Fot. 123RF/Picsel
Według zaleceń, powinniśmy jeść dziennie około 400 g (albo 5 porcji po 80 g) owoców i warzyw dziennie, dla zdrowia. Często zamiast owoców w formie stałej, wybieramy soki. Czy słusznie?
Co tak naprawdę kryje się pod nazwą "sok"?
Na sklepowych półkach pojawiają się soki, napoje oraz nektary. Chociaż pozornie wydają się być takimi samymi produktami, dzielą je spore różnice.
Spośród wszystkich dostępnych opcji, zakup soku to zdecydowanie najlepszy wybór. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, ich skład powinien być jak najbardziej zbliżony do tego, co otrzymalibyśmy w domu, samodzielnie przygotowując sok np. w sokowirówce. Prawo zabrania dodawania do nich barwników, substancji poprawiających zapach, konserwantów i co najważniejsze - cukru.
Poza drobnymi wyjątkami, produkty te mogą zawierać w sobie jedynie te składniki, które znajdziemy w świeżych owocach i warzywach. Dzięki temu są one zdecydowanie najzdrowszym wyborem. Do soków owocowych, producenci mogą dodać jedynie witaminy, wzbogacające ich skład. Warto jednak pamiętać o tym, że prawo zezwala na dodawanie soli i cukru do soków warzywnych. Jeśli kontrolujecie ilość tych substancji w diecie, warto uważnie czytać etykiety, takich produktów.
A co, jeśli na etykiecie zobaczymy nazwę "sok odtworzony lub zagęszczony"? Chociaż dla wielu osób brzmi to niepokojąco, w zupełności nie powinniśmy się obawiać takich produktów. Proces ten stosuje się jedynie w celach logistycznych, aby usprawnić transport. Zagęszczony sok lub przecier, musi zostać uzupełniony taką ilością wody, jaka została z niego wcześniej odparowana. Zbędne rozcieńczenie naszego napoju nie stanowi zagrożenia.
Warto wiedzieć, że tzw. nektary i napoje, dostępne na rynku, to nic innego jak rozcieńczone soki owocowe, z dodatkiem wody, cukru, i barwników. Zazwyczaj są one bardzo zdecydowanie słodsze i zamiast zaspokajać nasze pragnienie, tylko je pobudzają. Lepiej ich unikać, gdyż są mają zdecydowanie mniej wartości odżywczych, a ich spożywanie może wiązać się z przyjęciem znacznie większej porcji cukru niż planowaliśmy.
Dlaczego warto pić soki?
Prawdziwe soki to źródło wielu witamin, przede wszystkim witaminy C. Soki z kartonu również są w nią bogate, ale najlepsze są te świeżo wyciskane, serwowane tuż po przygotowaniu. Wówczas zapewnimy sobie sporą dawkę składników odżywczych i cennych przeciwutleniaczy, które wzmacniają nasz organizm oraz usuwają z niego toksyny.
Poza owocowymi, warto również sięgać po soki przygotowane z warzyw i kiełków. Aby poprawić koncentrację, możemy wypić sok ze szpinaku bądź selera naciowego; gdy cierpimy na bezsenność świetnie sprawdzi się sok z kalafiora, kiełków fasoli oraz marchewki; a osoby, które cierpią na skurcze mięśni powinny sięgnąć po sok selerowo-marchwiowy. Sok pomidorowy to sprawdzony sposób na kaca; a sok ze śliwek to stosowany przez nasze babcie lek na uciążliwe zaparcia. Osoby odchudzające się powinny wzbogacić swoją dietę o sok z żurawin czy sok z selera.
A jak przygotować domowe soki? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy, którzy sztukę przygotowywania domowych soków opanowali do perfekcji. Oto niektóre z ich propozycji.
Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Poprostupycha-Asia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Irma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
9. Sok z pigwy w najczystszej postaci
Fot. Helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
10. Sok pomarańczowy z jarmużem
Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.