Dlaczego warto pić sok z mięty?

Sok z mięty świetnie sprawdza się jako dodatek do wody, herbaty lub drinków. Niesamowicie orzeźwia i gasi pragnienie. Poza walorami smakowymi posiada szereg właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto pić sok z mięty i jak go przygotować krok po kroku? Skorzystajcie z naszego poradnika!

Fot. 123RF/Picsel

Lato to idealna pora na przygotowywanie przetworów. Oprócz owoców i warzyw warto wziąć pod lupę również zioła, w tym miętę, która charakteryzuje się niezwykłym aromatem i orzeźwiającym smakiem. Sok z mięty idealnie nadaje się do przyrządzania lemoniad. Można wykorzystać go także do deserów, lodów, a nawet dodać do marynaty. Doskonale podkreśli smak każdego dania. Warto po niego sięgać również w okresie jesienno-zimowym. Posiada on bowiem sporą dawkę witaminy C i A. Jest bogaty w żelazo, kwas foliowy, magnez oraz wapń.

Na co pomaga sok z mięty?

  • Można stosować go jako lek ziołowy na ból brzucha i dolegliwości trawienne.
  • Działa przeciwwymiotnie, dlatego często jest podawany przy nudnościach i niestrawnościach.
  • Wspiera metabolizm i pomaga w oczyszczeniu organizmu.
  • Napar z liści mięty działa wykrztuśnie, stosowany podczas przeziębienia wspomaga udrożnianie dróg oddechowych.
  • Łagodzi bóle głowy i migreny.

Sok z mięty – przepis krok po kroku

Do przygotowania soku z mięty będziecie potrzebowali zaledwie czterech składników.

Składniki

  • 50 gałązek świeżej mięty
  • 2 cytryny
  • 2 l wody
  • 2 kg cukru

Gałązki mięty płuczemy i osuszamy.

Wyciskamy sok z dwóch cytryn.

Do garnka przelewamy dwa litry wody, dodajemy cukier, sok z cytryny. Wszystko razem gotujemy, mieszamy do rozpuszczenia składników. Na koniec do garnka dodajemy gałązki mięty. Zagotowany sok z mięty przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki.

Na drugi dzień wyciągamy gałązki mięty z garnka, wywar zagotowujemy i przelewamy do czystych słoików. Sok pasteryzujemy i znosimy do spiżarni lub wstawiamy do lodówki i zużywamy na bieżąco według potrzeb.

Jak pić sok z mięty?

Łyżeczka soku z mięty w połączeniu z wodą, lodem, plastrami cytryny i limonki może latem tworzyć pyszną orzeźwiającą lemoniadę. Zimą najlepiej sprawdzi się jako dodatek do gorącej herbaty, a nawet kawy.

Można go stosować również w innych, kulinarnych celach. Po rozcieńczeniu z wodą zamieni się w aromatyczny poncz do nasączenia biszkoptu. Razem z owocami stworzy świetny dodatek do słodkich naleśników i gofrów. Dodając go do sosu lub marynaty, podkreślimy smak mięsa.

Zobacz także:

10 pomysłów na domowe soki »

Domowy syrop z buraka – na co pomaga i jak go zrobić? »

Nalewka aloesowa – zastosowanie i właściwości »

Jak zrobić przetwory bez cukru? Dżem bez cukru też jest pyszny! »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 36265

60 min
45
Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 415

30 min
9

Polecane artykuły

0
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

2
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4