Dania jednogarnkowe

10 pomysłów na domowe soki

Różnego rodzaju soki owocowo-warzywne są skarbnicą witamin i składników odżywczych. Warto więc pić je jak najczęściej.

Fot. 123RF/Picsel

Według zaleceń, powinniśmy jeść dziennie około 400 g (albo 5 porcji po 80 g) owoców i warzyw dziennie, dla zdrowia. Często zamiast owoców w formie stałej, wybieramy soki. Czy słusznie?

Co tak naprawdę kryje się pod nazwą "sok"?

Na sklepowych półkach pojawiają się soki, napoje oraz nektary. Chociaż pozornie wydają się być takimi samymi produktami, dzielą je spore różnice.

Spośród wszystkich dostępnych opcji, zakup soku to zdecydowanie najlepszy wybór. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, ich skład powinien być jak najbardziej zbliżony do tego, co otrzymalibyśmy w domu, samodzielnie przygotowując sok np. w sokowirówce. Prawo zabrania dodawania do nich barwników, substancji poprawiających zapach, konserwantów i co najważniejsze - cukru.

Poza drobnymi wyjątkami, produkty te mogą zawierać w sobie jedynie te składniki, które znajdziemy w świeżych owocach i warzywach. Dzięki temu są one zdecydowanie najzdrowszym wyborem. Do soków owocowych, producenci mogą dodać jedynie witaminy, wzbogacające ich skład. Warto jednak pamiętać o tym, że prawo zezwala na dodawanie soli i cukru do soków warzywnych. Jeśli kontrolujecie ilość tych substancji w diecie, warto uważnie czytać etykiety, takich produktów.

A co, jeśli na etykiecie zobaczymy nazwę "sok odtworzony lub zagęszczony"? Chociaż dla wielu osób brzmi to niepokojąco, w zupełności nie powinniśmy się obawiać takich produktów. Proces ten stosuje się jedynie w celach logistycznych, aby usprawnić transport. Zagęszczony sok lub przecier, musi zostać uzupełniony taką ilością wody, jaka została z niego wcześniej odparowana. Zbędne rozcieńczenie naszego napoju nie stanowi zagrożenia.

Warto wiedzieć, że tzw. nektary i napoje, dostępne na rynku, to nic innego jak rozcieńczone soki owocowe, z dodatkiem wody, cukru, i barwników. Zazwyczaj są one bardzo zdecydowanie słodsze i zamiast zaspokajać nasze pragnienie, tylko je pobudzają. Lepiej ich unikać, gdyż są mają zdecydowanie mniej wartości odżywczych, a ich spożywanie może wiązać się z przyjęciem znacznie większej porcji cukru niż planowaliśmy.

Reklama

Dlaczego warto pić soki?

Prawdziwe soki to źródło wielu witamin, przede wszystkim witaminy C. Soki z kartonu również są w nią bogate, ale najlepsze są te świeżo wyciskane, serwowane tuż po przygotowaniu. Wówczas zapewnimy sobie sporą dawkę składników odżywczych i cennych przeciwutleniaczy, które wzmacniają nasz organizm oraz usuwają z niego toksyny.

Poza owocowymi, warto również sięgać po soki przygotowane z warzyw i kiełków. Aby poprawić koncentrację, możemy wypić sok ze szpinaku bądź selera naciowego; gdy cierpimy na bezsenność świetnie sprawdzi się sok z kalafiora, kiełków fasoli oraz marchewki; a osoby, które cierpią na skurcze mięśni powinny sięgnąć po sok selerowo-marchwiowy. Sok pomidorowy to sprawdzony sposób na kaca; a sok ze śliwek to stosowany przez nasze babcie lek na uciążliwe zaparcia. Osoby odchudzające się powinny wzbogacić swoją dietę o sok z żurawin czy sok z selera.

A jak przygotować domowe soki? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy, którzy sztukę przygotowywania domowych soków opanowali do perfekcji. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Sok wiśniowy z sokownika

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Sok marchewkowy z burakiem

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Sok malinowo-jeżynowy

Fot. Helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Sok ananasowy

Fot. Poprostupycha-Asia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Sok przecierowy z dyni

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Sok z aronii i pomarańczy

Fot. Irma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Zielony sok z selerem

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Sok z pokrzywy

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Sok z pigwy w najczystszej postaci

Fot. Helenapon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


10. Sok pomarańczowy z jarmużem

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z pora z gruszką i jabłkiem

Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...

Odsłon: 24233

15 min
32
Dodatki marmolada z marchewki

Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...

Odsłon: 171

>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

1
Informacje Szybkie i zdrowe gotowanie z air fryerem – niezastąpiony pomocnik w kuchni

Zastanawiasz się, czy air fryer to tylko kolejny kuchenny gadżet, czy może prawdziwa rewolucja? Zdrowe gotowanie w szybkim tempie to marzenie wielu...

0
Informacje Tradycyjny przepis na poznański specjał. Oryginalne rogale świętomarcińskie

Rogal świętomarciński to przysmak wypiekany z okazji dnia Świętego Marcina. Nadziewany białym makiem, orzechami i obficie polany lukrem, zachwyca s...

20
Informacje Jak wybrać sprzęt AGD do nowoczesnej kuchni?

Wraz z postępem technologicznym w naszych domach coraz częściej pojawiają się inteligentne urządzenia, które znacząco ułatwiają przyrządzanie pełno...

0