Sos winegret i inne dressingi do sałatek - najlepsze tipy i przepisy

Trudno wyobrazić sobie sałatkę bez pysznego sosu. Jak przygotować ten idealny? Przede wszystkim kierując się swoimi preferencjami kulinarnymi i stosując kilka tipów, które znajdziesz w poniższym artykule. Dzięki nim przygotujesz przepyszny sos sałatkowy, który pokocha cała rodzina!

Fot. 123RF/Picsel

Czy dressing do sałatki to konieczność? Wiele osób uważa, że nie. Niejedna osoba jest przekonana o tym, że sos sałatkowy wymaga ogromnej ilości pracy i czasu, który trudno znaleźć w ferworze dnia codziennego. Alternatywą jest po prostu polanie warzyw i innych sałatkowych dodatków oliwą i dodanie przypraw. Takie rozwiązanie też jest świetne (w końcu kto nie lubi oliwy?), ale warto jednak odejść od myślenia, że sos ogrodowy czy inny pasujący do sałatki wymaga nie lada długiego przygotowania. Udowodnimy ci, że wystarczy chwila, by zrobić coś pysznego!

Sos do sałatki greckiej

Sałatka grecka to jedna z najpopularniejszych także w Polsce (choć jej nazwa może wskazywać inaczej). W naszym kraju przygotowujemy ją w odmienny sposób niż w słonecznej Grecji. Tam wystarczą skąpane słońcem pomidory, ogórki, trochę cebuli, wielki kawałek fety i spora ilość oliwy. Taka opcja sprawdzi się zawsze i uwierz, że żaden z domowników czy Twoich gości nie pogardzi takim przysmakiem. W Polsce przygotowujemy bardziej "skomplikowaną" odmianę sałatki greckiej - dodajemy więcej składników i co najważniejsze - fetę kroimy w kostkę. Warto przygotować też bardziej wykwintny sos. Jak go przygotować? To proste. Wymieszaj ze sobą sok z cytryny i trzy razy więcej oliwy (np. łyżka soku z cytryny i trzy łyżki oliwy z oliwek). Do tego pieprz i sól i... mamy to.

Sos do sałatki greckiej może przybierać wiele postaci. Do takiego dania pasuje niemal każdy dressing. Możesz też kombinować z podstawową wersją, dodając do niej np. trochę syropu klonowego czy musztardy. Opcji jest mnóstwo - ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Ulubiony słodko-ostry dressing do sałatki

Przygotowując jakikolwiek sos do sałatki jesteś pewien, że musisz do niego dodać sok z cytryny? Nic bardziej mylnego! Mamy dla ciebie recepturę na doskonały słodki sos, który wzbogaci każde danie. Pasuje nie tylko do sałatek, ale też surówek, pieczonych warzyw, a nawet do mięs (idealny na grilla). Każdy, kto tylko go spróbuje, pokocha od pierwszego spróbowania. Poniżej znajdziesz przepis.

Składniki na dużą porcję sałatki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego albo syropu z agawy,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 łyżeczka żółtej, klasycznej musztardy,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pieprz i sól do smaku.

 

Wykonanie:

Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz przygotować też sos na zapas. Zwiększ liczbę składników (będzie łatwiej mieszać, np. w mikserze albo shakerze) i odstaw do słoika. Spokojnie wytrzyma kilka dni w lodówce, a ty będziesz mieć go zawsze pod ręką. Przygotowywanie codziennych sałatek będzie jeszcze szybsze.

Sos czosnkowy do sałatki - jak go przygotować?

Niewątpliwie królem sosów, nie tylko do sałatek, jest sos czosnkowy. Czy są na świecie osoby, które za nim nie przepadają? Jego przygotowanie jest wręcz banalnie proste. Dodatkowo możesz kombinować z proporcjami, ale też samymi składnikami. Jeżeli dbasz o linię, albo po prostu wolisz mniej tłuste jedzenie - przygotuj sos czosnkowy na bazie jogurtu. Możesz go też spokojnie zrobić na oliwie - sos czosnkowy nie musi być biały, wiedziałeś? Mamy dla ciebie przepis na klasyczny dressing czosnkowy, który sprawdzi się nie tylko do sałatek, ale też do grilla czy na domowe zapiekanki. Palce lizać!

Składniki na dużą porcję sałatki:

  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka majonezu (w wersji fit można pominąć),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku (można więcej),
  • pieprz i sól do smaku.

 

Wykonanie:

Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałą liczbą składników. Od razu polej sosem sałatkę. Przygotowywuj dressing tuż przed podaniem - świeży smakuje bowiem najlepiej!

Klasyczny sos winegret - jak go zrobić?

Oto najbardziej klasyczny i chyba najpopularniejszy sos sałatkowy. Jego bazą jest oliwa, ale nie można pominąć soku z cytryny albo octu winnego. Oczywiście nieodłączne składniki to też pieprz i sól. Świetnie pasuje tutaj także musztarda. Sprawdź jeden z klasycznych przepisów, który zawsze się sprawdza i którego po prostu nie da się zepsuć.

Składniki na dużą porcję sałatki:

  • 1 łyżeczka soku z cytryny albo octu winnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego,
  • 1 łyżeczka musztardy (niewymagane).

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj - może to chwilę potrwać, ale pilnuj by sos był gładki. Od razu polej nim sałatkę i... smacznego.

 

Sprawdź także: Przepis na sos winegret z miodem - palce lizać!

Sos francuski do sałatek - w czym tkwi jego sekret?

Próbowałeś już francuskiego sosu do sałatek? Jest naprawdę przepyszny! Trochę ostry, ale przez to bardzo wyrazisty doskonale wzmocni smak każdej sałatki.

Składniki na sos francuski (na dużą porcję sałatki):

  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka miodu/syropu z agawy/syropu klonowego,
  • Pół łyżeczki musztardy dijon,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pieprz i sól.

 

Wykonanie:

Czosnek zetrzyj i wymieszaj go bardzo dokładnie z resztą składników. Od razu polewaj nim sałatkę i zajadaj się, zachwycając smakiem.

Zobacz: Sałatka pomidorowo-morelowa

Sos miodowo-musztardowy - idealny do sałatki

Czy wiesz, że połączenie miodu i musztardy smakuje... doskonale? Zapewne przekonałeś się o tym nie raz. Nie zapominaj zatem na co dzień w domu przygotowywać tego rarytasu. Sos miodowo-musztardowy to sałatkowy klasyk.

Składniki na dużą porcję sałatki:

  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 1 łyżeczka miodu/syropu z agawy/syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli, szczypta pieprzu.

 

Wykonanie:

Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj w miseczce. Jeżeli chcesz przygotować więcej sosu i używać go później - jak najbardziej możesz to zrobić. Wystarczy, że będziesz przechowywać w słoiku w lodówce.

 

Sprawdź także: Idealny przepis na domowy sos do sałatek

Sos cesarski do sałatki z kurczakiem

Sałatka Cezar to ważna konkurentka sałatki greckiej. Mięsożercy, którzy nie gardzą smakiem warzyw, uwielbiają ją! Oryginalnie sos do sałatki Cezara przygotowuje się z majonezu, czosnku, sardeli (anchois) oraz parmezanu. My mamy dla ciebie nieco uproszczoną (i przede wszystkim odchudzoną) wersję przepisu na sos cesarski.

Składniki na dużą porcję sałatki:

  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • pół łyżeczki klasycznej musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka parmezanu lub grana padano,
  • pieprz i sól.

 

Wykonanie:

Ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki i wymieszaj z resztą składników. Polej swoją sałatkę i oddaj się rozkoszom kulinarnym!

Serdecznie zachęcamy cię do przygotowywania sosów sałatkowych. To odmieni oblicza wszystkich twoich sałatek. Więcej bardzo udanych przepisów na sałatkowe dressingi znajdziesz na smaker.pl. Zapraszamy!

 

1. Ziołowy winegret

Ziołowy winegret

Jak zrobić sos winegret? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Bezglutenowy sos musztardowy

Bezglutenowy sos musztardowy

Pyszny sos do sałatki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Zaprawa witaminowa do sałatek

Dressing do sałatki

Jak zrobić dressing do sałatki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Sos tzatziki

Sos tzatziki

Jak zrobić sos tzatziki?/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Sos czosnkowy

Sos czosnkowy

Jak zrobić sos czosnkowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. 4 sposoby na sos do sałatki

Sosy do sałatki

Sosy do sałatki/  Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułki pszenne, zwykłe.

Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...

Odsłon: 135

>60 min
2
Dodatki Pieczone nadzionko

Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...

Odsłon: 256

15 min
11
60 min
5
Dodatki Salceson z golonki.

Salceson zrobiony jest z tylnej golonki i przednich goleni wieprzowych, salce...

Odsłon: 242

>60 min
3
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie

Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...

Odsłon: 209

>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ekspresy do kawy do 2000, 3000 i 4000 zł

Własny ekspres pozwala na samodzielne przygotowanie kawy, której nie powstydziłaby się najlepsza nawet włoska kawiarnia. W ekspresie automatycznym...

0
Informacje Sposób na upały, który naprawdę działa! Tak robią w Maroko i Egipcie.

Sezon letni robi się coraz gorętszy. Nad Polskę nadciąga fala upałów, które mogą zaszkodzić zdrowiu, doprowadzając do odwodnienia, omdlenia lub naw...

0
Informacje Jak zrobić ciasto piwne? Poznaj najważniejsze zasady!

Ciasto piwne to chrupiący składnik wielu potraw – jest bardzo uniwersalne, dzięki czemu można je wykorzystać na rozmaite sposoby. Co przyrządzić w...

0
Informacje 12 pomysłów na napoje na upały. Co pić, kiedy jest gorąco?

Kiedy za oknem panują wysokie temperatury, bardzo szybko można się odwodnić, co może być niebezpieczne dla zdrowia. Oczywiście podstawą będzie zwyk...

1