Lato to idealna pora na przygotowywanie przetworów. Oprócz owoców i warzyw warto wziąć pod lupę również zioła, w tym miętę, która charakteryzuje się niezwykłym aromatem i orzeźwiającym smakiem. Sok z mięty idealnie nadaje się do przyrządzania lemoniad. Można wykorzystać go także do deserów, lodów, a nawet dodać do marynaty. Doskonale podkreśli smak każdego dania. Warto po niego sięgać również w okresie jesienno-zimowym. Posiada on bowiem sporą dawkę witaminy C i A. Jest bogaty w żelazo, kwas foliowy, magnez oraz wapń.
Na co pomaga sok z mięty?
- Można stosować go jako lek ziołowy na ból brzucha i dolegliwości trawienne.
- Działa przeciwwymiotnie, dlatego często jest podawany przy nudnościach i niestrawnościach.
- Wspiera metabolizm i pomaga w oczyszczeniu organizmu.
- Napar z liści mięty działa wykrztuśnie, stosowany podczas przeziębienia wspomaga udrożnianie dróg oddechowych.
- Łagodzi bóle głowy i migreny.
Sok z mięty – przepis krok po kroku
Do przygotowania soku z mięty będziecie potrzebowali zaledwie czterech składników.
Składniki
- 50 gałązek świeżej mięty
- 2 cytryny
- 2 l wody
- 2 kg cukru
Gałązki mięty płuczemy i osuszamy.
Wyciskamy sok z dwóch cytryn.
Do garnka przelewamy dwa litry wody, dodajemy cukier, sok z cytryny. Wszystko razem gotujemy, mieszamy do rozpuszczenia składników. Na koniec do garnka dodajemy gałązki mięty. Zagotowany sok z mięty przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki.
Na drugi dzień wyciągamy gałązki mięty z garnka, wywar zagotowujemy i przelewamy do czystych słoików. Sok pasteryzujemy i znosimy do spiżarni lub wstawiamy do lodówki i zużywamy na bieżąco według potrzeb.
Jak pić sok z mięty?
Łyżeczka soku z mięty w połączeniu z wodą, lodem, plastrami cytryny i limonki może latem tworzyć pyszną orzeźwiającą lemoniadę. Zimą najlepiej sprawdzi się jako dodatek do gorącej herbaty, a nawet kawy.
Można go stosować również w innych, kulinarnych celach. Po rozcieńczeniu z wodą zamieni się w aromatyczny poncz do nasączenia biszkoptu. Razem z owocami stworzy świetny dodatek do słodkich naleśników i gofrów. Dodając go do sosu lub marynaty, podkreślimy smak mięsa.
Zobacz także:
Domowy syrop z buraka – na co pomaga i jak go zrobić? »
Nalewka aloesowa – zastosowanie i właściwości »
Jak zrobić przetwory bez cukru? Dżem bez cukru też jest pyszny! »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »