Ewa_Gotuje

Sok z aloesu – sprawdzony sposób na utratę wagi i dolegliwości trawienne

Sok z aloesu to doskonały sposób na wzmocnienie odporności i wsparcie układu trawiennego. Jego przygotowanie nie należy do trudnych zadań dlatego, zamiast kupować gotowe specyfiki w sklepie, warto pomyśleć o zrobieniu go samodzielnie.

Fot. 123RF/Picsel

Aloes to skarbnica witamin i minerałów. Jego cenne właściwości są wykorzystywane od lat w produkcji kosmetyków. Poprawia stan skóry, doskonale koi oparzenia słoneczne oraz pomaga w odbudowywaniu uszkodzonych tkanek. Oprócz dobroczynnego wpływu na nasz wygląd wspiera on również nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Picie soku z aloesu z pewnością przyniesie wymierne korzyści dla każdego.

Jak zrobić sok z aloesu?

Przepis na sok z aloesu jest bardzo prosty, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na jakość głównego surowca. Do soku najlepiej będą nadawały się liście rośliny w wieku od dwóch do pięciu lat. Tydzień przed przystąpieniem do robienia soku powinniśmy zaprzestać podlewania sukulenta. Dzięki temu otrzymamy napój najwyższej jakości, który będzie posiadał solidną dawkę wartości odżywczych.

Zebrane liście aloesu powinniśmy w pierwszej kolejności umyć, osuszyć, a następnie schłodzić przez jedną dobę w lodówce. Na drugi dzień należy obciąć kujące brzegi, obrać ze skórki i wydrążyć miąższ przy użyciu łyżeczki.  

Wydrążony miąższ przekładamy do blendera. Dodajemy sok wyciśnięty z dwóch cytryn oraz solidną łyżkę miodu. Wszystko razem miksujemy na niskich obrotach. Gotowy sok przelewamy do butelek z ciemnego szkła i wstawiamy do lodówki. Sok zachowa swoją świeżość i smak nawet do dwóch tygodni.

Jak pić sok z aloesu?

Gotowy sok z aloesu powinniśmy pić dwa razy dziennie – rano i wieczorem. Łyżkę soku rozpuszczamy w szklance wody. Dla podkręcenia smaku możemy do napoju dodać cytrusy oraz łyżeczkę miodu.  

Kto powinien pić sok z aloesu?

Spożywanie soku z aloesu jest zalecane osobom, które w kompleksowy sposób chcą zadbać o swoje zdrowie. Pijąc sok z aloesu, dostarczamy do naszego organizmu witaminy oraz minerały, tj.: wapń, magnez, miedź, sód i potas. Jest on źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny po niego sięgać również kobiety w ciąży. Posiada także cenne substancje czynne o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. To jednak nie koniec jego zalet. Sok z aloesu pomaga na dolegliwości trawienne. Wspiera działanie układu pokarmowego, pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz przyśpiesza metabolizm. Można go stosować również na zaparcia.

Zobacz także:

10 pomysłów na domowe soki »

Dlaczego warto pić sok z mięty? »

Nalewka aloesowa – zastosowanie i właściwości »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krem z brokułu i cukinii

Polecam dzisiaj zupę krem z brokuła i cukinii. Zupka bardzo szybka w przygoto...

Odsłon: 6

30 min
1

Przepis dnia

Pieczywo Mini bułeczki

Mięciutkie, małe bułeczki. Idealne do grilla czy na imprezę. Można też z nic...

Odsłon: 5821

60 min
20
Desery Ciasto toffi z jabłkami i cynamonem

Przepis na delikatne, wilgotne i niezwykle aromatyczne ciasto z budyniem toff...

Odsłon: 297

15 min
11
Sałatki Modra kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do kaczki, g...

Odsłon: 128

30 min
1
Przekąski Strudel z szynką i serem

Strudel to delikatne ciasto (podobne do półfrancuskiego) w postaci rolady, kt...

Odsłon: 49

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

3
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

4
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

5
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6