski, roztrzep je rózgą i lekko posól. Zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki i dodaj go do jajek. Mięso pokrój w paseczki i wrzuć na suchą patelnię. Zdejmij patelnię z palnika i dodaj do mięsa ugotowany makaron – całość wymieszaj. Na koniec wlej jajka i mieszaj zawartość patelni do momentu, aż jajka delikatnie się zetną. Przełóż makaron na talerz, posyp wiórkami sera i oprósz czarnym pieprzem. Pamiętaj, że spaghetti alla carbonara najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu.
Co do carbonary – surowe jajko czy śmietana?
Zastanawiasz się, co do carbonary – surowe jajko czy śmietana? Jedno jest pewne – oryginalny przepis na to danie nie zawiera śmietany. Co prawda występuje ona w wielu przepisach, jednak potrawie z tym składnikiem bliżej do wersji amerykańskiej aniżeli włoskiej. Jeśli stawiasz na tradycję, dodaj surowe jajko – jeżeli odpowiednio przyrządzisz sos, możesz mieć pewność, że będzie kremowy nawet bez śmietany.
Jaka śmietana do carbonary?
Nie wyobrażasz sobie spaghetti alla carbonara bez śmietany? Zatem jaka śmietana do carbonary jest najlepsza? Jeśli chcesz, aby twój sos był jak najbardziej aksamitny, sięgnij po wersję 30%. Potrzebujesz śmietany na już i nie masz akurat takiej w lodówce? Równie dobrze może być to śmietana 18 proc. Co ciekawe, niektóre receptury uwzględniają także opcję 12 proc.
Z czym podawać carbonarę, czyli co zamiast guanciale i Pecorino Romano?
Na przestrzeni lat powstały liczne odmiany spaghetti alla carbonara i nie każda z nich zawiera guanciale czy ser Pecorino Romano. Zatem z czym podawać carbonarę, jeśli nie zależy ci na ścisłym trzymaniu się oryginalnej receptury? Jeśli chodzi o mięso, możesz postawić na wersję z boczkiem. Idealnie, jeśli będzie to pancetta, czyli dojrzewający boczek wieprzowy. Pecorino Romano natomiast z powodzeniem zastąpisz parmezanem lub Grana Padano. Co ciekawe, poradzisz sobie również bez spaghetti – w razie potrzeby możesz zastąpić je makaronem pappardelle, tagliatelle lub bavette. W niektórych przepisach widnieją także dodatki w postaci czosnku, cebuli, bazylii czy natki pietruszki.
Makaron ze szparagami, pizza, zapiekanka, czyli wariacje na temat carbonary
Jak już zostało podkreślone, przepis na carbonarę został dotychczas zmodyfikowany na wiele różnych sposobów. Większości z nich daleko do oryginału, jednak niektóre kombinacje mogą stanowić dość nietypowy, ale niezwykle smaczny element jadłospisu. Poznaj te najciekawsze i wybierz swoją ulubioną.
Carbonara ze szparagami
Carbonara ze szparagami to danie, które przypadnie do gustu nie tylko fanom tych warzyw. Poza tytułowym składnikiem do jej przyrządzenia potrzebujesz: makaronu spaghetti, wędzonego boczku, czosnku, żółtek jaj, cebuli, śmietany 30%, parmezanu lub innego twardego sera oraz soli i pieprzu.
Ugotuj makaron al dente. W międzyczasie podsmaż na suchej patelni drobno pokrojony boczek. Następnie dorzuć do niego posiekany czosnek i cebulę oraz kawałki szparagów. Wymieszaj żółtka ze śmietaną oraz solą i pieprzem. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj do niej makaron, po czym wlej żółtka, cały czas mieszając. Dodaj ser i ponownie wszystko wymieszaj. Gotową potrawę możesz udekorować natką pietruszki lub świeżą bazylią.
Zapiekanka makaronowa z sosem carbonara
Jesteś fanem zapiekanek makaronowych? Zatem koniecznie postaw na tę w wersji carbonara. Wyczarujesz ją z takich produktów jak: makaron, cebula, boczek, jajka, parmezan oraz sól i pieprz.
Ugotuj makaron al dente. Podsmaż boczek na patelni, po czym zeszklij na wytopionym tłuszczu cebulę. Wymieszaj jajka z drobno startym serem. Połącz makaron z boczkiem, cebulą i jajkami, po czym dopraw całość solą i pieprzem. Przełóż danie do formy nasmarowanej masłem i piecz w temperaturze 200 stopni do momentu, aż się zarumieni.
Pizza alla carbonara
Z czym podawać carbonarę, jeśli nie z makaronem? Oczywiście będzie miało to niewiele wspólnego z oryginalną włoską potrawą, ale możesz zaserwować ją w formie pizzy. Potrzebujesz do tego domowego lub gotowego ciasta, parmezanu, jajek, cebuli, śmietany oraz soli i pieprzu.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie spodu. Następnie wymieszaj jajka ze śmietaną, startym parmezanem oraz pieprzem. Posmaruj powstałą masą spód pizzy, po czym ułóż na nim poszatkowaną cebulę i kawałki boczku. Oprósz całość porcją parmezanu i piecz przez 15 minut w temperaturze 250 stopni. Gotową pizzę możesz polać oliwą z oliwek z dodatkiem czosnku.
Źródło: gazzettaitalia.pl, trawkacytrynowa.pl, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »
Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »